Linkuri accesibilitate

Societatea moldovenească însăşi ar trebui să găsească resurse pentru îmbunătăţirea vieţii cotidiene a oamenilor.


Vineri, pe la amiază, în parcul din centrul capitalei a fost organizat un tîrg al ong-urilor. Chişinăuienii au avut ocazia să afle mai multe despre organizaţiile neguvernamentale, să discute cu reprezentanţii acestora. Pesemne, pentru a atrage mai multă lume, ong-iştii şi-au alternat discursurile cu melodii frumoase ale unor interpreţi.

Şi adevărul e că s-au adunat acolo nişte oameni. Dar ei mi s-au părut ademeniţi mai mult de ziua însorită, de havuzul scînteietor şi de melodiile încîntătoare. Nu-i vorbă, unii s-au apropiat de standuri, au luat chiar cîte o culegere ong-istă şi... cam la asta s-au limitat. E de presupus că într-un loc mai dosit, fără muzică şi soare, ong-urile nu ar fi avut nici jumătate din vizitatorii de vineri.

Şi mi-am dat seama că, de fapt, ong-urile încă nu au vizibilitatea pe care merită s-o aibă. Mai există aici oameni care numai de ajutorarea statului ştiu. Iar, pe de altă parte, aşa cum spunea o invitată a Europei Libere, nici nu au învăţat încă să-şi facă promotion în mase. Şi e păcat, pentru că domeniul lor de activitate e chiar viaţa noastră de zi cu zi: drepturile omului, traficul de fiinţe umane, ajutorarea oamenilor cu dizabilităţi.

În altă ordine de idei, aceste ong-uri au fost, în anii neguroşi ai tranziţiei, ca o mană cerească pentru mai mulţi dintre concetăţenii noştri. Să ne imaginăm pentru o clipă că ele nu ar fi existat. Atunci aerul din deşertul tranziţiei ar fi fost de-a dreptul ierspirabil.

Regretabil e altceva. Mai toate ong-urile autohtone activează cu finanţare din străinătate. Şi dacă nu ar fi existat această finanţare de peste hotare, s-ar mai fi ocupat cineva de persoanele cu dizabilităţi şi de multe alte probleme? Zic asta pentru că, în mod normal, societatea moldovenească însăşi ar trebui să găsească resurse pentru îmbunătăţirea vieţii cotidiene a oamenilor. Deocamdată, din păcate, resursele astea sînt liliputane.
XS
SM
MD
LG