Linkuri accesibilitate

D. Diaconescu: Am otevizat Romania. Voi continua să mă joc cu mințile voastre (România Liberă)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Judecând după afacerea Oltchim s-ar putea crede ca la cârma guvernului stă însuși Fernandel (ziare.com)


Un comentariu din „România liberă”, semnat de Gabriel Bejan, arata in ce fel Dan Diaconescu, patronul OTV si straniul licitator pentru cumpararea combinatului Oltchim, si-a batut joc de Romania. Altceva este insă, în opinia autorului, mult mai grav: în ce fel s-a lăsat România batjocorita, de la televiziuni la opinia publica din Romania, acordând atenție nelimitată circului falsei privatizări. Gabriel Bejan reaminteste declaratia uluitoare facută de Dan Diaconescu cu cîțiva ani în urmă, într-un interviu: „Am otevizat Romania. Voi continua să mă joc cu mințile voastre”, a spus el.

Concluzia la care a condus scandalul Oltchim este, în presă cel puțin, amatorismul crîncen al actualilor guvernanți. Dan Diaconescu lucrează cu materia primă a USL, scrie Andreea Pora în revista „22”. Dar nu numai puterea se dovedește lamentabilă, ci și opozitia, recte Partidul Democrat Liberal, caruia presedintele Traian Băsescu i-a pus la îndemână o șansă excepțională, aceea de a trece în opoziție, de a face opoziție și de a convinge din opoziție.

Deocamdată însă, spune Dan Tapalagă intr-un text scris pentru Hotnews, la guvernare se afla Victor Ponta și USL, si Ei trebuie trasi la răspundere. Se dovedesc insa mari „maestri ai fofilării”, dau vina pe guvernele democrat-liberale, pe Basescu si pe Adriean Videanu, fostul ministru al economiei.

Judecând după afacerea Oltchim – o privatizare esuata lamentabil - s-ar putea crede ca la carma guvernului sta insusi Fernandel, considera Victor Pitigoi, pe site-ul ziare.com. Dintre toate gafele guvernului Ponta, trei sunt de natura sa-l ingroape politic, spune autorul: in ordinea temporala inversa, afacerea Oltchim, referendumul esuat, in care suspendarea din functie a sefului statului a fost invalidata pentru a doua oara, si respectiv promisiunea imprudenta ca vor mari salariile. Evident, nu le pot mari, si chiar daca anunta ca o vor face, preturile cresc intr-un ritm cu mult mai alert.

Peisajul politic e astfel profund dezechilibrat. Solutia asteptata ar putea fi Alianta Romania Dreapta, formata in jurul Partidului Democrat Liberal. In mod evident, PDL nu e fericit ca va intra in alegeri sub aceasta umbrela, dar alege raul cel mai mic, si anume pe acela de a se folosi de camuflajul mai tinerelor structuri politice de dreapta (Forta civica, Noua republica), dar si de batranul PNTCD, arata Alexandru Gussi in paginile saptamanalului „22”.
XS
SM
MD
LG