Linkuri accesibilitate

„Dacă Obama cîștigă, eu mă mut în Moldova!”






De cînd am ajuns în Statele Unite, am avut ocazia să comunicăm atît cu susținători ai Partidului Democrat cît și cu promotorii valorilor republicane. Într-o discuție cu tineri americani pro-republicani, am observat că aversiunea lor față de Obama este atît de mare încît unul din ei la un moment dat a exclamat: „Dacă Obama cîștigă, eu mă mut în Moldova!”

Principalele argumente ale democraților împotriva candidatului republicanilor sunt ca Mitt Romney este bogat, că are conturi bancare în străinătate și că ar susține mai mult interesele păturii înstărite a societății. Unul din concurenții săi din cadrul Partidului Republican, Newt Gingrich, a spus în perioada alegerilor preliminare că nu cunoaște vreun președinte american care să fi avut un cont bancar elvețian. Averea candidatului republican este greu de evaluat, însă din calculele aproximative reiese că Romney este unul dintre cei mai bogați oameni care a fost vreodată nominalizat la funcția de președinte a Statelor Unite.

Pe de altă parte, susținătorii republicanilor sunt nemulțumiți de Barack Obama și Joe Biden spunînd că ar fi preferat ca în 2008 candidatul democraților la președenție să fi fost Hillary Clinton și nu Barack Obama. Simpatizanții republicani sunt nemulţumiţi şi de situaţia economică argumentîndu-şi poziția cu date statistice, spunînd că, în ultimii 4 ani, salariile în mediul privat au scăzut cu 10%, iar salariile angajaților din structurile guvernamentale au crescut cu 20%. Drept exemplu, ne-au vorbit despre statul Virginia, care fiind în apropierea capitalei SUA, Washington DC, are o rată a șomajului foarte mică. De ce? Răspunsul lor este că a crescut numărul angajaților în guvernul federal și respectiv șomajul este mic.

Un domn de 60 de ani, care la vîrsta de 14 ani a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite din Italia, mi-a spus că Obama încearcă să transpună sistemul european în Statele Unite, adică să centralizeze luarea deciziilor în mîinile unui președinte puternic, care se îngrijește mai mult de programe sociale decît de relansarea economiei.

Mulți analiști politici îl critică pe Romney pentru modul ne-elegant în care i-a tratat pe cei 47% de americani, care nu plătesc impozite pe venit, spunînd că ei sunt dependenți de stat și îl vor vota pe Obama necondiționat, de aceea nici nu va încerca să-i convingă să voteze altfel. Alții, însă, îl critică pe Barack Obama că nu i-a amintit contra-candidatului său de această gafă în timpul dezbaterilor.
XS
SM
MD
LG