Linkuri accesibilitate

Doar o parte din promisiunile guvernării AIE au prins contur (Adevărul)


Integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate merge până la capăt pe sistemul „racul, broasca şi o ştiucă” (Timpul).



La trei ani de la formarea unui cabinet de miniştri democratic, de coaliţie, experţii contactaţi de „Adevărul” constată că doar o parte din promisiunile guvernării AIE au prins contur. „Justiţia nu a fost reformată, lupta cu corupţia este mimată, oamenii o duc încă greu, iar reintegrarea ţării este un vis, susţin experţii. Ei sunt de părere că nu există rezultate importante nici în lupta cu monopolurile din mai multe sectoare ale economiei. Pot fi calificate drept eşuate şi încercările de a struni preţurile. Cel mai elocvent exemplu este situaţia de pe piaţa medicamentelor şi de pe cea a produselor petroliere”, se arată în articol.

În Jurnal de Chişinău Petru Bogatu se referă la declaraţia vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, potrivit căreia Mihai Ghimpu ar fi „un politician curajos şi prevăzător”. Afirmaţia a fost făcută după ce liderul liberal declarase că dacă s-ar deschide un consulat rus la Tiraspol, fapt în care el nu crede, „Alianţa se va clătina serios”. „Când un influent reprezentant al unei mari puteri ironizează pe seama unui politician dintr-o ţară mică, spunând că acesta este „curajos”, asta sună a ameninţare. Când mai adaugă că acesta e şi „prevăzător”, asta miroase a ameninţare la pătrat. Altminteri zicând, Rogozin insinuează că AIE, în cazul în care se va opune deschiderii consulatului, de bună seamă se va clătina tare. Va avea grijă Moscova de asta”, opinează editorialistul în „Jurnal de Chişinău”.

Despre acelaşi subiect, jurnalistul George Damian constată în „Timpul” că declaraţia lui Mihai Ghimpu despre eventuala deschidere a unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol ar dezvălui faptul că există un conflict mocnit în interiorul AIE. Una dintre concluziile la care ajunge autorul este următoarea: integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate merge până la capăt pe sistemul „racul, broasca şi o ştiucă”. „Au spus-o mai mulţi: aderarea la Uniunea Europeană este incompatibilă cu integrarea în Uniunea Vamală coordonată de Moscova, conchide George Damian, adăugând că politica mielului blând care suge de la două oi cam trebuie să devină amintire şi să fie scoasă de pe lista de tehnologii a politicienilor de la Chişinău”.
XS
SM
MD
LG