Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre Interact media şi NewsMedia Grup ia amploare


Un litigiu care a evoluat în trei procese judiciare.


Portalul de ştiri Unimedia se simte atacat de unul din acţionarii minoritari care deţine 25 la sută din capital. Acţionarul minoritar, Dumitru Ţâra, care este şi director la Publika TV, susţine pe de altă parte că ar fi fost prejudiciat pentru că nu a primit dreptul asupra mărcii Unimedia, înregistrată de fondatorii portalului şi ameninţă să-i acţioneze în judecată. O poveste complicată, în care încearcă să facă un pic de lumină colega noastră, Alla Ceapai:

Parteneriatul între portalul de ştiri Unimedia cu numele juridic Interact media srl şi compania NewsMedia Grup condusă de actualul director al Publika TV Dumitru Ţâra a început acum doi ani. În 2010 cei patru fondatori ai portalului Unimedia au vândut 25 la sută din acţiunile companiei sale lui Dumitru Ţâra, care a devenit administratorul companiei brandului Unimedia, urmând să mai procure 45 la sută din acţiunile acesteia.

Litigiul dintre cele două companii a început când Dumitru Ţâra a refuzat să mai procure cele 45 la sută din acţiunile companiei, motivând că între timp marca Unimedia a fost transferată de pe numele companiei condusă de ambele părţi, pe numele celor patru fondatori a portalului Unimedia printr-o decizie a Agenţiei de Stat pentru proprietate Intelectuală.

Unul din fondatorii Unimedia, Dumitru Ciorici, a declarat pentru Europa Liberă că decizia de a înregistra marca Unimedia pe numele fondatorilor a fost determinată de faptul că Dumitru Ţâra amâna repetat să procure cele 45 la sută din acţiuni. Dar iată ce spune directorul Publika TV, Dumitru Ţâra:

„Pe detaliile care ţin de aspectele juridice legate de faptul că s-a făcut o tranzacţie, pe care noi o considerăm nelegală, de transfer din companie către persoanele fizice adică cei patru acţionari sau parteneri pe care îi am în Unimedia a brand-urilor şi a domeniilor mi se pare o delapidare sau un furt şi respectiv am mers în instanţă în vederea anulării acestei tranzacţii, nimic mai mult.”

Ieri, Procuratura sectorului Centru care a examinat legalitatea acestui transfer de marcă în urma sesizării companiei condusă de Dumitru Ţâra a pus sub învinuire pe actualul administrator al portalului Unimedia Vasile Galuşcă. Unul din fondatorii Unimedia Dumitru Ciorici spune că procurorul nici nu le-a explicat motivele punerii sub învinuire a colegului lor şi că mai sunt acţionaţi în două procese de judecată. Dumitru Ciorici:

„Vă da-ţi seama că aceste acţiuni sunt realizate prin intermediul justiţiei. Tot ce ne dorim noi este ca acţiunile pornite în instanţă să decurgă corect, să nu se facă abateri de la lege. Deja s-au înregistrat mai multe încălcări de procedură, fapt ce ne face să credem că cineva din mediul politic controlează modul în care decurg aceste lucruri şi astfel şi-ar putea concentra în mâna sa mai multe instituţii media care activează în Republica Moldova.”

Ieri, fondatorii Unimedia au lansat un apel public în care se spune că portalul de ştiri Unimedia este supus unor presiuni, inclusiv din partea unei persoane politice, fără însă a da nume. Din nou, Dumitru Ciorici:

„Deci credem că se atentează la libertatea noastră, la independenţa editorială a portalului Unimedia. Scopul de fapt este fie lichidarea acestei instituţii media, fie preluarea forţată de către o firmă înregistrată în Cipru, o firmă off-shore, domnul Ţâra este administratorul acestei firme care este deţinută de o firmă off-shore despre care nu cunoaştem cine se află în spatele ei însă avem unele indicii care duc la persoane politice din Republica Moldova.”

Dumitru Ţâra a declarat pentru Europa Liberă că doar 5 la sută din acţiunile acestei firme aparţin unui partener din domeniul off-shore, în rest firma NewsMedia Grup care deţine 25 la sută din acţiunile portalului Unimedia îi aparţin lui. Totodată, Dumitru Ţăra precizează că Publika TV pe care o conduce actualmente nu are nici o legătură cu acest litigiu:

Publika nu are nici o legătură cu participaţia mea în Unimedia. Eu nu sunt interesat să preiau Unimedia în nici un fel. Interesul meu este pur investiţional sau de business, dorinţa de fapt este de a ieşi din această afacere pentru că sunt orientat în alte dezvoltări de online. Nu consider Unimedia o investiţie eficientă la momentul dat şi exact din acest motiv vreau să ies din această afacere.”

De partea cui este dreptatea în acest litigiu ce a evoluat în trei procese judiciare urmează să decidă instanţele de judecată. Astăzi mai multe ong-uri, care apară interesele instituţiilor de media, au lansat un apel către organele de drept, solicitând să asigure un proces echitabil cu respectarea drepturilor şi libertăţilor ambelor instituţii media.
Previous Next

XS
SM
MD
LG