Linkuri accesibilitate

Ce fac comuniştii fără seceră şi ciocan?


Liderii PCRM spun că nu vor renunţa la simbolurile sale, chiar dacă legea ce interzice simbolurile totalitare a intrat deja în vigoare.


Începând de ieri, folosirea simbolurilor comuniste, secera şi ciocanul, a devenit ilegală. Partidul Comuniştilor este nemulţumit şi revoltat şi spune că nu renunţă la ele şi că va aduce cazul în fata instanţei europene de la Strasbourg. Dar cum va funcţiona pînă la un verdict final al CEDO acest partid, atât de asociat cu însemnele comunismului, acum, scoase în afara legii. Tamara Grejdeanu a căutat să afle:

Legea care interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, a stârnit discuţii contradictorii nu doar în rândurile politicienilor, opinii pro şi contra se fac auzite şi din partea cetăţeanului de rând.

VIDEO OCHI: O Moldovă, două, trei.... Bd. Ștefan cel Mare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Deşi au păreri împărţite, oamenii pe care i-am întâlnit la întâmplare pe străzile Chişinăului, îmi spun că apreciază iniţiativele legislative ale autorităţilor după felul în care le vor îmbunătăţi condiţiile de trai:

„În frunte cu simbolurile acestea ne-au făcut atâta rău, poporului moldovenesc, să nu vedem în ochi secera şi ciocanul, în frunte cu ei am păţit foarte multe rele.”

„Nu văd în interzicerea simbolurilor o ieşire din situaţie, adică interzicerea simbolurilor să salveze cumva situaţia politică în ţară, economică.”

„Nu e corect, totuşi pe timpul comuniştilor, chiar dacă unii zic că-i rău, pe timpul lor era mai uşor de trăit, generaţiei noastre.”

„Nu contează care-i simbolul, că-i secera şi ciocanul, că-i Ştefan, dar să le fie la lume bine.”

„Comuniştii cu timpul, poate s-or da şi ei după legea care trebuie, dar legea trebuie respectată.”

Sergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu
Legea care a intrat în vigoare vizează direct Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care nu se grăbeşte să renunţe la simbolurile sale, susţine deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu, care califică această lege drept una neconstituţională, menită să îndepărteze partidul comuniştilor de pe arena politică:

„Aşa cum am utilizat simbolica până acum, continuăm să o utilizăm, nu avem de gând să executăm o lege neconstituţională, nu avem cum să renunţăm la această simbolică şi ne vom lupta pentru a ne apăra drepturile noastre în toate instanţele. Această lege a fost contestată, va fi nevoie o vom contesta şi în alte instanţe, până la CEDO. Rămânem fermi pe poziţie , nu renunţăm, sigur că vom contesta orice decizie de sancţionare, ne vom lupta pentru apărarea drepturilor noastre.”

Pe de altă parte, deputatul PL, Valeriu Munteanu, unul din autorii legii care condamnă regimul comunist, spune că actuala lege nu conţine nici o ilegalitate şi sancţionaţi vor fi doar cei care încalcă legea:

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu
„În urma insubordonării faţă de această lege, pentru partidul comuniştilor este radierea lor din registrul partidelor politice cu respectarea procedurilor descrise de lege. Până la urmă această lege va fi superioară oricăror ambiţii politice şi va fi aplicată şi aplicabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Fiecare cetăţean trebuie să ştie foarte clar că nu vor suporta repercusiunile acestei legi în situaţia în care nu vor folosi aceste simboluri în scopuri politice, legea permiţând ca aceste simboluri să fie folosite în scopuri didactice, culturale, excluzând raţiunile politice de folosire a acestor simboluri.”

Despre comportamentul partidului comuniştilor după interzicerea secerii şi ciocanului i-am solicitat o opinie şi analistului Anatol Ţăranu:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
„Comuniştii vor încerca prin susţinătorii săi să facă ca nesupunerea acestei legi să ia formă colectivă, şi atunci trebuie să fie pedepsiţi instigatorii. Sancţiunile care trebuie să fie aplicate punctual şi inteligent vor scădea considerabil din prestigiul partidului, dacă refuză din start la simbolurile sale pierderile se înregistrează imediat, dacă vor fi nevoiţi să renunţe la ele ca rezultat al sancţiunilor, păi, aceleaşi pierderi dar pur şi simplu vor fi decontate în timp.”

Pentru a fi aplicate primele sancţiuni celor care vor încălca legea şi vor utiliza simbolurile comuniste în scopuri politice, parlamentul urmează să adoptate unele modificări legislative care vor permite stabilirea unui organ care va acorda sancţiuni potrivit codului contravenţional.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG