Linkuri accesibilitate

Cazul Ramil Safarov pune la încercare diplomația Parlamentului European


Studenți protestînd în timpul vizitei secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen la Universitatea de stat de la Erevan, septembrie 2012.
Studenți protestînd în timpul vizitei secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen la Universitatea de stat de la Erevan, septembrie 2012.

Interviu cu Edit Herczog, europarlamentar socialist ungur.



Revenirea in agust anul acesta in Azerbaidjan a lui Ramil Safarov, tanarul azer care in timp ce urma in anul 2004 la Budapesta cursuri de limba engleza, si-a omorat un coleg armean, s-a transformat in ceea ce analistii numesc, cea mai grava criza diplomatica din estul Europei din ultimii 20 de ani.

Se stie deja faptul ca la intoarcerea in Azerbaidjan, Ramil Safarov, ofiter in armata azera, nu doar ca a fost primit ca un erou, dar a fost gratiat si chiar promovat.

Presa a relatat indelung despre furia populatiei armene dar si despre faptul ca guvernul din Erevan a intrerupt relatiile diplomatice cu Budapesta. Iar declaratia presedintelui Sargsian potrivit caruia „Armenia este gata sa se si bata” daca este nevoie a pus multa lume pe jar.

Toate capitalele importante ale lumii de la Washintgon la Moscova si-au exprimat ingrijorarea, Comisia Europeana a promis un ajutor de 19,5 milioane de euro pentru reformarea justitiei azere, iar Parlamentul European a adoptat chiar si o rezolutie pe aceasta tema. „Este nevoie de o solutie pasnica”, spune Edit Herczog, europarlamentar socialist ungur, membru al EURONEST si al Delegatiei UE la Azerbaidjan, Armenia si Georgia.

Edit Herczog: Credem cu putere ca este nevoie de o solutie pasnica in regiune, razboiul nu este in nici un caz o solutie, iar asta nu o spun doar eu ci, din ce am remarcat, toate grupurile politice din PE. Ca cetatean ungar imi pare rau pentru acest incident care a generat multa emotie in multe tari si in mod special in Armenia. Stiu ca este multa emotie si in Ungaria, de aceea trebuie sa invatam din acest episod ca pe viitor astfel de situatii trebuie tratate cu mai multa atentie si prudenta. Politicienii trebuie sa se incadreze in actiunile lor in limitele legii, dar in plus fata de asta, aceste decizii trebuie sa fie prudente si sa aiba in vedere interesele tuturor partilor implicate.

Europa Libera: Dintre toti membrii Parlamentului European Dvs. aveti o pozitie speciala: nu doar ca reprezentati Ungaria in PE dar reprezentati si UE in tarile Parteneriatului Estic, atat in calitatea Dvs. de membru al EURONEST cat si in cea de membru al Delegatiei UE in Azerbaidjan si Armenia. Prin aceast prisma, cum ati perceput acest conflict?

Edit Herczog:
Factorii de decizie din Ungaria sunt acum persoane tinere care nu au memoria vreunui conflict armat sau razboi. Insa daca ne uitam la motivele care au stat la baza crearii UE, intelegem ca acestea sunt teama de un nou razboi si lectiile din cele doua razboaie mondiale. Asa incat eu spun intotdeauna ca trebuie invatata aceasta lectie de la UE. Este adevarat, o solutie pasnica are nevoie de mai mult timp, este nevoie de negocieri. Dar nu cere nimanui sa sacrifice vieti. Ca membru al Parlamentului European, ca membru al EURONEST, ca cetatean ungur dar si ca mama a 3 copii dintre care 2 baieti aflati la o varsta la care ar putea fi inrolati in armata, resping cu toata puterea orice solutie care merge in directia: agresiune sau razboi. Imi pun toate cunostintele si capacitatea creativa la dispozitie pentru a identifica solutia negociata si pasnica cea mai potrivita. De aceea impreuna cu cativa colegi din Parlamentul European voi merge in luna octombrie in Armenia pentru a afla mai multe informatii si discuta in detaliu posibile solutii
XS
SM
MD
LG