Linkuri accesibilitate

Mitt Romney - o victorie pentru „impresia artistică”


Mitt Romney împreună cu Paul Ryan la Fishersville, în Virginia

Presa americană comentează prima dezbatere față în față între candidații la președinție.


La unison, analistii politici in America considera ca presedintele Barack Obama a ratat o sansa de aur de a se detasa in sondaje, atunci cind a oferit o performanta timida si modesta la dezbaterea cu republicanul Mitt Romney. Poate aceasta dezbatere deveni decisiva in cursa pentru Casa Alba? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In „New York Times” se scrie „A fost straniu”. Charles Blow continua aratind ca Obama a incercat sa apara prezidential dar a aratat slab. Democratii se pling ca Romney a mintit in legatura cu programele sale si-a schimbat pozitiile, din mers. Dar de ce nu i-a reprosat presedintele aceste lucruri, in dezbatere” - se intreaba ziaristul -, continuind „De ce nu a mentionat presedintele in dezbatere remarca lui Romney ca 47% din populatia tarii, traieste pe spinarea statului?”. „Nu a facut-o si asta e o eroare” - se arata in New York Times.

In Washington Post, Chris Cillizza speculeaza in legatura cu ceea ce s-ar fi putut intimpla cu Obama. Fostul vice-presedinte Al Gore a dat vina pe altitudinea de la Denver. Dar ziaristul incearca si alte explicatii. Una posibila – presedintele nu este obisnuit sa fie atacat. O alta explicatie, Barack Obama era obosit. O alta: presedintele nu este atit de bun in dezbateri precum se credea.

Sa ne amintim ca in 2008, in preliminariile democrate, Hillary Clinton l-a dominat pe actualul presedinte. Democratii ii reproseaza si moderatorului, ca l-a lasat pe Romney sa nesocoteasca adevarul factual. Dar daca moderatorul a facut-o, de ce nu l-a contrazis Obama pe republican? Ce se poate spune despre cursa dupa cele intimplate miercuri seara?

Inainte de dezbatere, baza republicana era dezamagita de campania lui Mitt Romney, pe punctul de a recunoaste ca Obama va obtine un nou mandat. Dezbaterea a insuflat energie Partidului Republican. Principalul beneficiu al performantei lui Romney este ca finantarile au reinceput sa curga, ceea ce e foarte important pentru urmatoarele cinci saptamini. Mitt Romney a revenit, cursa este relansata.

Acuzindu-l pe Romney, la o zi dupa dezbatere, ca s-a prezentat drept altceva decit ceea ce e, presedintele spera ca victoria oponentului sau nu se va transfera in sondaje, ori asta vom stii doar peste citeva zile. Democratii spun ca Romney a obtinut o victorie pentru „impresia artistică” dar ca argumentele sale nu au convins prea multi nehotariti. Urmeaza acum, peste o saptamina dezbaterea Biden-Ryan, candidatii la functia de vice-presedinte.
XS
SM
MD
LG