Linkuri accesibilitate

Deputații ucrainieni promovează o lege împotriva minorităților sexuale


Sviatoslav Șeremet, lider al organizației Gay-Forum din Ukraina, maltratat la Kiev de atacanți neidentificați în mai 2012
Sviatoslav Șeremet, lider al organizației Gay-Forum din Ukraina, maltratat la Kiev de atacanți neidentificați în mai 2012

Apărătorii drepturilor omului spun că legea are caracter electoral, într-o societate ucrainiană conservatoare.


Parlamentul Ucrainei a făcut marți un prim-pas spre eventuala criminalizare a ceea ce autorii unei noi legi numesc „promovarea homosexualității”, în ciuda protestelor apărătorilor drepturilor omului, care spun că inițiativa este pur electorală și constituie încă un pas spre îngrădirea libertății de expresie. Detalii are Mircea Țicudean.

Legea aprobată ieri de deputații ucraineni în prima lectură nu definește limpede ce înseamnă „promovarea homosexualității”, dar spune că asemenea activități ar reprezenta o amenințare la adresa securității naționale. Autorul legii a scris într-o anexă că „o parte a presei, contrazicând interesele societății și ale statului, promovează o atitudine tolerantă față de chestiuni cum ar fi relațiile sexuale între persoane de același sex”.

Un exemplu de „promovare a homosexualității” invocat de deputații ucraineni este filmul american din 2005 premiat cu Oscar „Brokeback Mountain”, o poveste de dragoste cu sfârșit tragic între doi cowboy.

Dacă legea este adoptată și în a doua lectură și promulgată de președintele Viktor Ianukovici, cei găsiți vinovați de „promovarea homosexualității” ar putea fi pedepsiți cu până la cinci ani de închisoare.
Criticii noii legi au protestat marți în fața Parlamentului de la Kiev. Unul din participanți, activista organizației Insight, Elena Șevcenko, a spus că inițiativa are ca scop limitarea și mai drastică a libertății de expresie.

Șevcenko a spus că dacă legea se va aplica la intervențiile publice, atunci în viitor nu va mai fi permis să protestezi în public cu simboluri ale egalității sexuale, sau să spui într-un interviu că ești gay sau lesbiană, pentru că asemenea declarație va fi interpretată ca „promovare a homosexualității”.

Într-o relatare de la Kiev, agenția Reuter anticipează că inițiativa anti-gay, dacă va fi aprobată și de președintele Ianukovici, ceea ce nu este deloc sigur, va duce la tensionarea și mai mare a relațiilor Ucrainei cu Uniunea Europeană. Parafarea Acordului de asociere a fost amânată de Bruxelles din cauza a ceea ce consideră a fi pașii înapoi făcuți de Kiev de când la putere se află Ianukovici și Partidul Regiunilor.

Legea ucraineană are un singur precedent notoriu în Europa de Est, anume cea adoptată anul acesta de parlamentul local din St. Petersburg, și a fost supusă dezbaterii Parlamentului de la Kiev înaintea alegerilor ucrainene de la 28 octombrie. Apărătorii drepturilor omului spun că ea are caracter electoral, într-o societate ucraineană în care în ciuda anumitor schimbări post-sovietice în mentalități, peste trei sferturi din locuitori au încă o viziune negativă despre gay și lesbiene.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG