Linkuri accesibilitate

Statele Unite privesc spre vest





Zilele trecute am avut posibilitatea să ascult discursul unui fost congressman american, Lee Hamilton, oferit studenților despre rolul Statelor Unite ale Americii în lume.Teza de la care a pornit a fost că America este prima putere în lume și dacă pînă nu demult privea la est, atunci acum privirea-i este îndreptată spre vest.

După care a continuat prin a spune că America este o țară excepțională și că datorită ei, Pămîntul este un loc mai sigur. Spunea că în urma globalizării avem atît cîștigători cît și pierdanți chiar dacă mai mult sunt cîștigători. A mai punctat faptul că mulți vin la Washington tocmai pentru că Statele Unite pot face ceva în a-i ajuta. Însă necătînd la toate acestea, America nu are destui bani pentru a rezolva toate problemele, nu poate controla sau conduce aceasta lume și nici să-și impună poziția nu poate; de aceea trebuie să creeze parteneriate mai ales în ceea ce privește non-proliferarea nucleară.

Printre eșecurile politicii externe din ultimii 15 ani, fostul congressman a menționat faptul că nu s-a reușit reducerea dependenței de sursele de energie străină, sau altfel spus, nu s-a reușit independența energetică. A atras atenția asupra faptului că politica externă este prea dominată de componenta militară și că diplomația trebuie dezvoltată în locul puterii militare. A mai adăugat că în politica externă, SUA trebuie să-și coordoneze obiectivele cu resursele pe care le are la îndemînă. Referitor la situația din Orientul mijlociu, a spus că America a cheltuit miliarde pentru a transforma țările din regiune în țări viabile. Pe lîngă toate acestea, Statele Unite sunt vulnerabile la atacurile cibernetice.

În ceea ce privește situația politică internă, a menționat faptul că Executivul este mai puternic decît Congresul ceea ce este anormal, întrucît Congresul nu-și exercită rolul Constituțional. De asemenea, este îngrijorat de impactul banilor asupra sistemului politic, accentuînd că insecuritatea vine anume din cauza disfuncțiilor politice și economice.

Viitorul poate aduce haos sau incertitudine, prevestea dl Hamilton, dar leadership-ul SUA va fi, din cîte am înțeles eu, garantul unei lumi mai bune. Astfel, Moldova, ținînd cont de vectorul politic al Americii, ar trebui probabil să-și îndrepte privirea spre est și poate că undeva în Asia se vor intersecta și privirile țărilor noastre.
XS
SM
MD
LG