Linkuri accesibilitate

Politica externă a Moldovei în cei trei ani de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană


Interviu cu ministrul de externe Iurie Leancă.


Iurie Leancă: „Zilele acestea am ascultat cum comenta preşedintele francez, domnul Hollande, rezultatul unui sondaj. Şi dânsul a zis astfel: „Alegerile sunt barometrul cel mai exact al opţiunii majorităţii societăţii”. Alegerile au făcut aşa încât partidele care astăzi constituie coaliţia de guvernare să obţină majoritatea voturilor cetăţenilor. Ca urmare a acestui vot de încredere, Alianţa a format obiectivele cele mai importante, priorităţile sale în politica externă şi internă şi, având acest mandat, are datoria să urmeze exact obiectivele care rezultă din înţelegerea, din punctul meu de vedere, foarte precisă, a intereselor naţionale ale ţării şi ale cetăţenilor din Republica Moldova. Şi acest interes fundamental este de a ne menţine şi chiar de a accelera mersul acestui proces de integrare, atât în context naţional, ceea ce înseamnă ajustarea cadrului legal, ajustarea practicilor, standardelor noastre la cele europene şi, cel mai important,
În politica externă să urmăm exact acelaşi obiectiv de integrare europeană.

schimbarea mentalităţilor şi, astfel, asimilarea valorilor care există acolo. Iar valoarea principală fiind dreptul cetăţeanului, grija faţă de cetăţean, crearea condiţiilor pentru cetăţean, pentru omul de rând. Şi, la fel, în politica externă să urmăm exact acelaşi obiectiv de integrare europeană, ceea ce înseamnă că, având argumente că nu doar arătăm ca europeni, dar şi gândim, şi acţionăm respectiv ca europenii, să reuşim să promovăm acest obiectiv, să reuşim să valorificăm acest potenţial extrem de benefic pentru noi, pe care am reuşit să-l clădim în aceşti 3 ani, în relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles şi, bineînţeles, ţările membre ale Uniunii Europene. Şi să obţinem acest obiectiv în spaţiul [ce] ţine de următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie 2013, la Vilnius.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, şi totuşi se zice că soarta ţărilor mici o decid puterile mari. Printre puterile mari ar fi şi Federaţia Rusă, care oricum nu priveşte cu ochi buni parcursul european al Republicii Moldova. În cazul acesta, forţele de stânga care zic că Uniunea Euroasiatică ar fi mai bună decât Uniunea Europeană sau, cel puţin, o eventuală aderare la Uniunea Euroasiatică nu ar încurca integrării europene. Cum le răspundeţi?

Iurie Leancă:
„Cred că această teză – că soarta şi destinul ţărilor mici e decis de alţii – ţine mai mult de perioada războiului rece, ţine mai mult de alte epoci. Acum nu mai poate lumea fi împărţită în sfere de influenţă. Nu mai există situaţia când o ţară mai mare poate decide la fel de uşor, prin intervenţii armate sau prin alte pârghii, soarta unui stat mai mic ca teritoriu şi mai mic ca populaţie. Acest exemplu al Estoniei, fiindcă acum câteva zile m-am văzut iarăşi cu vechiul meu prieten, preşedintele estonian şi tot îmi aduc aminte, de fiecare dată, când îl văd ce mi-a spus dânsul încă în ’95, când pe atunci Thomas Ilves, ambasador Estoniei la Washington, unde l-am cunoscut şi, când discutam despre şansele Estoniei de a adera la Alianţa
„Copilul mic trebuie să-şi ceară laptele”. Şi noi trebuie să facem acelaşi lucru.

Nord-Atlantică care părea a fi atunci imposibilă, exact pe motivul că marile puteri dădeau dovadă, pe diverse motive, dar de anumită reticenţă... Şi el mi-a zis atunci acest proverb englezesc: „Copilul mic trebuie să-şi ceară laptele”. Şi noi trebuie să facem acelaşi lucru. Uitaţi-vă unde este astăzi Estonia. Ceea ce părea a fi imposibil în ’95, datorită faptului că estonienii au ştiut exact ce vor, datorită faptului că s-au mişcat într-o manieră extrem de consistentă şi coerentă în realizarea acestui obiectiv, iată că Estonia astăzi este într-un context geopolitic cu totul şi cu totul altul, într-un context economic cu totul şi cu totul altul decât acela în care s-a aflat în anii ’90 şi este un exemplu pe care trebuie să îl urmăm.

Aceasta înseamnă că în momentul în care ştim exact ce dorim şi acum, după atâtea ezitări din momentul în care am obţinut independenţa, cel puţin, ştim exact ce ne dorim, vorbim acelaşi limbaj şi la Burxelles, şi la Moscova... Urmăriţi conferinţa de presă a primului ministru Filat împreună cu omologul său rus la Moscova, după întrevedere. Premierul şi atunci a punctat foarte clar care este obiectivul fundamental al Republicii Moldova. Iar această claritate în poziţia noastră ne simplifică, în mare parte, realizarea obiectivului nostru. Ceea ce trebuie să facem noi, în primul rând, să avem aceeaşi claritate în abordări, cea mai multă coerenţă în acţiunile noastre, în mod special, aici, la noi acasă. Şi, slavă Domnului, că iată acum am trecut la o fază mult mai activă în reforma, de exemplu, a aceloraşi instituţii de forţă. Avem primele succese la Ministerul de Interne. Sper să vedem ceva mai multe succese în reformarea justiţiei, se discută despre reformarea Procuraturii Generale.

Deci, iată, dacă vom da dovadă de această coerenţă, obiectivul nostru va fi mult mai simplu, în raport cu cei din Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte relaţia Rusiei în această ecuaţie, poziţia Rusiei... iarăşi vreau să mă refer la conferinţa de presă a primului ministru Filat şi a primului ministru Medvedev. Domnul Medvedev a spus într-o manieră foarte elegantă, dar şi foarte corectă: „Fiecare ţară trebuie să-şi urmeze interesul său naţional”. Iată noi pornim pe această logică... Sigur că trebuie să comunicăm, să explicăm anumite lucruri, anumite decizii luate aici la Chişinău şi, cu cât mai mult şi cu cât mai bine vom comunica, cu atât mai mică va fi eventuala rezistenţă sau reticenţă a unor jucători, de opinia cărora sigur că trebuie să ţinem cont, dar deciziile le luăm noi la noi acasă.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, şi totuşi Uniunea Europeană trece printr-o criză, o criză profundă. Pe de altă parte, Moscova continuă să ademenească sau poate chiar să momească statele din spaţiul post-sovietic prin această Uniune Euroasiatică şi chiar cu text deschis declară că eventual: „Dacă aţi îmbrăţişa ceea ce vă propunem noi, aţi putea să primiţi gaze mai ieftine sau să aveţi o piaţă de deschidere mai sigură, sau să înghită mai mult piaţa estică decât a înghiţit până acum din produsele moldoveneşti”... Şi atunci cetăţeanul ar putea să cântărească ce e mai bine, unde e mai bine...

Iurie Leancă:
„Să discutăm foarte puţin despre această criză la care v-aţi referit, pretins profundă a Uniunii Europene. Ţineţi minte: un personaj spunea că ştirile despre moartea mea sunt premature. Eu cred că există absolut toate elementele şi premisele necesare, astfel încât Uniunea Europeană nu doar să supravieţuiască această criză, care e una într-adevăr de proporţii, care e una care într-adevăr afectează sistemul pe care se bazează funcţionarea, în mod special, pe dimensiunea economică, fiscală a Uniunii Europene. Dar sunt convins: criza serveşte ca o oportunitate foarte bună pentru consolidarea instituţiilor Uniunii Europene, pentru transformarea Uniunii Europene în altceva şi mai consolidat, cu structuri supranaţionale şi mai puternice, cum ar fi Parlamentul European, mult mai puternic, cum ar fi interacţiunea şi angajamentele în verificările reciproce a deficitelor bugetare, a felului cum se cheltuie banii şi aşa mai departe, pentru a nu admite pe viitor astfel de crize cum au fost în Grecia, Spania, Portugalia
Soluţia pe care o propun ei – şi acolo sunt miniştrii de externe şi din Germania, şi din Polonia, şi din Franţa – este mai multă Europă, o Europă şi mai puternică.

şi aşa mai departe. Eu aş vrea foarte mult ca specialiştii, experţii noştri să nu ignore scrisoarea recentă a 10 miniştri de externe din cele mai importante ţări din Uniunea Europeană, în care se identifică anumite soluţii la această criză. Şi soluţia pe care o propun ei – şi acolo sunt miniştrii de externe şi din Germania, şi din Polonia, şi din Franţa – este mai multă Europă, o Europă şi mai puternică. Sunt absolut convins că nu există alternativă pentru o astfel de cale. Şi aceasta creează, şi pentru noi o şansă suplimentară să putem avansa în acest dialog... Şi dintr-o fază de cooperare politică, cum e definit, acum să trecem la integrare politică, astfel devenind eligibili, având şansă nu doar să aplicăm la apartenenţa Uniunii Europene, dar să avem şi o reacţie pozitivă, fiindcă aceasta contează.

Nu doar depunerea fizică a cererii de aderare, dar să fii convins, că, după această procedură de monitorizare, care durează un an, un an şi jumătate, toate cele 27 sau 28 ţări în anul viitor vor veni cu un aviz pozitiv. Deci, acesta este primul lucru. Şi, încă o dată, observ şi eu prin anumite canale, surse de informare că iată, Uniunea Europeană e în prag de dispariţie sau de colaps... Categoric nu este aşa. Problemele există, nimeni nu le ignoră, nu le ascunde. Dar Uniunea Europeană are suficientă capacitate, instituţii funcţionale şi interesul primordial al fiecărui stat care este parte din Uniunea Europeană e să menţină şi nu doar să menţină, dar să aibă o Uniune Europeană cu o voce şi mai puternică în politica externă, cu instituţii şi mai funcţionale.

Acum, în ceea ce priveşte alte proiecte care ar putea să fie atractive sau mai puţin atractive pentru cetăţenii din Republica Moldova. Vă spuneam ce a zis primul ministru rus la acea conferinţă de presă... Astfel încât, din punctul meu de vedere, aceste declaraţii şi oferte mai mult sunt făcute de oponenţii noştri politici pe plan intern. Aceeaşi oponenţi politici au cunoscut metamorfoze atât de diametral opuse... Aduceţi-vă aminte în 2001, când au venit la putere cu lozinca aderării la Uniunea Rusia-Belarus, după aceia brusc s-au transformat în adepţii unui alt proiect devenind euro-optimişti. Din păcate, a fost numai un gest la nivel de declaraţii sterile şi nesusţinut de reforme acasă... Acum iarăşi încearcă să demonstreze cetăţeanului că, de fapt, o altă opţiune, un alt proiect ar fi unul fezabil. Mă întreb de ce, timp de 8 ani. nu au reuşit să aducă gaze mai ieftine... De fapt, pe timpul lor s-a produs această scumpire de gaze...

Europa Liberă: Pe timpul guvernării comuniste...

Iurie Leancă:
„Pe timpul guvernării comuniste şi vreau nu, din maliţiozitate, dar să aduc aminte de oferta companiei ASCOM – şi aceasta o spun, fiindcă am fost angajatul acestei companii – de a aduce gazele companiei aici, în Republica Moldova, dacă nu mă înşel, sub 100 de dolari mia de metri cubi. Ce a făcut atunci liderul Partidului Comuniştilor şi Preşedintele ţării, domnul Voronin? În loc să sprijine această deschidere a companiei, a făcut tot ce-i posibil pentru a falimenta compania. Deci, în momentul în care aceste personaje vin şi promit iarăşi mare şi sarea, ştiind foarte bine ce au făcut ei atunci, când au avut aceste pârghii reale, este cel puţin, cinic, incorect, în raport cu cetăţeanul din Republica Moldova... Eu sunt absolut convins că interesul fundamental al Republicii Moldova şi al cetăţeanului nu
Interesul nostru este să facem aşa încât resursele pe care le importăm să fie cu un preţ cât mai rezonabil.

este să primească resurse ieftine sau să aibă accese într-un regim foarte preferenţial... Interesul nostru este să facem aşa încât resursele pe care le importăm să fie cu un preţ cât mai rezonabil, pe de o parte, și aţi văzut nu în zadar Comisia Europeană a iniţiat această investigaţie pe preţurile cu care operează Gazprom în mai multe ţări. Fiindcă discrepanţa este foarte mare şi atunci există înseamnă că o motivaţie şi politică, şi eu sper că în relaţiile cu partenerii şi cu colegii ruşi să ajungem la această formulă de preţ rezonabil care se bazează pe ofertă şi pe cerere, pe ceea ce de fapt, ar trebui să ne ghideze în această operaţiune, una mai mult comercială...

Doi: îmi doresc şi spre aceasta trebuie să tindem ca cetăţeanul în Republica Moldova să aibă suficiente venituri, pentru a fi în stare să achite facturile, atunci când le primeşte... Şi aici într-adevăr avem o problemă, dar miracole peste noapte nu se întâmplă... Dar sunt convins că în 2-3 ani vom reuşi, dacă vom continua şi cu mai mult elan şi motivaţie reformele, atragerea investiţiilor aici. Încă avem multe de făcut şi chiar foarte multe, din păcate,
Opţiunea pentru Uniunea Europeană este una pe termen lung şi aceasta înseamnă nu doar valori.
Write your quote footer here...

începând cu cadrul instituţional... Şi atunci să nu se mai pună problema aşa: dacă vrei ceva ieftin, iată, mergeţi într-o parte. Opţiunea pentru Uniunea Europeană este una pe termen lung şi aceasta înseamnă nu doar valori, care uneori sunt greu de perceput. Deşi eu sper că cetăţenii din Republica Moldova nu au uitat ce flux informaţional puteau primi ei până în 2009 la televiziunea pretins publică de atunci. Totuşi acum există cu totul altă deschidere. Cetăţeanul informat este cetăţean liber, fiindcă el trage singur concluziile. Deci aceasta este o valoare care deja aduce beneficiile despre care vorbim. Dar marele avantaj al acestui obiectiv pe care ni l-am propus noi, de a merge spre Uniunea Europeană, care ne ajută pe noi să ne modernizăm... de aceasta avem nevoie: să ieşim din mlaştina în care, din mai multe motive, am intrat noi, să ne modernizăm, pe de o parte, deci există aceste valori... Un model că se poate să ai instituţii libere, democraţie, dar şi cetăţean prosper.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană – nu Doamne ajută să mergem în acest sens, politic sau prin transfer de expertiză – dar ne ajută financiar... Cel puţin 100 milioane de euro anual deja primim din partea Comisiei Europene. În momentul în care vom deveni ţară candidat, aceşti bani se vor amplifica mult mai mult. Fiindcă în momentul în care eşti candidat te ajută şi mai punctual să ajungi la nivelul mediu de dezvoltare a logisticii, a sistemului de sănătate, a infrastructurii, dar şi a resurselor administrative. Deci, schimbarea calitativă a ceea ce înseamnă birocrat, nu în sens peiorativ, să fie percepută, ci în sens de om care îşi îndeplineşte angajamentul în raport cu cetăţeanul şi un management, bineînţeles.”


Europa Liberă: Domnule Leancă, şi totuşi cum vă explicaţi că occidentalii vorbesc tot mai insistent de această perspectivă europeană a Republicii Moldova, iar cetăţenii rămân, într-un fel, tot euro-sceptici. De ce e acest decalaj de opinie?

Iurie Leancă:
„Nu am această senzaţie că în Republica Moldova majoritatea cetăţenilor sunt euro-sceptici.”

Europa Liberă: Nu majoritatea, dar unii...

Iurie Leancă:
„Trebuie să-i explicăm încă o dată cetăţeanului care sunt avantajele pentru fiecare om în parte luat: pentru fermier, pentru angajatul din instituţiile statului, pentru pensionar şi aşa mai departe, care sunt avantajele ca urmare a acestei politici de integrare europeană. Şi atunci, sunt convins că un anumit nivel de euro-scepticism care poate e ceva mai puternic decât acum 2-3 ani, până la începerea acestei crize în ţările membre ale Uniunii Europene, vom putea să-l diminuăm. Deci, este datoria noastră să informăm nepărtinitor, obiectiv cetăţeanul nostru, astfel încât să ştie exact că această criză este una temporară. Şi sunt convins că după aceasta vom avea de a face cu o altă Uniune, mult mai puternică.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, în prezent autorităţile moldovene desfăşoară negocieri în vedere semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care presupune Acordul de Liber Schimb. Dar paralel încercaţi să obţineţi şi un regim fără vize pentru călătoriile de scurtă durată. Există şi această declaraţie pe care a făcut-o Preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, spunând că şansele Moldovei de a semna Acordul de Asociere sunt tot mai aproape şi chiar a spus că aceasta s-ar putea să aibă loc în toamna anului viitor.

Iurie Leancă:
„Regimul liberalizat de vize nu face parte din Acordul de Asociere, strict vorbind. Sunt 2 procese, care bineînţeles că au o anumită interacţiune, dar parte componentă a Acordului de Asociere este zona de liber schimb. Ceea ce a spus recent preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, este doar o reiterare a unor declaraţii similare făcute de alţi lideri importanţi din Uniunea Europeană, fie cei din Bruxelles, sau din ţările membre. Despre acelaşi lucru au vorbi şi cancelarul Merkel, şi alţi şefi de state, şi de guverne din Uniunea Europeană. Şi fiindcă noi chiar suntem foarte avansaţi pe Acordul de Asociere, acesta practic este finalizat. Pe zona de liber schimb, felul cum merg negocierile... Este absolut realist nu doar să finalizăm negocierile, pentru că aceasta este ceva mai simplu, dar concomitent să avansăm cu reformele care secondează acest mers de negocieri, fiindcă pe hârtie să convii un text este cel mai simplu. Scopul nostru este să ajustăm în continuare cadrul legal şi să mergem cu transformările în domeniul fito-sanitar, în domeniul competitivităţii, tarifat şi aşa mai departe, astfel încât, în momentul când parafăm şi semnăm Acordul de Liber Schimb, de exemplu, şi economic să fim suficient de deschişi. Şi mă întrebaţi care sunt avantajele în raport cu Uniunea Europeană. Iată am văzut un studiu şi au spus foarte clar: în momentul în care obţinem acest regim economia Moldovei va creşte cu aproximativ 5% anual, doar ca urmare a acestui regim de liber schimb. Concomitent sigur că ne ocupăm şi de tot ce înseamnă dialogul pe vize.”

Europa Liberă: Până unde aţi ajuns?

Iurie Leancă:
„Am avut chiar acum câteva zile o întrevedere cu colegii de la instituţiile de forţă, să le numim aşa convenţional. Discuţiile au fost pe un subiect care ţine de interacţiunea mult mai bună dintre aceste instituţii pentru a combate crima organizată. Fiindcă este şi un angajament al nostru pe Planul de Acţiuni. Şi am constatat câteva elemente foarte importante.

În primul rând: că interacţiunea dintre aceste instituţii – şi o compar cu acum jumătate de an chiar – este una mult şi mult mai bună. Iar această interacţiune ne permite să fim mult mai eficienţi în combaterea acestui flagel – crima organizată.

Doi: dincolo de această interacţiune, nivelul de pregătire este destul de avansat şi, din punctul de vedere al cadrului legislativ, care a fost ajustat, dar şi din punct de vedere al implementării acestor prevederi legale în practica noastră. Cetăţeanul, ca urmare a acestor reforme, să fie mult mai protejat, fiindcă până acum anumite abuzuri din partea acestor instituţii au avut loc... Şi cetăţeanul se simţea absolut neprotejat.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, lăsaţi să se înţeleagă că Acordul de Asociere ar putea fi semnat înaintea Acordului privind Regimul Liberalizat de Vize.

Iurie Leancă: „Obiectivul nostru este să finalizăm toate aceste acorduri extrem de importante până la summit-ul de la Vilinus din noiembrie 2003.”

Europa Liberă:
Lucru cunoscut: Chişinăul priveşte spre Bruxelles, iar Tiraspolul – spre Moscova... Pe cât de uşor va fi de mers pe această cale de eurointegrare?

Iurie Leancă: „Eu v-aş ruga să vă uitaţi la o analiză despre interesul comercial al Tiraspolului şi al companiilor din regiunea estică din Republica Moldova, dar care sunt înregistrate la Chişinău şi beneficiază de regimul pe care-l avem acum în relaţia comercială cu Uniunea Europeană. Ponderea pieţei UE este mai mare chiar decât în ansamblu al Republicii Moldova, peste 60%. Deci, din aceasta reiese că banii se fac în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că aceste întreprinderi au profituri, au locuri de muncă, salarii şi aşa mai departe, în mod special datorită acestei relaţii cu Uniunea Europeană. Şi noi nu trebuie să neglijăm acest lucru care este unul foarte şi foarte important.

Iar în ceea ce priveşte rolul acestui conflict, deocamdată , din păcate, nesoluţionat, în parcursul nostru european: înţelegem că după ce Ciprul a dat la Uniunea Europeană, din păcate, fără a rezolva problema separării teritoriale, nimeni nu-şi mai doreşte un alt Cipru sau o altă ţară membră cu o problemă nereglementată, nesoluţionată, pe de o parte. Şi, la fel, noi înţelegem acest lucru. Pe de altă parte, obţinerea statutului de ţară candidat, ceea ce
În acest conflict nu totul depinde doar de Chişinău. Pe când integrarea, în linii mari, depinde de Chişinău şi de capacitatea noastră de a avansa.
Write your quote footer here...

este obiectivul din punctul meu de vedere cel mai important în momentul respectiv, nu vine în contradicţie cu starea pe care o avem noi astăzi în raport cu acest conflict. În acest conflict nu totul depinde doar de Chişinău. Pe când integrarea, în linii mari, depinde de Chişinău şi de capacitatea noastră de a avansa. Şi plus că toată lumea, toţi partenerii, toţi experţii şi politicienii din Occident înţeleg că avansarea pe calea integrării europene ne face pe noi, cei de pe malul drept, mult mai atractivi pentru cetăţenii care locuiesc pe malul stâng... Astfel încât, prin aceste politici, vom putea să creăm chir şi o presiune mult mai mare, în raioanele de est asupra conducerii de la Tiraspol, să fie mult mai flexibili şi mult mai cooperanţi, şi mult mai realişti în abordarea acestui subiect al viitorului acestei regiuni, într-o Moldovă integră şi suverană.”

Europa Liberă: Un nou val de extindere a UE pe când ar putea să apară?

Iurie Leancă:
„Acum câteva luni am fost la Bruxelles, la conferinţa ministerială a Parteneriatului Estic, la care au fost prezenţi şi miniştrii de externe, secretarii de stat din cele 27 de ţări. M-am bucurat că atunci mai mulţi miniştri au vorbit despre această perspectivă europeană drept un imperativ, dar pentru ţările care merită. Ministrul pentru afacerile europene al Britaniei, David Livington, a zis foarte clar: pentru Republica Moldova avem datorita să-i oferim această perspectivă europeană. Au fost câteva ţări, dar foarte puţine, care au zis că deocamdată trebuie să valorificăm potenţialul care este în cadrul Parteneriatului Estic. Şi atunci comisarul pentru extindere a zis o chestie foarte clară: „Există tratatul de la Lisabona,
Nimeni nu ne-a închis această portiţă, dar va fi o abordare strict individuală şi aceasta este şi în avantajul nostru.

există articolul 49 care stipulează foarte clar: orice ţară europeană care întruneşte anumite condiţiile şi criterii clar stabilite, are dreptul să aplice şi să beneficieze de o reacţie pozitivă”. Deci, aceasta ce înseamnă? Nimeni nu ne-a închis această portiţă, dar va fi o abordare strict individuală şi aceasta este şi în avantajul nostru. Şi sunt convins că în momentul în care vom reuşi să avansăm mult mai mult aici, acasă, şansele noastre de a obţine recunoaşterea plenară a perspectivei europene şi, în baza acestei recunoaşteri, să aplicăm pentru statutul de candidat va fi unul greu de refuzat. Şi, în acest sens, vizita cancelarului Merkel chiar a fost una istorică şi atunci, în mod special, când în public a răspuns la întrebarea dumneavoastră cu referinţă la acest articol, dânsa a fost foarte tranşantă: Republica Moldova are tot dreptul la această prevedere a Tratatului de la Lisabona. După această vizită mai multe lucruri s-au schimbat în mod benefic pentru Republica Moldova. Şi pe acest motiv atunci am catalogat vizita respectivă drept o vizită istorică şi ea într-adevăr e o vizită istorică.”
XS
SM
MD
LG