Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Orhei este lansată campania Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova „Ai dreptul la o muncă decentă!" Campania este organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, marcată anual la 7 octombrie, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon" lansează topul celor mai influenţi 50 de politicieni în septembrie.

Continuă vizita de informare a unei delegaţii a subcomisiei ONU pentru prevenirea torturii şi altor tratamente crude. Pe agenda discuţiilor pe care le poartă la Chişinău se află reforma instituţiei ombudsman-ului (avocatul parlamentar), care se află în prezent în proces de elaborare, metodele de interacţiune dintre Mecanismul Naţional pentru Prevenirea Torturii şi instituţiile statului şi modul în care autorităţile responsabile din Republica Moldova aplică recomandările anterioare formulate de Subcomitetul ONU privind prevenirea torturii.

La Strasbourg continuă sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei iar astăzi va fi rândul preşedintelui Nicolae Timofti să vorbească în plen.

La Sarajevo are loc reuniunea miniştrilor apărării din ţările Europei de sud est, un grup înfiinţat în 1996, în scopul de a adânci cooperarea în vederea menţinerii securităţii în regiune. Moldova participă în acest proces cu statut de observator, la fel ca şi Georgia.

La Denver, în statul Colorado are loc, la noapte, prima dezbatere între preşedintele Barack Obama şi contracandidatul său, republicanul Mitt Romney, o dezbatere care se va axa pe probleme economice. Politica externă, traditional, nu joacă un rol important în campania prezidenţială, dar ea se află în actualitate în aceste zile.

Consiliul General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului se întruneşte la Geneva.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG