Linkuri accesibilitate

Autobuzele şcolare între vis şi realitate


Autobuzul şcolar pentru copiii din Damaşcani, r-ul Râşcani.
Autobuzul şcolar pentru copiii din Damaşcani, r-ul Râşcani.

Direcţiile de învăţământ se plâng de calitatea proastă a autobuzelor şcolare şi costurile mari de întreţinere.


De la începerea reformei de optimizare a reţelei şcolare, Ministerul Educaţiei s-a angajat să asigure transportarea copiilor cu autobuze speciale spre aţa numitele şcoli de circumscripţie. La nici doi ani, primăriile din localităţi se plâng de calitatea şubreda a maşinilor care, spun ei, se defectează pe timp de ploaie sau de ninsoare. Pentru că meteorologii promit ploi pentru următoarele zile, Alla Ceapai a insistat să afle care e situaţia la zi a autobuzelor şcolare:


56 de mii de lei, atât are de plătit direcţia de învăţământ a raionului Căuşeni pentru a achita reparaţia celor cinci autobuze şcolare după un an de exploatare. Despre nota aceasta de plată am aflat de la contabila direcţiei de învăţământ raional Iulia Ţigai, care spune că după ce că au cerut o căciulă de bani, reparatorii nu şi-au dat silinţa să facă o muncă impecabilă:

„Numai le-au adus în septembrie şi am avut o întâlnire cu şoferii. La ruta de la Tănătarii Noi o apărut acum probleme cu acumulatorul, că nu s-au uitat deloc la acumulator. La Cărnăţenii Noi şi la Chircăieştii Noi situaţia e la fel, foarte repede o să iasă acumulatorul din funcţie. Nu avem garanţie 100 de procente că nu o să ajungem din nou la firma dată să ne facă reparaţie.”

Deşi compania de la care au procurat unităţile de transport s-a angajat să asigure revizia tehnică timp de trei ani, lucrările de reparaţie le suportă direcţia de învățământ. Şi asta pentru că, la părerea furnizorului, unităţile de transport au fost utilizate incorect, adică pe drumuri proaste, ne-a explicat Iulia Ţigai:

„Ele sunt foarte fine şi pe drumurile noastre deseori le cădeau sticlele de la ferestre. Aşa e drumul, e pus numai pietriș, de aceea şi se strică foarte des.”

Europa Liberă: Şi acum când se încep ploile, ,mâine, poimâine ninsorile, cum o să vă descurcaţi?

„Dacă timpul e nefavorabil se duc copiii pe jos 7 km ori nu se duc deloc. Anul trecut, când au fost ninsori, nu s-au dus copiii la şcoală.”

În partea de nord a republicii, în raionul Râşcani autobuzele şcolare dau mai puţine bătăi de cap autorităţilor, pentru că au fost reparate cosmetic drumurile raionale, îmi explică şeful direcţiei de învăţământ Viorel Dandara:

„Dacă e vorba de defecţiuni tehnice ele sunt, e vorba şi de calitatea pieselor şi de calitatea materialelor din care sunt construite autobuzele. Chiar deunăzi am avut o problemă, de fapt ea încă mai este, s-a rupt un amortizator. Dar nu considerăm că e din cauza drumului, ci din cauza materialului din care e făcut respectivul amortizator, din spusele inginerului nostru. Am mai avut probleme şi cu alt autobuz şi cam greu ne-au adus piesele de schimb.”

Viorel Dandara dă asigurări că elevii nu au de suferit şi sunt transportaţi cu regularitate la şcoală pentru că direcţia de învăţământ a procurat un autobuz de rezervă care preia pasagerii atunci când intervine o defecţiune.

În raionul Anenii Noi autobuzul destinat să transporte copii la şcoala de circumscripţie din satul Zolotievca s-a defectat chiar înainte de a fi utilizat, ne spune şeful direcţiei învăţământ preşcolar primar şi secundar al Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu:

„Şi, ghinion, când au dat să-l pornească, nu mergea bateria electrică, nu îl puteau porni, dar din informaţiile pe care le avem către ziua de astăzi, deja s-a rezolvat şi cu autobuzul de la Anenii Noi, el circulă.”

Valentin Crudu dă asigurări că situaţia din Anenii noi este una singulară, iar celelalte peste 100 de autobuze şcolare din toată ţara asigură transportarea copiilor:

„Cei de la Ministerul Transporturilor şi exploatarea drumurilor ne-au dat asigurări că toate traseele către şcolile de circumscripţie pe care le-au stabilit autorităţile raionale au fost cel puţin reparate în varianta albă. Mai sunt anumite lucrări pe câteva trasee unde se vor desfăşura anumite reparaţii în luna octombrie şi noiembrie. Am solicitat direcţiilor raionale de învăţământ să se gândească inclusiv la garaje pentru ca în perioada rece a acestui an autobuzele să fie protejate. Ţinând cont de experienţa de anul trecut, când anumite unităţi de transport nu s-au putut porni din cauza motorinei proaste, le-am sugerat să încerce să găsească pe perioada de iarnă motorină care poate fi folosită la temperaturi joase de -15, - 25 de grade C.”

Valentin Crudu a dat asigurări că în curând Guvernul urmează să adopte un regulament care va indica foarte clar că autobuzele şcolare nu pot fi utilizate în alte scopuri decât pentru a transporta elevii. Acest document urmează să impun criterii mai aspre de selectare a şoferilor pentru autobuzele şcolare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG