Linkuri accesibilitate

România își face cunoscută la Bruxelles strategia pentru romi


Tabără de romi în orașul Lille, Franța.
Tabără de romi în orașul Lille, Franța.

Europa nu și-a creat o strategie pan-europeană a integrării romilor și descoperă abia acum că țiganii sînt și o problemă a UE, nu doar a României.



La Bruxelles s-au incheiat doua zile de convorbiri intre experți guvernamentali din cele 27 de țări ale UE care și-au prezentat, fiecare, strategia națională pentru romi.

Reprezentantul român, consilierul de stat Damian Drăghici, a rezumat astfel poziția României :

„Să o luăm de la bun început și să facem ceva, pentru că în ultimii 22 de ani nu s-a făcut nimic pentru romi. Se vorbește de integrare... Această incluziune despre care se vorbește incă nu s-a rezolvat. Bineînțeles că asta nu se va rezolva de pe o zi pe alta, va dura foarte mult, dar sper ca acum, cu revizuirea strategiei, să avem pînă în 2020 niște indicatori clari și niște obiective precise."

Unul din proiectele romînești este formarea de mediatori, despre care vorbește Damian Drăghici, el însuși de etnie romă :

„Avem mediatori sanitari, un proiect care a fost făcut în cooperare cu Consiliul Europei de la Strasbourg și care se numește ROMED; avem cîteva proiecte implementate de o ONG din România, Sastipen, care au format vreo 1400 de mediatori sanitari; încă un proiect cu Active Watch, autoritățile locale și USAID și mai avem și mediatorii școlari."

Un proiect similar de formare a unor mediatori pentru roma și nomazi a fost lansat recent și în Belgia, de către Centrul de Mediere pentru Romi, ocazie cu care l-am întrebat pe directorul centrului Ahmed Ahkim ce calități sînt necesare pentru a deveni mediator specializat într-o astfel de comunitate :

„Pentru a fi mediator pentru romi trebuie sa faci parte din comunitate. Într-un caz cum e cel al romilor, nu se poate spune ca mediatorul trebuie sa fie neutru. Trebuie sa le intelegi limba, sa le cunoști obiceiurile si legile interne, trebuie, într-o situație ideală, chiar să suferi cu ei.“

Evident, în chestiunea romilor esențială pentru România este nu doar cooperarea cu autoritățile europene, dar și cu țari precum Franța sau Italia, unde problema romilor din România a devenit o preocupare cotidiană. Aici însă poziția României este fermă, incluzînd și faptul că expulzările forțate nu sînt o soluție, așa cum a amintit-o recent Traian Băsescu la Bruxelles, după o intâlnire cu responsabila justiției UE Viviane Reding :

„Trebuie sa avem in vedere lansarea unor solutii la nivel european, pentru ca nimeni nu le poate interzice libera circulatie atata timp cît sînt cetateni ai UE !...“

În momentul extinderii sale spre est, UE nu și-a creat o strategie pan-europeană destinată integrării romilor și se descoperă abia acum că țiganii sînt și o problemă a UE, nu doar a României sau a celorlalte țări est-europene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG