Linkuri accesibilitate

Moldova, România: în media populației carcerale europene


Dacă în Moldova numărul deținuților rămâne în media europeană (180 deținuți la 100.000 locuitori), în Transnistria el e aproape de cel din Rusia: 508 / 100.000.



Consiliul Europei a dat publicității astăzi un raport despre starea închisorilor din cele aproape 50 de țări membre. Documentul cuprinde date interesante despre cât de mult apelează societățile europene la privațiunea de libertate ca măsură corectivă: în frunte se află Rusia, iar la coadă Islanda. Corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe, are detalii.

Consiliul Europei și-a reactualizat statisticile privind starea inchisorilor in Europa in urma primirii, luna aceasta, a răspunsului oficial al Republicii Moldova privind unele acuzații, formulate in raportul de anul trecut al Consiliului, in legătură cu anumite tratamente degradante la care ar fi supuși detinuții din inchisorile moldovene.

Consiliul Europei criticase anul trecut Moldova pentru brutalitatea poliției, torturile constatate deseori în timpul interogatoriilor și folosirea sistematică a cătușele la arestări. Moldova a răspuns luna aceasta punct cu punt, respingînd majoritatea acuzațiilor.

Atunci când se consideră cifrele absolute, Moldova și România se situează in categoria de mijloc a frecvenței carcerale. Luând drept criteriu numărul de detinuti in inchisori la fiecare 100.000 de locuitori se constata diferențe extreme de la un capăt la altul al țărilor Consiliului Europei (Consiliul Europei are 47 de țări membre, inclusiv Rusia si Turcia). Campioana absolută este Rusia, cu 620 de detinuti la fiecare 100.000 de locuitori. Dacă lăsăm deoparte Georgia, care vine imediat după Rusia cu 450 de detinuti la suta de mii de locuitori, scorul din Rusia e dublu față de cel din următoarele țări europene din clasament, care sint Ucraina cu 318 și Letonia cu 310.

Țara cu cei mai putini deținuți este Islanda, cu mai puțin de 50 la 100.000. Majoritatea țărilor europene se situează însã in categoria de mijloc, cu o medie între 100 si 200. România are 126, in vreme ce Moldova, cu 180, are mai mult decât Spania cu 173, dar mai puțin decât Cehia (210), Polonia (220), ca sa nu mai vorbim de țările baltice, care sint cele unde se condamnă la închisoare cel mai mult în UE: Lituania 250, Estonia 260, Letonia 310.

In cazul Moldovei, trebuie adăugat că anchetele și statisticile Consiliului Europei privesc doar închisorile din Moldova propriu-zisă, nu și pe cele din Transnistria. Acolo situația este total diferită, pentru că dacă în Moldova numărul deținuților rămâne în media europeană, în Transnistria el este aproape de cel din Rusia, fiind de 508 deținuți la 100.000 de locuitori.

Rusia este de altfel un caz aparte in chestiunea sistemului penitenciar, în măsura în care cei un milion și jumătate de deținuți ruși --cifră depășită doar de Statele Unite și China-- se află în majoritate nu în închisori --numărul închisorilor propriu-zise fiind de fapt mic în Rusia-- ci în lagăre de muncă forțată.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG