Linkuri accesibilitate

Motive de frustrare pentru opoziția siriană - chestiunea armamentului


Rebeli sirieni examinînd un dispozitiv de lansare de rachete în apropiere de frontiera cu Turcia

Departamentul de stat american: „Facem tot ceea ce considerăm potrivit pentru a ajuta opoziția neînarmată să devină mai eficace”.


Luni de zile Araba Saudita si Qatar au oferit opozitiei siriene, care lupta impotriva regimului Assad, armament usor, dar s-au ferit sa dea de exemplu, lansatoare de rachete, care ar permite doborirea unor avioane inamice sau atacarea tancurilor. Din ce motive ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Motivul invocat este faptul ca Statele Unite se tem ca armament si echipamente de lupta sofisticate ar putea cadea pe mina teroristilor. Din aceasta cauza, rebelii sirieni au atita armament cit sa tina in sah fortele lui Assad, dar nu mai mult.

Surse ale insurgentilor se declara frustrate, dar constiente ca pentru a obtine armament care sa le aduca victoria au nevoie de sprijin American si din partea Natiunilor Unite. Oficialitati saudite spun ca Statele Unite nu au interzis livrarea de lansatoare de proiectile sol-aer, doar au avertizat in legaturile cu riscurile asumate, intr-un astfel de scenariu. „Avem in vedere un sistem care sa impiedice ca armament sa ajunga pe miini gresite” – a declarat o oficialitate araba.

Dar este putin probabil ca Washingtonul sa fie de acord, cel putin deocamdata, cu astfel de livrari de armament. Administratia Obama a lasat sa se inteleaga cu claritate ca nu are intentia sa-si intensifice eforturile, in afara de sprijinul logistic oferit rebelilor. Administratia refuza sa indice ce le spune aliatilor cu privire la inarmarea insurgentilor. „Facem tot ceea ce consideram potrivit pentru a ajuta opozitia neinarmata sa devina mai eficace si cooperam cu opozitia pentru a pregati tranzitia” - se arata intr-o declaratie a Departamentului de Stat.

Sprijin din partea Natiunilor Unite nu pare probabil, in conditiile in care China si Rusia blocheaza orice autorizare a unei interventii. Nici apelul la actiune militara araba, formulat la Natiunile Unite de emirul Qatarului nu va da probabil rezultate. Multe oficialitati saudite si din Qatar se tem ca luptele din Siria desteapta vechi disensiuni inter-etnice si inter-comunitare, care se pot materializa intr-o situatie greu de controlat si foarte periculoasa din perspectiva regimurilor arabe din vecinatate, o situatie asemanatoare cu Afganistanul anilor '80, loc in care isi au geneza miscari extremiste care inca mai creaza probleme in regiune.
XS
SM
MD
LG