Linkuri accesibilitate

Preşedintele Saakaşvili admite înfrângerea partidului său


Liderul opoziţiei care a câştigat alegerile parlamentare de ieri, miliardarul Bidzina Ivanişvili, i-a cerut lui Mihail Saakaşvili să demisioneze.


În Georgia, preşedintele Mihail Saakaşvili a admis înfrângerea partidului său, Mişcarea Naţională Unită, în faţa alianţei de opoziţie „Visul georgian”.

Saakaşvili, într-un discurs televizat, a declarat că noua majoritate poate forma acum guvernul şi că va sprijini formarea noului parlament şi alegerea speakerului.

În Georgia, liderul alianţei de opoziţie care a câştigat alegerile parlamentare de ieri, miliardarul Bidzina Ivanişvili i-a cerut preşedintelui Mihail Saakaşvili să demisioneze şi să organizeze alegeri prezidenţiale anticipate.

Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru anul viitor. La o conferinţă de presă la Tbilisi, Ivanişvili a precizat că alianţa sa „Visul georgian” va forma noul guvern, care va continua politica de integrare europeană şi eventual de integrare în NATO.

După numărarea a peste un sfert din voturi, Comisia electorală centrală a anunţat că alianţa de opoziţie, condusă de miliardarul Bidzina Ivanişvili conduce şi în votul pe liste şi în cel direct. Jumătate din parlamentul georgian se alege pe liste de partid, jumătate prin vot direct.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au declarat că Georgia a făcut acum un pas important în eforturile de a organiza alegeri democratice şi că în pofida unei campanii electorale dure, georgienii „şi-au putut exprima liber voinţa la urne”.
XS
SM
MD
LG