Linkuri accesibilitate

Grass îi ia apărarea lui Pastior


Imagine a copertei volumului „Muşte efemere”
Imagine a copertei volumului „Muşte efemere”

Controverse în jurul ultimului volum de poezii al lui Günter Grass, „Muşte efemere”.


În preajma deschiderii Tîrgului Internaţional de Carte de la Frankfurt pe Main, Günter Grass a publicat un nou volum de poezii intitulat „Eintagsfliegen” – „Muşte efemere”. Într-una din cele 87 de poezii apărute la editura Steidl, Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură îi ia apărarea poetului german, născut în România, Oskar Pastior (1927-2006).

Grass, în vîrstă de 84 de ani, tematizează în poezia intitulată „Verspäteter Schutzbrief für Oskar Pastior" – „Scrisoare de apărare întîrziată pentru Oskar Pastior“ problema colaborării cu fosta poliţie politică din România, temuta Securitate.

În urmă cu doi ani au apărut în presa germană relatări despre trecutul lui Pastior care a murit în 2006, în preajma festivităţilor de acordare a Premiului Büchner care i-a fost decernat atunci. (Cf. „O victimă ideală de şantaj. Poetul Oskar Pastior şi Securitatea", RFE, 17.09.2010). În unele relatări publicate în presa germană şi internaţională s-au lansat afirmaţii pentru care nu există dovezi în arhiva CNSAS. Deşi Pastior a acceptat în 1961 să devină un colaborator neoficial al Securităţii, în dosarele existente nu au fost descoperite materiale semnate de el prin care ar fi adus prejudicii unor terţe persoane.

În poezia sa, Günter Grass evocă biografia lui Pastior, prezentîndu-l ca pe o victimă a stalinismului. Pastior fusese deportat în Uniunea Sovietică şi s-a reîntors traumatizat în România. Viaţa din perioada de deportare a lui Pastior a fost tematizată şi de Herta Müller în romanul ei, „Leagănul respiraţiei”.

Grass îi atacă pe acei critici ai lui Pastior care s-au manifestat ca nişte infailibili, grăbindu-se să pronunţe verdicte de condamnare.
Volumul „Muşte efemere“ mai cuprinde şi alte poezii politice în care Grass abordează teme de actualitate legate de Europa, Grecia şi Israel.

Poezia sa controversată despre programul nuclear israelian „Ceea ce trebuie spus“, cuprinsă în volum, a fost uşor modificată. Astfel, versul „Puterea nucleară Israel ameninţă pacea mondială” a fost schimbată prin: „Guvernul actual al puterii nucleare Israel ameninţă pacea mondială”.
Într-o altă poezie, intitulată „Un erou al zilelor noastre”, îl omagiază pe inginerul israelian, Mordechai Vanunu. În 1986, acesta a dat publicităţii detalii legate de programul nuclear israelian. Pentru trădarea unor secrete militare a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Uniunea Scriitorilor de limbă ebraică din Israel a criticat noua poezie a lui Grass. Într-o declaraţie a preşedintelui Uniunii, citată de agenţia germană de presă (DPA), Grass este acuzat de declanşarea unei „campanii obsesive” cu scopul de a compromite Israelul şi a-i nega dreptul la auto-apărare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG