Linkuri accesibilitate

Destabilizarea României - strategia Rusiei de a bloca apropierea R.Moldova de UE (România liberă)


Programul noii conduceri de la ICR - nimic bun nu e de aşteptat (Contributors, Suplimentul de cultură)

Dan Cristian Turturica se vede nevoit sa revina asupra subiectulu cu care a incheiat saptamana trecuta: strategia Rusiei de a bloca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, si care consta practic in destabilizarea Romaniei. Autorul comentariului din Romania libera scrie in editia de weekend a ziarului ca a fost acuzat de "propagandistii Moscovei", de "cei carese ocupa de cosmetizarea imaginii Rusiei in strainatate" ca ar fi "rusofob". "Nu sunt rusofob, ci Kremlinofob. Am o problema cu puterea sovietica si neosovietica, nu cu victimele lor", scrie Turturica. Jurnalistul adauga ca intre marile puteri care, toate, au pe constiinta atrocitati, Rusia iese in evidenta prin, citam, "agresivitatea pe care o manifesta si astazi fata de propriii cetateni ce contesta autoritatea". Pentru cei care au uitat de ranile Romaniei si ale Basarabiei, jurnalistul de la Romania libera republica un emotionant interviu cu un supravietuitor moldovean al gulagului din Siberia.

In ciuda aparentei degringolade din guvernarea uselista de la Bucuresti, comentatorii de presa par acum de acord ca tabloul se contureaza conform cu cele mai negre previziuni. Laurentiu Mihu scrie in Romania libera despre reducerile de personal de la televiziunea romana, care s-ar face exclusiv pe criterii politice. Comisiile de evaluare a personalului, care vor trebui sa decida numele celor aproape 900 de angajati care vor fi dati afara pe motiv de reformare a institutiei, sunt alcatuite exclusiv din politicieni sau oameni ai puterii, arata comentatorul. Uniunea Social Liberala se foloseste de aceeas idee aparent generoasa a controlului parlamentar, care a slujit si la distrugerea Institutului Cultural Roman, arata Laurentiu Mihu. El vede in "parlamentizarea" fortata acelasi tip de "gogoasa" folosit si de Dan Diaconescu: redam puterea parlamentului, adica poporului.

Alti doi comentatori discuta programul in 33 de puncte anuntat pe site-ul Institutului Cultural Roman de noul sau presedinte, Andrei Marga. Ioan Stanomir scrie pe Contributors.ro ca programul infatiseaza fara echivoc adevarata miza a ordonantei de urgenta care a subordonat in aceasta vara ICR-ul senatului, adica partidelor politice: institutia trebuie sa devina o "oficina de propaganda a regimului actual".

George Onofrei scrie in Suplimentul de cultura despre acelasi program al noii conduceri de la ICR, cu convingerea ca nimic bun nu e de asteptat. Din partea satului, altminteri, reprezentarea culturala a Romaniei in afara va fi partial preluata de sectorul independent, la standardele competitive. Dovada, continuarea promovarii filmului romanesc la Film Society Lincoln Center, din New York, printr-un parteneriat incheiat de partea americana direct cu o structra independenta, infiintata de echipa care a coordonat pana acum filiala ICR din New York.
XS
SM
MD
LG