Linkuri accesibilitate

De ce refuză șeful DNA de la București să candideze la șefia Procuraturii Generale din România


Bruxelles-ul face pe ultima sută de metri presiuni pentru ca ministrul justiției, Mona Pivniceru, să organizeze competiția așa cum le-a promis liderilor europeni.România continuă să se afle sub monitorizarea Uniunii Europene în ceea ce priveste justiţia, iar Comisia Europeana a cerut din nou mai multă transparenţă autorităţilor socialist-liberale de la București în selectarea unui procuror general şi a unui procuror şef la Departamentul Naţional Anticorupţie. De la București, Sabina Fati.

Procurorul sef anticoruptie Daniel Morar, delegat sa conduca Parchetul General, a explicat ca nu si-a depus candidatura pentru functia pe care o ocupa ca interimar fiindca procedura de selectie decisa de ministra justitiei din Romania, Mona Pivniceru, este „o farsă”. Dupa argumentatia lui Daniel Morar, a aparut in presa romaneasca, pe surse, o scrisoare trimisa acum o saptamina de Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, ministrei justitiei din Romania. In scrisoare, oficialitatea europeană ii atrage atentia Monei Pivniceru ca nu a luat in seama recomandarile Bruxelles-ului privind selectarea viitorului procuror general si al procurorului sef anticoruptie.

Aparitia in presa romaneasca a corespondentei dintre doi inalti oficiali este o forma de presiune pe care Bruxelles-ul o face pe ultima suta de metri pentru a o forta pe ministra justitiei de la Bucuresti sa organizeze competitia asa cum le-a promis liderilor europeni. „In opinia Comisiei - se arata in scrisoare - procedurile de selectare trebuie sa fie credibile si pe deplin transparente pentru a-I determina pe cei mai buni candidati posibili sa-si depuna candidatura.”

Miercuri a fost ultima zi in care se mai puteau depune candidaturile si cel mai cunoscut procuror roman, Daniel Morar, nu si-a depus-o, tocmai fiindca nu are incredere in felul in care se va face selectia. In schimb Laura Codruta Kovesi, fosta procuroare generala, careia i-a expirat al doilea mandat la inceputul acestei saptamini candideaza pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie.

Scrisoarea primita de ministra justitiei din Romania de la Secretariatul General al Comisie Europene recomanda Bucurestiului ca „procesul de selectie sa fie deplin transparent si public”, sa aiba loc „prin alocarea unei perioade rezonabile de timp”, prin „implicarea actualei conduceri a Ministerului Public si DNA in alegerea comitetului de selectie”. In plus i se mai recomanda ministrei justitiei sa le acorde membrilor CSM Consiliului Superior al Magistraturii „un rol activ” pe parcursul tuturor etapelor procedurii.

Mona Pivniceru, adusa in fotoliul Justitiei de liberali, direct din magistratura, a eludat aproape toate recomandarile Comisiei. Astfel a refuzat punerea discutie publica a proiectelor de management ale celor inscrisi in cursa pentru cele doua functii de procurori sefi, nu a fost de acord ca audierile candidatilor la CSM sa fie facute publice si a acceptat cu greu sa prelungeasca termenul de inscriere cu o saptamina si jumatate.

In absenta criteriilor de transparenta atit de mult cerute de la Bruxelles, cel mai laudat procuror roman in dosarele de tara, Daniel Morar a refuzat sa se inscrie in cursa pentru Parchetul General. Totusi exista posibilitatea ca procedura sa mai fie schimbata dupa intilnirile de joi si de vineri pe care le va avea Mona Pivniceru in capitala europeana cu Viviane Reding, comisara pentru Justitie si cu sefa secretariatului general al Comsiei Europene, Catherine Day.

Fosta judecatore cu pozitii conservatoare si critice la adresa procuraturii anticoruptie, Mona Pivniceru i-a tinut partea fostului premier Adrian Nastase inainte de a fi condamnat cu inchisoare pentru fapte de coruptie. Imaginea ei la Comisia Europeana este marcata de acest trecut recent si este greu de crezut ca noua ministra a Justitie va reusi sa aiba o comunicare buna cu oficialii de la Bruxelles, care pregatesc un raport exceptional pe justitie inainte de sfirsitul anului.

Acest raport a fost generat de nerespectarea statului de drept in timpul crizei privind incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu din aceasta vara, iar felul in care vor fi numiti procurorul general si seful procuraturii anticoruptie ar putea da tendita in acest document. Daca va fi pozitiv, reluarea discutiilor privind aderarea României la Spatiul Schengen ar putea avea loc la inceputul anului viitor, daca nu, lucrurile ar putea ramine incurcate pentru mai multa vreme.
XS
SM
MD
LG