Linkuri accesibilitate

De ce minte Victor Ponta? (România liberă)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Presa românească își merită soarta, moare pe mâa ei, prin abandonul în fața politicului (Adevărul).



De ce minte Victor Ponta?” se intreaba Cristian Câmpeanu intr-un articol din „România liberă”. El cauta o explicatie pentru o trasatura de caracter a premierului, de care s-a vorbit nonstop de la preluarea functiei: de putin timp insa, liderul social-democrat insista sa-si aroge postura de ”golan” de Piata Universitatii, adica de participant la manifestatia maraton din primavara-vara anului 1990. De ce tine Ponta sa creada lumea asa ceva? Dupa cum se stie, manifestatia din Piata Universitatii a fost una anticomunista si a fost reprimata violent de regimul Ion Iliescu, in zilele de 13-15 iunie 90. Asadar, de ce ar vrea Ponta sa se delimiteze de Iliescu? De ce nu se revendica mai degraba drept participant la revolutia din decembrie 89? Pentru ca, arata Câmpeanu, „Ponta a dorit să se reinventeze pe sine drept personalitatea istorică care (...) reface legitimitatea revoluţionară a socialismului în România. Și-a inventat exact acele episoade biografice care îi permit să pretindă că poţi fi în acelaşi timp şi pesedist jurat alături de Ion Iliescu şi anticomunist fără să te contrazici moral.”

Intr-un comentariu publicat de „Evenimentul zilei”, Mircea Cărtărescu gaseste prea putine sperante pentru viitorul României. Prin saracire, tara coboara catre „sărăcie sufletească, educaţie insuficientă, lipsă de criterii şi de gust, naţionalism, şovinism (în general, prejudecăţi de toate felurile), delincvenţă” . Devenind majoritara, clasa celor saraci se preteaza excelent pentru populism, isi continua Cărtărescu rationamentul. „Flatarea, păcălirea, sau asmuţirea asupra „duşmanilor de clasă” a acestei mase de manevră, mai ales în epoca partidelor de televiziune şi a aservirii televiziunii naţionale unor partide, este cel mai important efect pervers al democraţiei şi al dreptului la liberă exprimare” , se mai arata in acest comentariu.

Pe site-ul Contributors, Vlad Zografi pune in pagina un scenariu „pe repede inainte”: alegeri prezidentiale, final de an 2014, dupa primul tur, primii doi clasati ar fi primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, si Dan Diaconescu, patronul OTV. Intre cele doua tururi, cel de-al doilea dubleaza promisiunea deja facuta catre alegatori: nu 50.000 de euro de persoana vor primi votantii sai, ci 100.000, si deschide o lista de inscrieri pentru primirea banilor. Rezultat, Dan Diaconescu ar ajunge presedinte.

Cosmarul pare completat de articolul lui Andrei Craciun, din „Adevărul”: in România actuala, ziarele mor, ziaristii se lamenteaza in fiecare zi pe aceasta tema, dar presa isi merita soarta, moare pe mana ei, prin abandonul in fata politicului - este parerea tanarului jurnalist.
XS
SM
MD
LG