Linkuri accesibilitate

Aung San Suu Kyi în Statele Unite


Aung San Suu Kyi (a doua din dreapta) primește Medalia Congresională de Aur,19 septembrie 2012.

Fosta dizidentă le-a spus studenților de la Harvard ca nu dorește să fie privită ca un idol, pentru că idolii sint figuri statice, în nemișcare.
Nu sînt prea multe personalitatile politice din lume, care inspira respect universal si a caror autoritate deriva din maniera in care s-au raportat la experiente de viata extrem de dure: intre acestia dizidenta din Myanmar, Aung San Suu Kyi, devenita dupa ani de detentie lidera opozitiei din acea tara. Valeriu Sela, Aung San Suu Kyi se afla in vizita in Statele Unite. Cum decurge vizita?

Schimbarile democratice din Myaanmar au fost salutate de administratia Obama, Aung San Suu Kyi intilnindu-se la Washington atit cu presedintele cit si cu secretarul de stat, Hillary Clinton. Reformele din Myanmar sint inca la inceput, dar faptul ca fostei dizidente i s-a redat libertatea, ca a candidat si cistigat un loc in Parlament sint fara indoiala semne bune pentru o tara ca pina nu demult era izolata in regiune, sub o conducere militara autoritara. Aung San Suu Kyi s-a intilnit in America cu oameni politici, dar si cu oameni tineri, intre care si studenti la Harvard, pentru care reprezinta un model de conduit politica, in conditii extrem de ostile. Intr-o lume in care revolutii facute de oameni de buna credinta aduc la putere impostori si falsi democrati, o personalitate ca Aung San Suu Kyi—la fel cum a fost cazul cu Nelson Mandela in Republica Sud Africana ofera oamenilor incredere ca adevaratele valori mai razbesc din cind in cind, ca sacrificiul este mai devreme sau mai tirziu rasplatit si ca politica poate fi si o ocupatie onorabila. La Harvard, fosta dizidenta le-a spus studentilor ca nu doreste sa fie privita ca un idol, pentru ca din punctul sau de vedere idolii sint figuri statice, in nemiscare. “Vreau sa ma priveasca ca pe un lucrator”—a spus Aung San Suu Kyi, continuind „Chiar si atunci cind era sub arest la domiciliu am incercat din rasputeri sa am o viata disciplinata. Am mare incredere in munca. Nu a fost usor. Va rog uitati-va la mine ca la cineva care munceste din greu”. Aung San Suu Kyi se afla intr-un turneu de 17 zile in Statele Unite, care a debutat cu primirea unei inalte distinctii a Congresului American. Actuala membra a Parlamentului din Myanmar a vizitat citeva colegii americane, aici ea fiind privita ca o celebritate a dizidentei politice si luptei pentru valori democratice. Aung San Suu Kyi a primit in 1991 Premierul Nobel pentru pace, ca rasplata pentru eforturile sale pro-democratie. In fata studentilor de la Harvard ea a spus ca atunci cind a fost aleasa in Parlament a fost surprinsa cind I s-a spus ca trebuie acum sa deprinda arta politicii. „M-am privit intotdeauna ca un politician”—a spus ea, continuind “Ce cred ei ca am facut in ultimii 24 de ani?”—intervalul in care a fost retinuta. In alocutiunea sa, Aung San Suu Kyi a spus ca tara sa, cunoscuta si sub denumirea de Birmania are un drum lung de parcurs pina sa devina cu-adevarat o democratie. „Cea mai buna modalitate de a fi un cetatean responsabil, într-o societate libera este sa actionezi ca si cum ai fi de-acum un cetatean liber intr-o societate libera”—a spus Aung San Suu Kyi.
XS
SM
MD
LG