Linkuri accesibilitate

Privatizare amânată cu ecouri politice: cazul Oltchim


Cu doua luni înaintea alegerilor parlamentare, Dan Diaconescu, un star al televiziunii de tip tabloid, încearcă sa le demonstreze oamenilor că poate fi salvatorul lor.


Sub presiunea FMI autoritățile din România au decis să privatizeze o mare companie de produse chimice care mergea în pagubă. Concursul a fost câștigat de un proprietar de televiziune cu ambiții politice, dar până la urmă contractul nu s-a semnat, se pare din cauză că steaua de televiziune nu are banii promiși. Relatează de la București Sabina Fati.

Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim ramine o miza politica, mai ales dupa ce premierul roman, Victor Ponta a anuntat astazi ca “asa-zisul castigator nu a avut nici banii, nici intentia de a activa ca actionar majoritar la Oltchim”. Acest combinat face parte din lista FMI a intreprinderilor aflate in pierdere si care trebuie privatizate in cit mai scurt timp.

Dan Diaconescu, patronul OTV si seful noului Partid al Poporului a cistigat vineri licitatia pentru cumpararea actiunilor Oltchim, oferind 45 de milioane de euro pentru participatiile statului la aceasta companie, cu peste 40 de milioane mai mult, decit ceilalti participanti la licitatie. In aceasta dimineata ar fi urmat sa semneze cu reprezentantii Oficiului pentru Privatizarea Participatiilor Statului in Industrie contractul de vinzare-cumparare, urmind ca in urmatoarele zece zile sa vireze suma pentru care a licitat. Numai ca realizatorul de televiziune, convertit in politician si posibil industrias trage de timp, argumentind ca pune conditii pe care reprezentantii statului nu vor sa le discute. Nu este prea clar cum reuseste sa tergiverseze lucrurile, dar public a invocat faptul ca oficialii romani nu au fost de acord ca cei 45 de milioane de euro cu care vine el sa fie investiti in combinat. Dincolo de acest pretext, chiar daca Dan Diaconescu ar avea acesti bani, pentru a reporni combinatul, care a fost oprit in urma cu o luna din lipsa de fonduri, ar avea nevoie de un capital mult mai mare, fiindca Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro. Din aceasta suma, 270 de milioane de euro sint restante catre mediul privat si salariati: banci sau furnizori, in vreme ce restul de 435 de milioane sint datorii catre companii de stat. Cei peste 3000 de angajati ai combinatului scos la privatizare nu si-au luat salariile de mai bine de doua luni, iar cistigatorul licitatiei, Dan Diaconescu le-a promis plata imediata a lefurilor, reluarea angajarilor si salvarea combinatului. Cu doua luni inaintea alegerilor parlamentare, Dan Diaconescu, un star al televiziunii de tip tabloid, incearca sa le demonstreze oamenilor ca poate fi salvatorul lor si cei care-i fac sicane sint asa numitii “ciocoi” care nu vor sa-l lase sa-si duca misiunea la bun sfirsit.

La alegerile locale din aceasta vara, partidul populist condus de Dan Diaconescu a cistigat aproape 10 la suta din mandate, iar sociologii considera ca sansele lui pentru parlamentare sint in crestere. Pe de alta parte nu este foarte clar de ce responsabilii romani din domeniul privatizarii i-au deschis calea lui Dan Diaconescu. Fie pentru a-l compromite, fiindca acesta a fost lasat sa cistige licitatia, concurind ca persoana fizica si deci fara sa poata demonstra ca are in spate vreo expertiza, fie printr-un concurs de imprejurari, dat fiind ca procesul de privatizare nu a fost bine pus la punct. Primul ministru roman a declarant astazi ca procesul de privatizare se va relua, urmind sa gaseasca “un investitor serios”, ca si cum cineva l-ar fi obligat sa puna la cale aceasta licitatie discutabila. Oricum Victor Ponta a sugerat ca are date din care rezulta ca patronul OTV nu are banii necesari pentru cumpararea Oltchim si ca un mare investitor rus a renuntat in ultimul moment sa se inscribe in cursa, in vreme ce ministrul economiei, Daniel Chitoiu a declarant ca exista parteneri vestici interesati de combinat.

Oltchim era pina in urma cu doi ani una dintre cele mai mari companii de produse chimice din Sud-Estul Europei si a ramas ultima intreprindere petrochimica de anvergura din Romania. Inainte de inceperea crizei, Oltchim exporta aproape 80 la suta din produsele sale, este vorba despre material de constructii din policlorura de vinil (PVC), soda caustica, polieteri si altele din aceeasi gama.

Combinatul petrochimic de linga Rimnicu Vilcea face parte din marile constructii industriale facute in perioada lui Nicolae Ceausescu. Polticienii care se joaca acum cu Oltchim au in vedere inclusiv nostalgia pe care cei din zona o au fata de vremurile in care muncitorii erau cautati, bine platiti si bine vazuti. Dan Diaconescu, un populist pur singe a inceput deja sa se victimizeze explicind ca nu este lasat sa scoata din incrucatura combinatul, in vreme ce socialistii premierului roman vin la rindul lor sa salveze Olchim din miinile scamatorului de la OTV. Lantul slabiciunilor continua, fireste si spre Opozitie, acolo unde democrat-liberalii sustin ca doar ei au avut solutia corecta.
XS
SM
MD
LG