Linkuri accesibilitate

Unii îl vor, alții nu.
După căderea comunismului în 1989, peste tot în Europa centrală și de răsărit au început să dispară și simbolurile vechiului regim, de la zidul Berlinul până la stema realist-socialistă din tricolorul românesc, decupat în grabă de demonstranți. Unele vestigii au supraviețuit însă două decenii, trezind până în ziua de astăzi controverse - de exemplu, un tanc sovietic din Polonia. Detalii, într-o relatare Deutsche Prese Agentur sintetizată de Mircea Țicudean.

Autoritățile din orașul Wolomin, din centrul Poloniei, au îndepărtat duminică un tanc din epoca sovietică, în ciuda protestelor unor locuitori care susțineau că are valoare sentimentală.

„Îi înțeleg pe cei care ar vrea să rămână”, a spus agenției DPA unul din oficialii de la primărie, Leszek Czarzasty. „Dar mulți nu cunosc istoria acestui tanc, și faptul că el a fost plasat aici ca să umilească localnicii, să le arate cine este șeful”.

Tancul sovietic de tip T-34 a fost mutat duminică dimineață la muzeul militar dintr-o localitate apropiată, Urle, unde - spune Czarzasty - și-a găsit un loc mai potrivit.

Săptămâna trecută, mulți locuitori din Wolomin au protestat împotriva mutării tancului, spunând că el devenise parte din peisajul urban și că și-l aminteau cu drag din anii copilăriei, când se jucau în preajma lui.

DPA scrie că dezbaterea de la Wolomin contrastează cu alta, din orașul Lebork, din nordul Poloniei, unde autoritățile sunt cele care vor să păstreze un monument aproape identic, dar un cetățean a lansat o campanie pentru înlăturarea lui. La Wolomin, edilii au fost uniți în convingerea că tancul lor, care fusese recente vandalizat și vopsit în roz, nu era „o carte de vizită bună” pentru oraș și au promis să amenajeze în locul lui un parc pentru familii cu copii.

Autoritățile poloneze comuniste au amplasat tancul sovietic la Wolomin în 1985 în semn de omagiu Armatei Roșii, care a invadat Polonia în al doilea război mondial aproape în același timp cu Germania, eliberând-o apoi cu prețul subordonării față de Kremlin și al copierii modelului politico-economic sovietic, până în 1989.

Edilul Czarzasty spune că gestul din 1985 al comuniștilor polonezi a fost îndreptat mai ales împotriva sindicatului independent polonez Solidaritatea, care începuse să obțină succese în lupta cu regimul totalitar.

Dar asemenea argumente îi lasă reci pe unii locuitori din Wolomin, spunând că oricine l-ar fi adus, tancul devenise o parte din viața lor cotidiană. La 15 septembrie în centrul orașului au demonstrat cam 25 de cetățeni, purtând pancarte pe care scria ”Lăsați-ne tancul!”.

„aÎnțelegem că e la origine sovietic, dar are valoare sentimentală”, a spus agenției DPA un tânăr pe nume Szyman. ”Când eram mici, ne cățăram pe el, puteam intra înăuntru și puteam manevra tureta. Nu mai era un sovietic, era al nostru.”.

Tancul a fost înlăturat din Wolomin, în ciuda acestor proteste, la doar câteva zile după ce în oraș a avut loc, ca în fiecare an din 1989 încoace, comemorarea invadării estului Poloniei de către trupele sovietice, la 17 septembrie 1939.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG