Linkuri accesibilitate

Kazakhgate: a introdus Sarkozy legi în Belgia pentru a vinde elicoptere unei dictaturi central-asiatice?


O asemenea imixtiune ar arunca umbre grele asupra democrației Belgiei, țara ce adăpostește NATO şi UE.


A facut oare Nicolas Sarkozy, anul trecut, presiuni asupra Belgiei pentru a grăbi adoptarea unei legi specifice doar pentru a-l salva pe un asociat din Belgia al dictatorului kazah Nursultan Nazarbaev?

Este ceea ce afirmă in ultimul său număr săptămânalul francez satiric si de investigații Le Canard Enchaîné: că o lege bizară ar fi fost adoptată anul trecut in Belgia doar pentru a servi interesele economice ale lui Sarkozy. Acesta căuta să vândă Kazahstanului 45 de elicoptere militare, iar Nazarbaev ar fi cerut, ca o condiție, salvarea tovarășului său de afaceri Patokh Chodiev, inculpat pentru spălare de bani in Belgia.

În vîrstă de 60 de ani și originar din Uzbekistan, Chodiev este al doilea om cel mai bogat din Belgia, după miliardarul Albert Frère. Averea lui e estimată de revista Forbes la 2,8 miliarde de dolari. Chodiev e un apropiat al lui Nazarbaev si, cum reiese din unele documente Wikileaks, al șefului mafiei din Uzbekistan Salim Abduvaliev. Chodiev era inculpat in Belgia împreună cu doi oameni de afaceri din Kazahstan, asociați ai săi.

Legea belgiană a "tranzacțiilor penale", introdusă anul trecut in mare urgență, permite răscumpararea financiară a inculpaților într-un larg spectru de afaceri penale. Altfel zis, parchetul belgian poate propune unui inculpat un târg, o tranzacție, în urma căreia, prin plata unei sume, afacerea e stinsă chiar daca o procedură judiciară e deja in curs.

Chodiev locuiește în realitate în Kazahstan, la Alma Ata, de unde dirijează un imperiu minier. In 2001, el a fost inculpat in Belgia pentru spalare de bani in cadrul așa-numitei Kazakhgate. Cetatean belgian, el risca cinci ani de închisoare, dar, odată cu adoptarea legii tranzacțiilor penale, pe 11 mai 2011, el a fost achitat, plătind statului belgian 23 milioane de euro.

Imediat după aceea, Nazarbaev semna un contract pentru cumpărarea a 45 de elicoptere militare franceze, un mare succes economic pentru industria aeronautică a Franței, dar si unul politic pentru Sarkozy.

Deputați din opoziția belgiană au cerut deja formarea unei comisii de anchetă parlamentare. O asemenea imixtiune, incununata de succes, a președintelui Franței in funcționarea legislativului belgian ar arunca umbre grele asupra democrației Belgiei, țara ce adăpostește NATO și UE.

Detaliu important, legea a fost votată anul trecut, in comisia pentru justiție a senatului belgian, la limită, cu 9 voturi contra 8, semn că mulți senatori vedeau o problemă in adoptarea unei legi ce ar instaura o "justiție a bogaților"... lucru dovedit in cazul lui Chodiev.

Instalat la Waterloo in 1997, Chodiev pare să fi cumpărat pînă și cetățenia belgiană, întrucât actul de naturalizare precizează ca el vorbește perfect franceza, când in realitate, in afară de uzbekă si rusă el nu cunoaște decât engleza.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG