Linkuri accesibilitate

Kvint şi Buket Moldavii aşteptate la Festivalul vinului din Chişinău


Ministrul Bumacov spune că prezenţa celor două companii transnistrene este o premieră.


Astazi in Republica Moldova este marcata Ziua Nationala fara alcool. Peste 47 de mii de cetateni sufera de alcoolism cronic noteaza un comunicat al Ministerului Sanatatii. In ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se spune ca in medie un moldovean consuma peste 18 litri de alcool pur pe an, moldovenii fiind in topul celor mai mari consumatori de alcool in lume. Statisticile ingrijoratoare, la parerea medicilor, nu ii sperie pe moldovenii care abia asteapta sarbatoarea vinului ce va avea loc in acest weekend. Relateaza Alla Ceapai:

Prezentând ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Vinului, ministru agriculturii Vasile Bumacov a menţionat că pentru prima dată la acest eveniment vor participa şi doi producători din stânga Nistrului, bine cunoscutele companii Kvint şi Buket Moldavii. Despre alte noutăţi a celei de-a 11 ediţii, aflăm tot de la Vasile Bumacov:

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov
„În acest an, în premieră, organizaţiile, asociaţiile din indicaţiile geografice vor prezenta separat nu numai produsele vitivinicole de care dispun, dar şi bucătăria naţională din zona dată. În premieră cei care produc divinuri în Republica Moldova vor fi prezentaţi ca o indicaţie geografică. Alimentaţia publică va fi prezentată în pavilionul trei de la Moldexpo. Şi în acest an vom avea degustaţii publice mai specializate şi mai interesante.”

Ministru Bumacov a ţinut să menţioneze că evenimentul are drept scop promovarea vinului autohton în rândul turiştilor şi mai puţin a băştinaşilor. Referindu-se la imaginea mai puţin pozitivă a moldovenilor despre care se spune în lume că ar fi printre cei mai mari consumatori de alcool. Vasile Bumacov:

„Nimeni nu a reuşit să lupte cu consumul de alcool prin măsuri de restricţii, nu aduc nimic bun aceste măsuri. Cea mai bună metodă de a lupta cu alcoolismul este promovarea băuturilor de calitate. Ca să nu avem consum excesiv de alte băuturi, care în primul rând sunt importante, uneori de calităţi dubioase. Mai bine noi să avem produs de calitate autohton şi atunci vorbim prin educaţie şi de cantităţi.”

Ideea de a organiza o sărbătoare a vinului nu este salutată de unii narcoologi. Solicitat de Europa Liberă, doctorul Vasile Oprea a reamintit că accesibilitatea alcoolului este una din cauzele existenţei unui număr îngrijorător de alcoolici cronici, în mare parte în rândul persoanelor tinere apte de muncă, a menţionat Vasile Oprea.

La o terasă din centru capitalei am stat de vorbă şi cu un grup de tinerii care în plină zi consumau bere:

Europa Liberă: Azi e Ziua Naţională fără alcool, dar dvs. consumaţi bere…

„Serior?! Nici nu am ştiu că e Ziua fără alcool. Să fi ştiut nu mai consumam, cred că.”

„Totul e bine, nu bem vodka, dar bem bere.”

„Berea e băutură răcoritoare, dar nu face parte din alcool.”

„Astăzi eu am zi liberă şi îmi permit să servesc cu prietenii o bere şi s-a terminat berea şi mai luăm câte una.”

Europa Liberă: La noi în societate problema alcoolismului e o problemă gravă?

„Foarte gravă. Foarte multă lume consumă alcool.”

Europa Liberă: Dar de ce credeţi că consumă mult alcool?

„Pentru că sunt disperaţi.”

„Nu numai pentru că sunt disperaţi, dar şi pentru că alcoolul creează o atmosferă mai veselă.”

„Cineva poate să servească o bere şi se opreşte, dar cineva nu poate să se oprească, asta e problema.”

Europa Liberă: În acest week-end este marcată Ziua Naţională a vinului, cum vi se pare această sărbătoare?

„E o sărbătoare naţională care reprezintă ţara noastră, este o mândrie a noastră. Nu este o sărbătoare a alcoolului, este o sărbătoare a vinului.”

„Este o sărbătoare în care fiecare om care doreşte să guste, să facă o degustare a vinului, poftim, o face.”

Europa Liberă: Şi numai îl gustă sau îl beau aşa din plin?

„Pentru cineva un litru asta e gustare, dar pentru cineva – 50 de grame.”

„La noi mai frecvent se bea în cantităţi mai mari, aşa e mentalitatea.”

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 9% din numărul total de decese în rândul tinerilor este cauzat de consumul abuziv de alcool. Anual peste 2,5 de milioane de persoane de pe glob decedează din cauza acestui viciu.
XS
SM
MD
LG