Linkuri accesibilitate

Izolarea locuinţelor din banii BERD. Cine este eligibil?


O familie ar putea plăti cu cinci mii de lei anual mai puţin pentru consumul de energie.


BERD a acordat Republicii Moldova un credit de 35 de milioane de euro pentru izolarea caselor particulare, sau cum se mai spune mărirea „eficienţei energetice”. Asistenţa tehnică pentru diversele proiecte va fi asigurată de Suedia. Specialiştii în domeniu susţin că ar putea fi redus consumul de energie la jumătate. Implicit, şi facturile. Cum se ajunge însă la aceşti bani, ce proiecte sunt eligibile şi de ce şi cât i-ar putea costa pe chiriaşi modernizarea blocurilor vechi? Întrebări la care Tamara Grejdeanu a căutat un răspuns:

Mai puţini bani pentru încălzirea locuinţelor, acesta este principalul argument care stă la baza proiectului cu privire la eficienţa energetică a clădirilor. Astfel, pentru un apartament de 60 de metri pătraţi, o familie ar plăti cu cinci mii de lei anual mai puţin pentru consumul de energie, îmi spune viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Anatolie Zolotcov, care la nivel de republică vorbeşte despre economii de 200 de milioane de lei, către anul 2020:

„Eficienţa energetică a clădirilor are impact social, are impact financiar, deci micşorarea cheltuielilor pentru încălzirea apartamentelor, iată aceasta , trebuie să înţeleagă proprietarii apartamentelor. Clar că trebuie să conlucrăm, aplicanţii acestei legi vor fi şi administraţia publică locală, deci trebuie o conlucrare.”

Ce se cere de la cetăţeanul de rând?

„Pentru a obţine performanţa respectivă, clar că el trebuie să introducă o sumă financiară, dar în schimb el obţine, de la suma pe care a introdus-o, un beneficiu.”

Proiectul de lege urmează să fie pus în aplicare cu susţinerea Fondului SIDA-BERD de cooperare tehnică pentru eficienta energetică în Moldova. Vesselina Haralampieva, experta de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, vorbeşte despre cerinţele pe care trebuie să le respecte beneficiarii liniilor de creditate:

„Banca ar vrea să vadă sectorul locuinţe transformat aşa încât deţinătorii de clădiri să aibă putere şi să fie responsabili pentru întreţinerea clădirilor respective, să existe instrumente specifice disponibile pentru utilizatorii finali ca să aibă o idee despre care ar fi economiile privind factura pentru energie. Rezidenţii care trăiesc în blocurile cu apartamente să fie organizaţi în asociaţii care să fie capabile să ia decizii, să poată lua credite, să poată planifica standardele pe care ei trebuie să le implementeze, care sunt în conformitate cu standardele Uniunii Europene.”

În scopul obţinerii eficienţei energetice, orice locatar care va dori să facă renovări în apartamentul său, să schimbe uşi sau geamuri ar putea fi beneficiarul unei linii de creditare care cuprinde 35 de mil. de euro pentru investiţii în sectorul rezidenţial şi 11 mil. de euro pentru asistentă tehnica, îmi spune Elena Bejenaru, specialist de la Ministerul dezvoltării regionale şi construcţiilor, care vorbeşte şi despre responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume autorităţile:

„Dacă legea va fi adoptată, o să coste. Nu este o procedură deloc uşoară. Da, să avem banii aceştia pentru a renova e bine, dar încă trebuie să cunoaştem care sunt obligaţiunile noastre, noi trebuie să informăm publicul larg: dacă merge blocul locativ, dacă toţi proprietarii au decis asupra eficienţei energetice a clădirii… Deci acoperirea de grant va fi mai mare decât pentru o singură persoană care va lua acest credit.”

Am fost curioasă să aflu opinia trecătorilor, dacă sunt ei gata să investească în lucrări de renovare a locuinţelor, pentru a plăti mai puţin pentru energie:

„Nu prea am încredere, ca să achităm mai puţin, am fi de acord, dar trebuie să analizăm.”

„Nu m-am gândit, foarte mult gaz se duce, se cheltuie, de aceea am hotărât să-mi repar ferestrele şi să îmi pun încălzitoare electrice, ca să nu mă folosesc cu încălzire autonomă, cu gaz.”

„Cu 30 de procente eu plătesc gazul mai puţin cu cât îl plăteam.”

„Ar fi fost logic însă nu prea cred în perspectiva acestei probleme, la noi legislaţia nu se respectă niciodată.”

„Da, am fi gata, deja şi am făcut asta, că sunt multe cheltuieli pentru încălzire şi de aceea cred că se merită.”

„Nu cred în eficienţă energetică, nu este o strategie serioasă în stat, contează însăşi motivarea pentru renovare, nu există o motivare serioasă în societate.”

Dacă va fi aprobat, în baza proiectului de lege, clădirile noi, cât şi cele vechi vor obţine certificate de performanţă energetică, care potrivit experţilor vor spori cererea ce clădiri cu consum redus de energie, lucru care va contribui la creşterea calităţii construcţiilor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG