Linkuri accesibilitate

Eşecul integrării


Cartea lui Heinz Buschkowsky „Neukölln este pretutindeni“.



Social-democratul Heinz Buschkowsky este primarul cartierului Neukölln din Berlin. În acest cartier-problemă peste 50 la sută dintre locuitori sunt străini. Se estimează că numărul acestora depăşeşte cifra de 150.000 (dintr-un total de 315.000). Cei mai mulţi dintre ei sunt musulmani, în primul rînd, turci şi arabi, dar în Neukölln locuiesc şi mulţi romi din România şi Bulgaria, care s-au stabilit în ultimii ani în capitala germană.

Heinz Buschkowsky este cunoscut pentru părerile sale neconvenţionale, mai ales atunci cînd abordează problema spinoasă a integrării străinilor. Acestui subiect i-a dedicat şi cartea, lansată sub titlul „Neukölln ist überall“ - „Neukölln este pretutindeni“, care a şi devenit un bestseller.

În cartierul Neukölln rata şomajului depăşeşte 50 la sută; aici un număr însemnat de elevi nu posedă nici cele mai elementare noţiuni de limbă gemană; tot aici numărul elevilor chiulangii este extrem de ridicat. Altercaţii între profesori şi elevi au devenit o tristă „normalitate“.

Coperta volumului „Neukölln este pretutindeni“
Coperta volumului „Neukölln este pretutindeni“
Totodată, în cartierul Neukölln se înregistrează cele mai multe infracţiuni comise de către tineri care niciodată n-au terminat o şcoală. Şoferii de autobuz, trecători paşnici sau poliţişti sunt atacaţi din senin, deci sunt agresaţi verbal şi fizic. Dar tot aici pot fi văzute şi maşini scumpe conduse de tineri fără ocupaţie. Intervenţiile poliţiei sunt rare, tot aşa şi condamnările pronunţate de către justiţie. În cadrul unor clanuri organizate, în conformitate cu principii şi tradiţii arhaice, o condamnare la închisoare echivalează cu o bravură. Dreptatea şi-o face fiecare singur, folosind forţa brutală. Cine nu se supune acestor reguli nescrise devine o victimă a propriului clan.
Toate aceste neajunsuri, descrise de Buschkowsky cu lux de amănunte, sunt considerate de către autor drept semne clare pentru integrarea social-economică eşuată a unor persoane care provin din familii de migranţi sau care s-au stabilit de curînd în Germania. Buschkowsky susţine teza că ceea ce se-ntîmplă în Neukölln nu este un fenomen izolat, ci poate fi observat în mai toate marile centre urbane din Germania.

Pentru depăşirea acestor neajunsuri grave, Buschkowsky face cîteva propuneri concrete. Obligativitatea frecventării grădiniţelor, înfiinţarea unor şcoli cu program prelungit, legi care reglementează comportamentul migranţilor şi sancţiuni penale drastice pentru cei care au comis infracţiuni. Dacă nu se vor lua măsuri, concluzionează Buschkowsky, procesul de divizare a societăţii nu va mai putea fi oprit.

Cartea a redeclanşat discuţia privind integrarea, iar tezele şi propunerile lui Buschkowsky au stîrnit şi numeroase critici. Astfel, Dilek Kolat, social-democrată de origine turcă, susţine că multe chestiuni prezentate de Buschkowsky sunt exagerate. Copreşedintele ecologiştilor Cem Özdemir îi reproşează primarului din Neukölln folosirea unui limbaj trivial, tipic pentru presa de bulevard. El susţine, de asemenea, că pentru neajunsurile descrise răspunderea îi revine în mare parte şi primarului care şi-a neglijat cartierul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG