Linkuri accesibilitate

Ce cred oamenii de rînd despre politicieni?


Sondaj de opinie pe străzile Chișinăului.


Centrul „Politicon” de la Chișinău a dat publicității miercuri clasament celor mai influenţi politicieni moldoveni ai lunii. Topul a fost realizat cu participarea a 32 de experţi, care au dat note de la unu al zece mai multor politicieni din Moldova. Primul loc al clasamentului este ocupat de prekierul Vlad Filat, urmat de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă care a urcat două poziţii faţă de luna august şi de ministrul de externe, Iurie Leancă. Ce cred oamenii de rând despre acest clasament a încercat să afle Tamara Grejdeanu.

Popularitatea politicienilor trebuie probată de acţiuni concrete şi rezultate care ar îmbunătăţi viaţa omului de rând, astfel ar putea fi formulată o sinteză a opiniilor exprimate de oameni solicitaţi la întâmplare pe străzile Chişinăului. Ion Danilescu, pensionar din satul Zâmbreni, a venit astăzi în capitală să caute produse mai ieftine. Aflu de la el că de la politicieni aşteptă doar să îşi onoreze promisiunile date înainte de prelua puterea:

„Pe mine mă interesează să apere dreptul la ţărani şi la muncitori, să nu ne amăgească, să ne dea salariul la timp, pensia la timp şi să fie dreptate.”

Urmăriţi acţiunile politicienilor dumneavoastră?

„Eu când aud că politicienii se dezbat pentru ţărani şi muncitori, tot îmi pare bine, mă gândesc că ei totuşi se luptă pentru cetăţeni, să facă dreptate, dar când văd ca nimeni nu apare nici într-o parte, înseamnă ce este tot mortal. Trebuie să aibă multe apariţii ţi să intre în credinţa cetăţeanului.”

Unde vreţi să îi vedeţi pe politicieni mai des?

„Să-i văd la piaţa centrală, în studiourile care trebuie, cetăţenii să vadă că se luptă într-adevăr pentru dreptate.”

În plină stradă reuşesc să discut cu Eugenia Dănilă, care îmi spune că este asistentă medicală iar în oraş vine să mai facă ceva bani şi vinde ce mai are prin grădină. Ea îmi spune că votul care l-a dat politicienilor o face să le urmărească activitatea, chiar dacă acum îl pune la îndoială:

„Urmărim tot ce fac politicienii noştri, într-o măsură îi aprobăm, într-o măsură nu-i aprobăm. Ne împăcăm cu ceea ce este.”

Ce este mai important pentru dumneavoastră să vedeţi, aceste clasamente vă influenţează cumva?

„ Pe mine nu mă influenţează, noi ne străduim, muncim acasă, în afară de salariu vreo doua pătlăgele, la deal muncim şi ne hrănim în afară de salariu, că altfel noi nu trăim, cu salariul acesta nici de comunale nu ne ajunge.”

Ce vrea să ştie omul de rând despre politicieni, este întrebarea pe care i-am adresat-o lui Ion Iordan, agricultor din oraşul Bender:

„Acţiunile lor pentru Republica Moldova, ce paşi fac ei pentru ca noi şi poporul să trăiască mai bine şi să fim liberi, şi să nu fim dictaţi din părţile cu nostalgie sovietică.”

Asta vă interesează ?

„Ne interesează cum viaţa să meargă mai bine, ce întreprind ei.”

Rugaţi să îmi spună după ce criterii ar alcătui ei un top al politicienilor, oamenii au avut păreri împărţite:

,,După ceea ce fac ei, asta-i bine că ei au întrecerea aceasta, că se coboară, se urcă, care mai sus care mai jos rămâne.”

„La noi nu sunt oameni aşa decenţi ca să poată conduce, să fie strict toate lucrurile puse la locul lor.”

„Rezultatele lor cred că spun aceste lucruri, care şi cum lucrează ei în Parlament.”

„Atrag atenţia că promit dar cam nimic nu se face, cred că depinde de dânşii dacă ei au venit la putere.”

Cei mai mulţi dintre interlocutorii mei mi-au spus că nu se lasă influenţaţi de clasamente atunci când judecă despre activitatea politicienilor, iar preţurile şi facturile sunt oglinda randamentului.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG