Linkuri accesibilitate

Evgheni Şevciuk: „Datoriile le plătesc doar laşii” (publika.md)


Ciprul este un exemplu de integrare europeană pentru R.Moldova (Adevărul)


Reporterii cotidianului „Adevărul” îl citează pe Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, care afirmă că Ciprul este un exemplu la capitolul integrare europeană pentru Republica Moldova. „Mulţi de la Bruxelles spun că Moldova nu poate intra în Uniunea Europeană fără a rezolva problema transnistreană, ceea ce nu este adevărat. Avem un precedent cu Ciprul, care este un membru funcţional al UE. Multă lume nu ştie că, în mod formal, toată insula este UE, doar că în Nord acquis-ul comunitar este suspendat”, explică specialistul. Cipru a fost divizat încă în 1974, în urma unei intervenţii militare turceşti. Scindarea definitivă s-a produs în 1983, când turcii au proclamat nordul insulei drept stat suveran. Pe 1 mai 2004, Cipru a intrat în Uniunea Europeană cu o treime din teritoriu sub un regim ilegal şi pe care armata turcă refuză să-l părăsească, menţionează „Adevărul”.

În editorialul „Mir, Drujba, Festival”, Moni Stănilă de la „Timpul” observă că în fiecare weekend la Chişinău se organizează un concert cu intrare liberă. Autoarea se întreabă dacă oamenii ştiu că aceste festivaluri de zile şi nopţi se dau din vistieria statului? Că toate concertele gratuite sunt, de fapt, plătite de altcineva? Că de obicei, indiferent că banii vin din mediul privat sau din vistieria statului, aceşti bani ar putea merge în alte domenii? „Şi cu toate astea ne pregătim de Hramul capitalei. Altă distracţie, altă cheltuială. Iar eu pot spune cu mâna pe inimă că nici în Germania nu am văzut atâtea „evenimente” pe metru pătrat sau pe sfârşit de săptămână. Ceea ce, logic vorbind, presupune că suntem cea mai bogată ţară şi o împărăţie visată de toate generaţiile”, conchide ironic Moni Stănilă.

„Datoriile le plătesc doar laşii”, astfel este citat liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk de postul de televiziune „Publika TV” atunci când a fost întrebat de jurnalişti cine trebuie să achite datoria Transnistriei la gazul livrat din Rusia. „Bineînţeles, cel care consumă trebuie să plătească. Există o glumă bună: Datoriile le plătesc doar laşii. Dar dacă vorbim serios, la această întrebare se caută o rezolvare”, a declarat Şevciuk după întrevederea cu premierul Vlad Filat. Reporterii „Publika TV” amintesc că datoria regiunii transnistrene pentru gazul rusesc depăşeşte trei miliarde de dolari.

Bloggerul rus Eduard Baghirov (acuzat la Chişinău că ar fi pus la cale violenţele din timpul aşa numitei „revoluţie twitter” în aprilie 2009) a oferit un interviu săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”. Fiind întrebat dacă este căutat de cineva, ţinînd cont de faptul că este dat în urmărire generală de Republica Moldova, Baghirov a răspuns: „în Constituţia Federaţiei Ruse este inclus un articol potrivit căruia noi nu predăm cetăţenii noştri unor „bule” îndrăzneţe de aer. De aceea şi nu mă predau. Şi nici nu mă vor preda. Puteţi fi siguri de asta, deoarece Rusia e o ţară grandioasă, şi nu un bantustan cvasisălbatic şi fără drepturi, în care politicienii voştri au transformat draga mea Moldovă”. De asemenea, Eudard Baghirov a declarat că nu ştie absolut nimic despre procesul în care este implicat la Judecătoria Buiucani. „Mai mult, îmi este total indiferent acest proces de „judecată”. Nu mai sper să fie respectată legea şi justiţia la orice judecată din ţara voastră”, a declarat bloggherul.
XS
SM
MD
LG