Linkuri accesibilitate

„Fără îndemnul Ministerului Agriculturii, o să ieşim şi o să semănăm”


Din ce surse li se vor compensa agricultorilor cheltuielile pentru lucrările de toamnă?

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a îndemnat recent fermierii să înceapă semănăturile de toamna, „după prima ploaie”, asigurându-i că statul le va compensa cheltuielile după 1 noiembrie. Pentru că de la începutul acestei săptămâni toamna s-a instalat cu adevărat, cu nori, ploi şi temperaturi între 11 si 16 grade, Diana Răileanu a insistat să afle de la agricultorii moldoveni dacă au dat curs îndemnului ministrului Agriculturii:

Fermierii cu care am stat de vorbă într-un glas au recunoscut că de „şapte ori măsoară” înainte de a începe semănatul de toamnă. Motivele? Lipsa banilor şi rezerve de seminţe limitate, explică Leonid Morari, agricultor din Bulboaca, deţinător a 700 de hectare de pământ:

Leonid Morari: „Dacă va ploua numaidecît o să ieşim în câmp, fără îndemnul Ministerului Agriculturii, o să ieşim şi o să semănăm. Parţial noi deja am semănat 60 de ha de grâu şi 30 de orz.”

Europa Liberă: Până acum ce aţi reuşit să semănaţi, e mult, e puţin în comparaţie cu anii trecuţi?

Leonid Morari: „Anii trecuţi era cu mult mai mult, timpul era favorabil şi se putea de semănat. Anul acesta însă am reuşit să prelucrăm 60 % - 70 % din terenuri. Nu prea avem seminţe. Restul o să semănăm la primăvară, floarea soarelui, porumbul.”

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a promis să le ofere ajutoare financiare tuturor agricultorilor care seamănă cerealele de toamnă. „Chiar dacă vor lua credite din bănci pentru a semăna, statul le va compensa atât ratele la credite, cât şi ajutorul pentru motorină şi seminţe, astfel încât banii vor ajunge la fermieri la timp”, a dat asigurări ministrul.

Au încredere agricultorii în aceste promisiuni? l-am întrebat pe Leonid Morari din Bulboaca:

„Cinstit să vă spun, absolut deloc, ne duc cu fofârlica. Tragem nădejde că o să le ofere, suntem tot timpul mulţumiţi de ajutor, dar în tot cazul noi o să lucrăm, fără să aşteptăm de la dânşii ceva.”

Maria Grecu, reprezentanta unei întreprinderi care distribuie tehnică agricolă susţine că fermierii caută bani de la rude sau împrumută de la bănci fără să-şi pună mari speranţe în ajutoarele promise de stat:

„Sunt dezamăgiţi ei de ajutoarele acestea promise de stat. De atâtea acte au nevoie şi până li se vor oferi banii cred că va fi Anul Nou. Dar lor acum le trebuiesc bani. Eu cred că cine are de prelucrat pământul va face acest lucru fără să aştepte ajutor, deşi banii sunt bineveniţi oricând. La moment, ei nu cred că vor primi bani aşa cum a fost vorbit, pentru că încă nu li s-au cerut actele necesare, nimic.”

Pentru că Ministerul Agriculturii, mai exact, Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, este responsabilă de distribuirea banilor, iar Ministerul Finanţelor de alocarea lor, l-am întrebat pe Veaceslav Negruţa, din ce surse li se vor compensa agricultorilor cheltuielile pentru lucrările de toamnă. Potrivit ministrului Finanţelor partea leului va fi acoperit din ajutorul oferit de Uniunea Europeană în sumă de 3,14 milioane euro sau aproape 50 de milioane lei:

„Este adevărat, va începe procedura de recepţionare a documentelor confirmative despre însămânţarea terenurilor agricole şi va fi efectuată plata ulterior. Trebuie să fie iniţial documentele confirmative care certifică faptul însămânţării acestui hectar de grâu de toamnă. Este inadmisibil să faci o cheltuială şi după asta să cauţi documente confirmative dacă a făcut omul însămânţarea terenului sau nu. Este important ca agricultorii să fie foarte operativi în a împacheta solicitările conform prevederii hotărârii de guvern.”

Ministrul Finanţelor a mai adăugat că pentru a compensa şi o parte din pierderile pe care le-au suferit fermierii moldoveni din cauza secetei din acest an, statul a apelat la susţinerea Băncii Mondiale, printr-un proiect de 10 milioane de dolari. De asemenea, spre agricultori vor fi direcţionate şi donaţiile din partea României şi a Ucrainei sub formă de grâu şi seminţe de porumb.
Previous Next

XS
SM
MD
LG