Linkuri accesibilitate

„Nu putem accepta ca Rusia să fie tratată preferențial în cadrul Consiliului Europei"


Interviu cu György Frunda, unul din raportorii APCE în dosarul rusesc.



Delegația Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei s-a auto-declarat victorioasă marți, 2 octombrie, când APCE a adoptat la Strasbourg o rezoluție referitoare la modul în care Moscova înțelege să se achite de obligațiile sale de membră în Consiliul Europei. Deși rezoluția nu a fost însoțită și de o listă de recomandări (document respins de plenul APCE, în ciuda recomandării raportorilor), Rusia ramâne unul dintre cele zece state (din totalul de 47 de țări membre) monitorizate de către Consiliu pentru serioase probleme în funcționarea democrației și a statului de drept. Corespondenta Europei Libere la Strasbourg Iolanda Bădiliță a stat de vorbă despre acest subiect cu parlamentarul român György Frunda, unul din raportorii APCE în acest dosar.


Europa Liberă: Dle Frunda, raportul intocmit de Dl Andreas Gross si de dumneavoastra s-a finalizat cu o rezolutie, care a fost adoptata, si cu o recomandare , care a fost respinsa. Cum putem interpreta acest rezultat?

György Frunda:
Rezultatul este unul bun pentru ca foarte multe dintre masurile ce trebuie luate de Federatia Rusa se regasesc un rezolutie. Aceste masuri sunt obligatorii pentru autoritatile din Federatia Rusa care sunt obligate sa le aplice pentru ca altfel raspund in Consiliul Europei. In orice caz monirotizarea continue. Recomandarea, care asa cum spuneati a fost respinsa, solicita ca monitarizarea sa fie facuta si de Comitetul de ministri al Consiliului Europei. Pana in anul 2009 toate tarile care se aflau sub monitorizare- in acest moment este vorba de 10 tari- primeau si o lista de recomandari. Ceea ce am facut noi acum este sa cerem revenirea la normalitate.

Europa Liberă: Care ar fi diferenta dintre monitorizarea APCE si cea a Comitetului de Ministri si de ce au respins rusii asta?

György Frunda:
Este o mare diferenta: la APCE exista o monitorizare la nivel parlamentar prin Comisia de monitorizare iar la Comitetul de minstri este vorba de o monitorizare la nivel guvernamental. Trebuie sa va spun ca in 2005 cand s-a realizat ultimul raport privind Rusia a existat atat o monitorizare parlamentara cat si una guvernamentala.

Europa Liberă: Parghiile de actiune sunt mai eficiente sau care este ideea?

György Frunda:
Nu, ceea ce este efficient este aici, in Comisia de monitorizare. Eu cred ca Federatia Rusa a cautat un pretext pentru a explica refuzul presedintelui Dumei de a veni la Strasbourg. Sunt convins ca la Moscova se va prezenta ce s-a intamplat aici ca pe o victorie a Federatiei Ruse in fata Consiliului Europei ceea ce este o mare greseala si un mare neadevar.

Europa Liberă: Aceasta este una dintre interpretarile care se vehiculeaza la APCE. Putem asadar interpreta acest rezultat ca pe o victorie a Federatiei Ruse impotriva unui organism din care face parte?

György Frunda:
Nu, nici vorba de asa ceva in primul rand pentru ca este vorba de o tara care inca este monitorizata. Nu a facut nici un milimetru in acest raport, se afla in aceeasi situatie in care se afla ieri sau alaltaieri. Rusia se afla intr-o situatie dificila. Din 47 de tari doar 10 sunt monitorizate iar Rusia este una dintre acestea. Noi cerem ca criminalii in cazurile Magnitchi, Politkovskaia si asa mai departe sa fie trasi la raspundere, cerem retragerea trupelor din Moldova (sigur Transnistria, care se afla sub suveranitate moldoveneasca, este teritoriu moldovenesc) paragraf care a fost intarit de noi, desi rusii au cerut sa fie scos. Prin urmare cred ca politicienii rusi au dorit sa distraga atentia de la aceste puncte si sa prezinte la Moscova rezultatul ca pe o victorie politica.

Europa Liberă: Ati cerut ca pe cazurile Politkovskaia, Magnitchi, Trifonova, Estemirova sa fie realizate rapoarte speciale.

György Frunda:
Da, exista mai multe solicitari pe aceasta tema. Noi am cerut nu o data autoritatilor ruse sa ii aduca in fata justitiei pe cei responsabili pentru aceste infractiuni. Aceste persoane care au luptat pentru drepturile omului au fost ucisi sau au murit in conditii suspecte in custodia autoritatilor ruse. Acestea nu au vointa politica de a-I trage la raspundere pe cei vinovati care se bucura de impunitate. Acelasi lucru se intampla in Caucaz unde 150 de autori de omoruri beneficiaza de imunitate. Acest lucru a fost stabilit de CEDO prin urmare cerem Federatiei Ruse sa faca pasii juridici necesari.

Europa Liberă: Reprezentantii Federației Ruse au spus ca se simt aici discriminati, ca exista un clivaj intre vest si est in cadrul COE, ca vestul utilizeaza un dublu limbaj.

György Frunda:
Eu cred ca despre standard duble sunt indreptatite sa vorbeasca tarile mici care au mai putine argumente financiare, de forta, de marime etc.

Europa Liberă: Putem interpreta acest rezultat ca pe o forta a lobby-ului rusesc?

György Frunda:
Dati-mi voie mai intai sa termin. Rusia beneficiaza de standardele duble. Au fost ani cand am cerut suspendarea dreptului de vot al delegatiei ruse. Aceasta s-a intamplat doar pentru 6 luni. Deci rusii au avut un tratament preferential. Atunci exista democratie in Europa cand Andora este tratata la fel ca Federatia Rusa. Daca nu, atunci inseamna ca degeaba venim aici.

Europa Liberă: Rusia vrea sa ramana un caz exceptional in cadrul COE. De aceasta data se pare ca a reusit.

György Frunda:
Rusia cunoaste democratia de 20 de ani. A avut un tarism de sute de ani urmat de un communism criminal, in nici unul dintre aceste regimuri drepturile omului nu au jucat vreun rol. De aceea noi trebuie sa raportam situatia din Rusia nu doar la celalalte tari, la tarile vestice sau chiar la tari ca Romania, foste tari comuniste, ci si la propria istorie. Si daca suntem corecti trebuie sa spunem ca Federatia Rusa a facut niste pasi positivi: a scazut pragul de intrare in Parlament, partidele politice au acces la televiziune, guvernatorii regiunilor sunt alesi prin vot si asa mai departe. Pe de alta parte avem lucruri negative: justitia care nu este independent, care este aservita politic, cazuri de criminali care nu sunt trasi la raspundere, libertatea de exprimare si de asociere este ingradita. Noi , COE, trebuie sa intervenim pentru a ajuta fortele pro-europene, pentru ca trebuie sa vedem ca in Rusia exista si forte politice care doresc reinvierea URSS.

Europa Liberă: Am observant ca Rusia a fost sustinuta in APCE de foste tari sovietice ca Azerbaijan, Armenia. Cum putem sa interpretam acest lucru, daca ne gandim ca este vorba de acele tari mici de care vorbeati mai devreme.

György Frunda:
Avem doua categorii: tarile baltice- Lituania, Estonia, Letonia, care au votat contra propunerilor rusesti si multi reprezentanti ai Armeniei, Azerbaijanului, Ucrainei care au votat pentru propunerile rusesti. Mai mult decat atat chiar din tarile vestice, Spania, de pilda, a sustinut Rusia. Daca acesta este pur si simplu punctul lor de vedere obiectiv, jos palaria. Dar ma tem ca acest punct de vedere este interesat.
XS
SM
MD
LG