Linkuri accesibilitate

Dilemele Moldovei: pachetul energetic european vs. Gazprom


Premierul Vlad Filat la întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin. Soci, 12 septembrie 2012
Premierul Vlad Filat la întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin. Soci, 12 septembrie 2012

Premierul Vlad Filat face precizări pe marginea discuţiilor purtate cu omologul său rus Dmitri Medvedev.


Europa Liberă: Domnule premier, v-aţi convocat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Alianţei cu uşile închise, dar ulterior am aflat că tot problema amânării aderării Republicii Moldovei la Pachetul Energetic III a fost subiectul principal de discuţie. De ce se insistă atât de mult asupra atâtor explicaţii?

Vlad Filat: „De obicei, când ne întrunim în Consiliul Alianţei uşile sunt închise. N-am stat niciodată cu uşile deschise şi eu cred că este absolut firesc să ne vedem de câte ori este necesar pentru a comunica. În cadrul Consiliului Alianţei, la ultimul Consiliu, noi am discutat mai multe probleme, inclusiv subiectul care ţine de problema energetică pe care o are Republica Moldova. Noi urmează să oferim consumatorilor de gaze naturale gaz natural suficient, calitativ şi la preţ accesibil. Acesta este obiectivul şi asupra lui muncim.”

Europa Liberă: În aceşti 8 ani, până în 2012, ce se poate întâmpla pe piaţa energetică a Republicii Moldova?

Vlad Filat: „Este o propunere. Urmează să parcurgem un şir de etape, pentru ca el să de vină unul fixat în angajamentele noastre în cadrul comunităţii energetice. Urmează să se întâmple ceea ce trebuia şi trebuie să se întâmple şi în cadrul termenului existent la ora actuală, 2016. Deci, foarte multă lume vorbeşte, comentează, fără a încerca să cunoască detalii. Termenul la ora actuală este 2016. Extinderea este necesară pentru a avea o perioadă suficientă de timp, pentru a asigura reorganizarea Moldovagaz, pentru a asigura Republica Moldova cu interconectări de alternativă. Pentru a face ordine, inclusiv în asigurarea internă în domeniu. Şi un lucru foarte important: noi vorbim doar de sistemul gazier. Nu vorbim de problemele care vizează energia electrică la capitolul extindere. Şi mai mult decât atât: ar fi bine să cunoască toată lumea că de excepţii şi de termene prelungite beneficiază şi alte ţări, inclusiv ale Uniunii Europene. Moldova nu ar fi o excepţie. Mai mult decât atât, Moldova are o situaţie distinctă faţă de ceilalţi parteneri din comunitate. Republica Moldova are o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale, Republica Moldova nu are interconectări de alternativă, Republica Moldova are, în întreprinderea de sistem Moldovagaz, participare a Gazpromului şi aşa mai departe... Deci, problema ce vizează datoriile... Şi aceasta înseamnă că trebuie să administrăm situaţia, reieşind din realităţi, nu din vise, reminiscenţe, complexe şi multe, multe, multe alte lucruri care nu ajută în rezolvarea problemelor, dar acutizează anumite stări care duc la complicarea situaţiei.”

Europa Liberă: Faptul că Bruxelles-ul zice că ar ajuta Republicii Moldova să negocieze cu Federaţia Rusă ce înseamnă?

Vlad Filat: „Cu Federaţia Rusă noi avem negocieri bilaterale. Bruxelles-ul ne ajută pe noi ca şi ţară în a depăşi un şir de probleme cu care ne confruntăm. Inclusiv având înţelegerea bazată pe realităţile cu care ne confruntăm noi a ceea ce ţine de derogarea termenului. În toată această perioadă de timp, noi am fost în comunicare permanentă cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Ieri, spre exemplu, am avut o discuţie plină cu Comisarul European pentru Extindere şi Vecinătate, domnul Ştefan Fule. În cadrul comunicării, dincolo de agenda noastră, care este una foarte plină, am discutat sigur şi mersul negocierii, în vederea semnării contractului de livrare a gazelor naturale de către Gazprom către Moldovagaz, către Republica Moldova. Aceasta demonstrează că partenerilor noştri europeni nu le este indiferent ce se întâmplă şi ne asigură acest sprijin logistic, pentru ca să reuşim să finalizăm procesul de negocieri.”

Europa Liberă: Acordul de livrare a gazelor e definitivat pe ultima sută de metri? Gazpromul ce zice?

Vlad Filat: „Noi nu avem o problemă la capitolul definitivarea acestui acord. El este unul-tip. Deci, nu poate fi unul diferit de la o ţară la alta, de la o companie la alta. Doar că apar anumite formule de calcul şi anumite înţelegeri ce vitează, spre exemplu, preţul gazului livrat, condiţiile de tranzit şi multe alte chestiuni în implementarea acestor prevederi. În cazul nostru, dincolo de acordul de livrare, urmează să soluţionăm problema ce ţine de garantarea investiţiilor Gazprom în Republica Moldova, ce ţine de administrarea datoriilor care sunt ale companiilor, în cea mai mare parte din stânga Nistrului şi unora din dreapta Nistrului faţă de Moldovagaz, în rezultat faţă de Gazprom şi să avem clarificată problema, fiind privită per ansamblu.”

Europa Liberă: Sunteţi încrezător că, până la finele anului, se va semna?

Vlad Filat: „Trebuie să continuăm să muncim: că avem o responsabilitate enormă, condiţiile în care negociem nu sunt cele mai bune. Problemele care sunt în calea găsirii acestui compromis sunt foarte mari. Noi trebuie să ne facem datoria, să muncim în continuare şi să facem ce trebuie să facem pentru semnarea acestui acord.”
XS
SM
MD
LG