Linkuri accesibilitate

Ambasadorii ţărilor neutre îndeamnă Moldova să fie mai aproape de NATO


Ambasadorii Karl Schramek (dreapta) şi Benedict de Cerjat (stânga)
Ambasadorii Karl Schramek (dreapta) şi Benedict de Cerjat (stânga)

De ce nu se pot lipsi ţările neafiliate de cooperarea cu NATO?


Neutralitatea este un statut care nu ar trebui nicidecum să împiedice Republica Moldova să coopereze cu NATO măcar în măsura în care o fac alte ţări neafiliate din Europa. Este un gând formulat la Chişinău de mai mulţi ambasadori ai unor astfel de state la NATO, mai exact ai Austriei, Finlandei, Suediei, Elveţiei şi Irlandei, în cadrul unor întrevederi oficiale cu autorităţile, dar şi cu liderii de opinie sau studenţii cu care s-au întâlnit în cadrul unei vizite de câteva zile în Republica Moldova care tocmai s-a încheiat.

Doi dintre aceşti diplomaţi, ambasadorul Austriei la NATO, Karl Schramek, şi cel al Elveţiei, Benedict de Cerjat, au vorbit şi la Europa Liberă. De ce nu se pot lipsi ţările neafiliate de cooperarea cu NATO, l-am întrebat mai întâi pe diplomatul elveţian:

„Deşi Elveţia este o ţară neutră şi nu avem ambiţia de a deveni membru NATO, ne dorim să fim parte a efortului pe care îl depune Alianţa pentru a menţine securitatea în lume şi încercăm să ne aducem contribuţia noastră”, spune Benedict de Cerjat.

„ Avem grijă să trimitem trupe de militari, e adevărat nu foarte multe, şi de asemenea contribuim financiar în cadrul programului Parteneriat pentru Pace. În plus, avem grijă să instruim militarii NATO în cadrul centrelor de securitate de la Geneva, ” mai spune diplomatul elveţian.

Iată şi explicaţia punctată de Karl Schramek, ambasadorul Austriei la NATO:

„Contribuţia pe care o oferim noi Alianţei Nord Atlantice se limitează la posibilităţile şi dorinţa noastră, adică oferim ce putem şi ce dorim. NATO acceptă acest lucru şi pentru contribuţia noastră suntem apreciaţi. Unul din cele mai importante beneficii ale Austriei de pe urma cooperării cu NATO este apărarea de atacurile cibernetice. De ce o astfel de cooperare este importantă? În cazul unui atac cibernetic, o ţară poate rămâne fără electricitate, fără apă sau bani. Astfel, orice stat ar putea fi îngenuncheat în numai o zi-două. V-am dat un exemplu de cooperare internaţională foarte necesară, indiferent dacă faci sau nu parte din Alianţă.”

Dar ce ecouri au exprimat autorităţile de la Chişinău urmare a acestui mesaj, i-am întrebat, pe rând, pe diplomaţii europenei:

„Nu suntem aici pentru a promova parteneriatele NATO şi pentru a îndemna guvernul de la Chişinău să coopereze mai strâns cu Alianţa. Aceste decizii aparţin autorităţilor moldovene. Am venit doar să împărtăşim experienţa şi viziunea noastră. Încercăm să explicăm care sunt oportunităţile, dar şi problemele pe care le pot întâlni statele în cooperarea cu Alianţa Nord Atlantică, dar cel mai important lucru pe care vrem să îl menţionăm este că poţi fi o ţară neutră şi în acelaşi timp să fii un partener activ al Alianţei,” spune diplomatul elveţian, Benedict de Cerjat.

„Vrem să vă împărtăşim din experienţa noastră, a ţărilor neutre, în cooperarea cu NATO, inclusiv ce beneficii am avut de pe urma acestei cooperări. Este limpede că nicio ţară nu cheltuieşte bani în zadar. Atunci când unii politicieni şi experţii pun la îndoială faptul că poţi fi o ţară neutră ,dar în acelaşi timp foarte apropiată şi importantă pentru NATO, să se uite la exemplul nostru. În plus nici nu dorim să ne schimbăm statutul de ţară neutră, pentru că îl considerăm foarte util intereselor noastre economice şi politice”, ne-a spus la rândul său Karl Schramek, ambasadorul austriac din Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.
XS
SM
MD
LG