Linkuri accesibilitate

După prima zi a sesiunii de toamnă în parlamentul dela Chișinău


Cornel Ciurea: „Confruntarea dintre democraţi şi comunişti a fost destinată mai curând publicului.”



Deputaţii moldoveni au respins cu 53 de voturi iniţiativa legislativă a Partidului Comuniştilor de a se organiza un referendum pentru aderarea Moldovei la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Comuniştii au părăsit în semn de protest lucrarile parlamentului. Parlamentarii au respins şi propunerea comuniştilor de a-l demite pe preşedintele parlamentului Marian Lupu. Acest din urmă proiect a fost respins cu 51 de voturi. În această primă zi a sesiunii de toamnă parlamentare, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu politologul și profesorul universitar Cornel Ciurea despre ceea ce pare să fie fost la prima vedere o ședință furtunoasă.


Cornel Ciurea: „Nu cred că am asistat la nişte lupte serioase în prima zi de „şcoală” (cu ghilimelele de rigoare). Confruntarea dintre democraţi şi comunişti a fost destinată mai curând publicului, pentru a sublinia, o dată în plus, opoziţia fundamentală care marchează scena politică din Republica Moldova: democraţii împotriva comuniştilor. Din această cauză comuniştii au înaintat propunerea privind Uniunea Vamală şi tot din această cauză ea a fost respinsă. Din aceleaşi motive s-a dorit demiterea lui Marian Lupu. Deci a fost încă o dată atât de către putere, cât şi de către opoziţie trasată linia de frontieră pentru ca publicul să nu uite că totuşi cele 2 tabere se află în confruntare.”

Europa Liberă: De ce au ales acest subiect?

Cornel Ciurea: „Pentru că este un subiect cu adevărat important care marchează identitatea politică a taberelor. Democraţii au punctat faptul că rămân în continuare ataşaţi valorilor europene, iar comuniştii împreună cu social-democraţii, profitând de faptul că sunt în opoziţie şi nu poartă responsabilitatea pentru luarea deciziilor în ţară, s-au plasat în totalitate în tabăra susţinătorilor orientării euroasiatice, deşi cred că, dacă s-ar fi aflat la putere, nu ar fi făcut asemenea demersuri radicale.”

Europa Liberă: Dar demersurile radicale şi contestarea actualei puteri e un procedeu utilizat deja. Practic e un război pe care n-au cum să-l câştige.

Cornel Ciurea:
„Într-adevăr PCRM doar îşi punctează prezenţa prin acţiuni contestatare care nu vor avea o finalitate, întrucât comuniştii sunt astăzi destul de firavi şi nu pot contesta prin acţiuni de protest de amploare actuala guvernare. Tocmai aceasta reflectă slăbiciunea şi vulnerabilitatea comuniştilor. Din această cauză opoziţia pe care o fac, fronda la care se dedau pare mai mult a fi un gest de teatru decât o acţiune serioasă. Şi nu cred că aceste acţiuni sunt luate în serios de către actuala guvernare. Faptul că protestatarii au numărat cel mult 200 de oameni demonstrează acest lucru.”

Europa Liberă: Oricum ar fi, opoziţia reuşeşte să hărţuiască puterea, să o tragă în terenul pe care şi-l doreşte, impunând un subiect de discuţie, în loc să participe la discutarea bugetului, la găsirea unor soluţii anticriză.

Cornel Ciurea:
„Până la urmă, fermitatea actualilor guvernanţi în acest subiect este de natură să contracareze toate aceste încercări ale comuniştilor de a strânge la perete Alianţa. Eu cred că vulnerabilitatea Alianţei noi o vom vedea mai târziu. Nu atât în confruntarea cu comuniştii, ci datorită disensiunilor care în continuare macină partidele în Alianţă, disensiuni care încă nu le vedem la suprafaţă şi nu am avut nicio şansă astăzi să le observăm decât poate aluziv în discursul domnului Diacov şi al altor deputaţi. Dar tocmai aceste disensiuni legate de promovarea anumitor legi, de saturaţia datorită unei convieţuiri cam îndelungate. Deci aceste disensiuni sunt mult mai periculoase decât acţiunile de protest orchestrate de către PCRM.”

Europa Liberă: Şi căsnicia aceasta politică va fi dusă până la sfârşit?

Cornel Ciurea:
„Ei, asta este marea întrebare. Cei care încă mai nutresc un dram de simpatie pentru Alianţă speră foarte mult că ea va fi capabilă să depăşească aceste disensiuni. Cu toate acestea persistă îndoielile cu privire la viabilitatea Alianţei, întrucât există foarte multe hopuri. Mă refer la proiecte de legi, la decizii care trebuie luate în această toamnă şi nu există o siguranţă deplină cu privire la faptul că Alianţa va supravieţui.”
XS
SM
MD
LG