Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Să ajungem împreună să fim o ţară de succes


Vlad Filat
Vlad Filat

Primul ministru despre polemicile din AIE, relaţia cu opoziţia şi cât „costă” o promisiune.


Săptămâna aceasta se împlinesc trei ani de la învestirea primului guvern al Alianței pentru Integrare Europeană, după victoria în alegerile repetate din urma protestelor de stradă din aprilie 2009. Valentina Ursu i-a solicitat premierului Vlad Filat un bilanț al celor trei ani de când se află la putere, atrăgându-i atenția și asupra unor neînțelegeri recente din alianță.

Europa Liberă: Partenerul de coaliţie, Mihai Ghimpu, spunea că, în cazul inaugurării unui consulat rusesc la Tiraspol, Alianţa se va clătina serios...

Vlad Filat: „Eu cred că iarăşi este foarte mult scos din context. Eu cu domnul Ghimpu am discutat foarte mult la acest subiect. Noi avem o înţelegere perfectă cu dumnealui vizavi de procesele care au loc în prezent şi care urmează să aibă loc în viitor. Şi, de aceea, eu nu aş vrea să anticipăm, folosind cuvintele „dacă”. În mai mult de 3 ani de zile, am demonstrat că putem să depăşim momente dificile, să realizăm înţelegeri, atunci când nimenea nu credea că vom reuşi.”

Europa Liberă: Domnule premier, aţi zis că aţi identificat un diplomat de carieră pentru funcţia de ambasador al Moldovei la Moscova şi nu va fi o persoană politică. Decizia politică de a-l trimite la Moscova trebuie luată în cadrul AIE?

Vlad Filat: „Nu este vorba de o decizie politică. E eu vreau să vă spun că, în cazul numirii ambasadorilor, noi am avut o discuţie foarte corectă, apropo. Şi, în acest caz, desigur, consultările urmează să le avem, aşa cum le-am avut şi în alte situaţii în Alianţă. Este absolut firesc. Vom avea aceste consultări şi vom lua această decizie.”

Europa Liberă: Şi când va avea Moldova ambasador la Moscova?

Vlad Filat: „Foarte curând.

Europa Liberă: S-a vorbit mult despre efectele negative ale secetei. Haideţi să vedem ce promisiuni le faceţi agricultorilor acum şi, în prag de semănat şi toamnă. Mai continuă recoltarea. Şi se mai pune baza pentru anul viitor agricol.

Vlad Filat: „Aşa cum am anunţat anterior, vor fi alocate subvenţii, în valoare de 200 de lei pe hectar pentru semănăturile de toamnă. Aici mă refer la grâu. Şi pentru semănăturile de porumb – la primăvară deja. Vizavi de această sumă de 200 de lei. Ea va fi fluctuantă, în funcţie de pierderile care au fost de la regiune la regiune. Mai mult decât atât, vom aloca 12 milioane de lei ca să procurăm furaje pentru sud, pentru a nu permite sacrificarea animalelor. Şi sigur vom suplini Fondul de Subvenţionare în agricultură, pentru anul viitor.”

Europa Liberă: Vorbim despre aceşti 3 ani de când sunteţi în fruntea Guvernului... Printre rateuri consideraţi şi faptul că nu s-a reuşit stabilirea unui dialog cu opoziţia?

Vlad Filat: „Eu nu doar am vorbit despre necesitatea realizării unui dialog între guvernare şi opoziţie... Oamenii sunt martori, am făcut tot posibilul şi am încercat să asigur această comunicare.”

Europa Liberă: Aţi mai fi putut face ceva, în afară de ceea ce aţi făcut până acuma?

Vlad Filat: „Sigur.”

Europa Liberă: Coaliţie cu comuniştii...

Vlad Filat: „Nu, nu este vorba de coaliţie. Atunci când nu-ţi reuşeşte ceva, înseamnă că nu ai făcut totul, pentru ca să se întâmple acest lucru.”

Europa Liberă: Dar ce nu aţi făcut?

Vlad Filat: „Nu ştiu. Eu, dacă aş fi avut acest răspuns, probabil, ar fi existat acea comunicare. Ceva, probabil, nu am reuşit. Eu sper, cel puţin, pentru perioada de viitor, că spiritele se vor mai calma. Eu aş vrea ca şi cei din opoziţie să înţeleagă că rolul dânşilor este la fel de important ca şi rolul guvernării în modernizarea ţării. Şi, mai mult decât atât, eu vreau să vă spun: confruntările şi segregările şi este, iarăşi un lucru îmbucurător, este iarăşi la nivel de activişti politici. Cetăţenii Republicii Moldova, chiar dacă au votat pentru partid sau altul, o să vedeţi, cu fiecare zi ce trece, vor avea acel sentiment civic necesar pentru ca să asigure energia necesară, ca să ne mişcăm înainte.”

Europa Liberă: Acum nu pot să trec cu vederea şi o altă problemă. Ce se întâmplă la nivel de teritoriu, când e vorba despre aceste reconfigurări de coaliţie?

Vlad Filat: „Eu cred că sunt rezultatele anumitor decizii nechibzuite la centru. În primul rând, s-a făcut o greşeală enormă, imediat după alegerile locale din 2011. S-a încercat să se impună de la Centru cum trebuie să guverneze cei care au câştigat voturile la nivel local. Este şi aceasta o lecţie şi eu cred că ea va fi însuşită de către părţile componente ale Alianţei... Dacă este să ne uităm acuma în teritorii, cele mai năstruşnice alianţe au loc: liberali-comunişti-democraţi, liberal-democraţi-comunişti, liberal-democraţi-comunişti-liberali sau şi democraţi şi aşa mai departe. Pe mine ce mă interesează, dincolo de aceste regrupări, aceste coaliţii, este că acei care se află în administrarea locală, fie la nivel raional, fie la nivel de primărie, să-şi facă meseria. Eu, pe parcursul acestor 3 ani, de când sunt prim-ministru, nu am diferenţiat niciodată pe culori politice pe cei care muncesc în administraţia locală şi aceasta puteţi să verificaţi foarte uşor. Fiindcă aceşti oameni administrează raioane sau primării unde locuiesc oameni cărora trebuie să le fie rezolvate problemele. Şi ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar aceste reconfigurări la nivel local ar putea să aducă la o reconfigurare la nivel central?

Vlad Filat: „Au mai fost pe parcursul acestui an şi atâtea reconfigurări...”

Europa Liberă: Deci, astăzi nimic şi nimeni nu vă mai dezbină în cadrul AIE?

Vlad Filat: „În speranţă că nu vor fi iarăşi comentarii şi scoateri din context, iarăşi ceea ce voi spune acuma. În continuare, noi vom avea puncte de vedere diferite. În continuare, noi vom avea polemici. Câteodată eu admit că vor fi şi cu energie exagerată folosită în a expune aceste diferenţe ale punctelor de vedere. Însă noi avem un obiectiv comun care este mult mai important şi mai presus decât toate aceste polemici. Şi noi suntem, dacă doriţi, sortiţi, să ne ducem mandatul până la final. Dar nu doar de dragul ducerii mandatelor până la final. Dar întru a ne îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa oamenilor. Eu vreau şi eu sunt sigur că acest lucru îl vrea şi domnul Lupu, acelaşi lucru îl vrea şi domnul Ghimpu: atunci când expiră mandatul, noi să mergem în faţa oamenilor şi să spunem: „Am promis, am făcut.” Fiindcă, în caz contrar, nu are niciun sens.”

Europa Liberă: Cât costă o promisiune?

Vlad Filat: „Eu nu cred că are preţ. Este foarte important ca noi să aducem în activitatea politică responsabilitatea. Este foarte important ca oamenii să aibă încredere că atunci când votează pentru un politician care vine cu un program, să aibă încredere în el, să nu considere că iarăşi vin aceştia cu promisiunile. Fiindcă fără încredere este imposibil, dar este absolut imposibil să realizezi ceva în viaţă.”

Europa Liberă: Şi vreau să finalizăm cu plecarea dumneavoastră imediată la Yalta în cadrul unui summit al şefilor de guvern CSI. Faptul că Moldova rămâne în Comunitatea Statelor Independente astăzi o avantajează, o dezavantajează?

Vlad Filat: „Integrarea europeană pentru Republica Moldova nu înseamnă relaţii proaste sau înrăutăţirea relaţiilor cu partenerii noştri din CSI. Aflarea Republicii Moldova în Comunitatea Statelor Independente nu afectează procesul de integrare europeană. Noi trebuie să avem deschiderea necesară faţă de toţi partenerii. Mai mult ca atât, dacă este să ne uităm obiectiv, ţările membre ale Uniunii Europene fac relaţii foarte intense şi muncesc foarte mult, pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu ţările din CSI. În ceea ce ţine de summit-ul şefilor de guvern din CSI de la Yalta, ne oferă o oportunitate să trecem în revistă activităţile pe care le-am avut în administrare, până în prezent vom avea discuţii şi pe dimensiunea bilaterală. Deci, este o oportunitate să discutăm. Şi Republica Moldova, în cadrul CSI, pune accent pe colaborarea economică şi umanitară.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii republicii ?

Vlad Filat: „În primul rând, vreau să le mulţumesc pentru susţinerea de care am beneficiat în această perioadă de timp şi vreau să-i încredinţez că voi continua împreună cu colegii să muncesc, pentru ca să ajungem împreună să fim nu doar o istorie de succes, dar să fim o ţară de succes în care să trăim liber şi în prosperitate. Şi vreau să vă spun că eu cred puternic că aceasta este în puterile noastre. Şi noi împreună vom reuşi.”
XS
SM
MD
LG