Linkuri accesibilitate

50 de ani de la primul disc single al grupului The Beatles


The Beatles în 1962
The Beatles în 1962

Deși a urcat doar pe locul 17 în topurile vremii, Love Me Do a schimbat istoria muzicii și a culturii pop pentru totdeauna.



Acum 50 de ani, la data de 5 octombrie 1962, faimosul grup britanic The Beatles au lansat primul lor mare succes, discul single Love Me Do. Lucian Ștefănescu și o filă specială a Dicționarului de sunete.

Love Me Do a fost înregistrată în luna septembrie 1962 în studiourile Abbey Road, avându-l ca producător pe George Martin. Cântecul a fost înregistrat în mai multe variante, dar varianta de pe discul single îl avea la tobe pe Ringo Starr, care fusese recent cooptat în trupă.

A fost înregistrat în mai multe variante din cauză că lui George Martin nu-i plăcea cum sună Ringo Starr la tobe, și de aceea pe celelate variante Starr apare la tamburină, iar la tobe Andy White.

Deși a urcat doar pe locul 17 în topurile vremii, cronicarii muzicali susțin că piesa Love Me Do este un moment care a schimbat istoria muzicii și a culturii pop pentru totdeauna. The Beatles au luat ființă la Liverpool în 1960 și s-au despărțit în 1970. Ei au fost probabil cel mai de succes, comercial și artistic, grup din istoria muzicii pop, vânzînd peste un miliard de albume în întreaga lume.

Muzicologii spun că pe măsură ce și-au rafinat sunetul, care a evoluat de la skiffle, balade pop, rock and roll la rock psihedelic, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr au întruchipat pentru miliardele lor de admiratori din întreaga lume - dar și pentru muzicologi - idealurile erei revoluțiilor socio-culturale ale anilor 60-70, numită generic decada generației hippy.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG