Linkuri accesibilitate

Folosirea tehnologiilor de ultimă oră în învățământ


Rodica Cojocaru: „Societatea ne-o dictează: trebuie să fim în pas cu lumea, că altfel rămînem la carul cu boi.”



Între 26 şi 28 septembrie, într-o conferinţă la Chişinău, profesori din mai multe şcoli din republică şi-au împărtăşit experienţa în utilizarea tehnologiilor informaţionale moderne la materiile pe care le predau. Printre vorbitori a fost şi Rodica Cojocaru, profesoară de biologie la liceul „Evrika”, singurul cu predare în limba română din Rîbniţa, cu care a stat de vorbă Lucia Diaconu.

Rodica Cojocaru: Am cîştigat un grant pentru o tablă interactivă, dar noi am păşit pe o scară mai sus: am cumpărat împreună cu tabla şi calculatoare care sînt unite într-o reţea unică synchronizer. Deci profesorul trimite sarcina elevului, elevul prezintă rezolvarea sarcinii. Aşa există o legătură profesor-elev directă.

Europa Liberă: Deci fiecare copil stă la un computer şi dumneavoastră staţi în faţa clasei la o tablă interactivă...

Rodica Cojocaru:
Tabla se vinde cu galerie, cu programul SMART. Galeria este foarte bogată în materiale la biologie şi profesorul are computerul lui care se numeşte server. Şi toate calculatoarele sînt unite la server. Acuma ce se petrece la server se vede la tablă. Şi eu manipulez atît cu calculatoarele, deci nemijlocit cu elevii, precum şi cu tabla. Dacă am ceva să arăt la tablă pentru toţi am coborît synchronizer şi am accesat SMART-ul. Am arătat la tablă în SMART, am coborît SMART-ul şi am accesat synchronizer. Şi aşa în permanent am legătură tehnică cu elevii şi cu tabla.

Europa Liberă: Cum reacţionează copiii la tehnologiile noi?

Rodica Cojocaru:
Le place, mai ales la primele lecţii vreau să vă spun că erau mai mult amuzaţi de ceea ce se întîmplă - de toate imaginile, îndeplinirea schemelor şi toate efectele astea pe care le făceam eu de animaţie, de înscriere în diferite multimedia...

Europa Liberă: Ce cîştigă copiii atunci cînd la clasă se folosesc aceste tehnologii noi?

Rodica Cojocaru:
Deci proverbul moldovenesc: mai bine o dată să vezi decît de zece ori să auzi. Nu ştiu dacă-i aşa de actual acuma dar la capitolul biologie eu consider că este real. Copilului pot să-i lămuresc eu de multe şi multe ori ce-i timpanul şi ce-i scăriţa în ureche dar cînd a văzut-o şi am pus diferite 3D, ceea ce-i acuma ultramodern, şi el întoarce urechea ceea şi într-o parte, şi în alta - am certitudinea că copilul a înţeles.

Europa Liberă: Există o legătură între utilizarea acestor tehnologii noi în sistemul de învăţămînt şi performanţa elevilor?

Rodica Cojocaru:
Există. Totuşi cei mai dotaţi elevi, cei mai capabili după SMART au arătat un rezultat mai bun. Am avut şi rezultate la raionale, participanţi la olimpiadele republicane…

Europa Liberă: La părerea dumneavoastră, există teren în şcolile din Moldova ca această tehnologie să fie aplicată pe larg? Au pregătirea necesară profesorii din şcoli, există această dorinţă de a schimba ceva în metoda de predare?

Rodica Cojocaru:
Societatea ne-o dictează: trebuie să fim în pas cu lumea, că altfel rămînem la carul cu boi. Deci ne impune să fim în pas cu timpul. Viitorul este acesta. Dar poate depinde şi de alte criterii, nu numai de noi, profesorii. Mai sînt doar şi alte condiţii. Aceeaşi finanţare... Dar hai să spunem, toate lecţiile să se facă la calculator - nu ştiu dacă ar fi util. Poate că da, dar la moment eu asta nu-mi închipui.
XS
SM
MD
LG