Linkuri accesibilitate

Bilanțul guvernării de la Chișinău la trei ani de la preluarea puterii


Valentina Ursu în dialog cu premierul Vlad Filat.



Europa Liberă: Trei ani de activitate în fruntea executivului republican... Trei ani aţi condus Cabinetul de Miniştri în cadrul unei coaliţii de guvernare.

Vlad Filat:
„Aceşti 3 ani au fost ani grei, ani de cotitură pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce grei?

Vlad Filat:
„Pornind de la faptul că am preluat o ţară izolată – o ţară care era într-o puternică criză economică – divizată sub toate aspectele... şi a trebuit să începem nu de la zero, dar dint-o situaţie şi mai proastă.”

Europa Liberă: Dar acuma nu mai este divizată?

Vlad Filat:
„Acum Republica Moldova are o guvernare care, dincolo de anumite discuţii pe interior, are nu doar viziune, dar are responsabilitate în îndeplinirea acţiunilor care sunt necesare pentru atingerea acestui obiectiv. Şi aici mă refer la integrarea europeană. Mai mult decât atât, Republica Moldova este o ţară respectată în întreaga lume. Avem o politică externă responsabilă previzibilă şi, în urma acestei politici, implementată pas cu pas, şi cu pricepere, dar şi cu multă energie, avem foarte mulţi prieteni şi acest lucru este demonstrat prin vizitele pe care le efectuăm noi, unde suntem primiţi şi unde primim sprijin, prin vizitele care sunt făcute în ţara noastră de către cei mai înalţi oficiali din întreaga lume şi prin ajutorul pe care ni-l oferă aceşti parteneri, prieteni ai noştri din extern, pentru ca să reuşim să modernizăm ţara.”

Europa Liberă: Dar acest ajutor... cum îl obţineţi dumneavoastră? Mergeţi şi staţi cu mâna întinsă?

Vlad Filat:
„Niciodată nu am fost în situaţia în care să ne prezentăm în faţa partenerilor noştri într-o postură umilă. Şi aceasta, de altfel, este filosofia noastră în activitate atât în plan intern, dar şi în plan extern. Noi ne propunem şi ne angajăm să implementăm agendă de reforme. În urma acestor reforme, noi primim sprijin. Şi pentru partenerii noştri este important ca noi să reuşim, în Republica Moldova. Şi ei au nevoie de istorii de succes, şi ei au nevoie ca în vecinătate, în cazul dat, vorbesc de Uniunea Europeană, să fie stabilitate, să fie prosperitate. Şi mai mult decât atât, dacă e să ne aducem aminte cât subiectivism era vizavi de procesul de integrare europeană, cu ceva timp în urmă... Acuma văd mai mult optimism şi mă bucur. Chiar cred că, dincolo de vecinătate, dincolo de acest proces de apropiere a Republicii Moldova, noi ne apropiem de momentul în care să vorbim de perspectivă europeană şi de ţară candidat pentru a adera la Uniunea Europeană, ţara Republica Moldova, candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Şi aceste resurse, aceste proiecte care vin în Republica Moldova, sunt, de fapt, aprecierea reformelor implementate, aprecierea eforturilor pe care le depunem noi aici. Şi când vorbesc de noi, vorbesc de întreaga societate din Republica Moldova. Şi resurse, în definitiv, necesare pentru a ajusta instituţiile statului la rigorile europene, să ajustăm infrastructura de care beneficiază cetăţenii noştri la criteriile europene, sistemele educaţionale, de sănătate şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Să stăruim un pic asupra nevoii promovării reformelor. În această implementare s-a făcut un prim pas, se zice că nu e cel mai greu. Greul abia urmează...

Vlad Filat:
„Nu este adevărat. Eu cred că ce a fost mai greu pentru noi a trecut, ca şi timp, ca şi efort. Acum este important ca implementarea să fie perfectă, pentru ca să beneficiem cât mai rapid de rezultatul acestor reforme.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna această perfecţiune?

Vlad Filat:
„Aceasta înseamnă să nu deviem, să nu ne lăsăm pradă populismului, să nu substituim interesul partidelor, interesul grupurilor de persoane, personale cu interesul ţării. Chiar se impune în perioada următoare să ne ridicăm asupra acestor interese şi să implementăm întreaga agendă de reforme, pentru ca să beneficiem, tot noi să beneficiem, cetăţenii Republicii Moldova, de rezultatele acestor reforme.”

Europa Liberă: E greu de guvernat în cadrul unei alianţe?

Vlad Filat:
„Nu este uşor. Însă învăţăm nu doar să construim Europa aici, în Republica Moldova. Învăţăm să coabităm, inclusiv să guvernăm în Alianţă. Acest învăţământ este necesar pentru prezent, dar mai mult este necesar pentru viitor. Moldova, şi pentru viitor, va fi sortită să fie guvernată în alianţă. Nici nu cred că este bine ca un singur partid să guverneze. O guvernare în coaliţie înseamnă şi un control puternic intern al actului de guvernare. Sigur, trebuie să ne civilizăm cu toţii, trebuie să învăţăm să fim toleranţi... Dar lucrul acesta e necesar pentru toţi actorii politici: să învăţăm şi să reuşim să punem interesul ţării mai presus decât interesul de partid, mai cu seamă, în momentele critice pentru ţară sau în momentele istorice pentru ţară. Noi ne aflăm în această perioadă de timp într-adevăr într-un moment istoric şi lucrurile vor merge bine.”

Europa Liberă: Aţi insistat mult pe depolitizarea instituţiilor statale, de ce atât de greu se acceptă?

Vlad Filat:
„E necesar să depolitizăm instituţiile care au menirea să asigure respectarea legii sau să asigure legalitatea în Republica Moldova. Pentru că, în activitatea acestor instituţii, nu pot să existe interese înguste, pe segmente, ale societăţii. Lucrurile au început să fie înţelese. Şi vom obţine acest lucru.”

Europa Liberă: Cum, dacă coaliţia guvernează şi fiecare partid are interese sau încearcă să mai menţină controlul asupra unei instituţii?

Vlad Filat:
„Este adevărat. De aceea, pentru perioada de viitor, aceste instituţii nu vor mai fi supuse partajărilor politice. Noi avem funcţii guvernamentale aflate sub controlul parlamentar care pot fi partajate, asta înseamnă a fi partajate, până la urmă, responsabilităţile. Dar sunt instituţii, cum ar fi în domeniul justiţiei, ceea ce ţine de Procuratură, ceea ce ţine de Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, cum ar fi Comisia Naţională pentru Integritate. Deci, sunt un şir de instituţii care au menirea să asigure legalitatea în Republica Moldova. Noi trebuie să înţelegem cu toţii că reformele, în general, reprezintă un proces. Procesul sigur are scop şi are în interior acţiuni menite să asigure în realizare acest scop. Mai este un element care nu trebuie să fie scos din context. Procesul presupune şi timp. Şi câteodată poate este mai necesar să cheltuim mai mult timp, dar să recuperăm din calitatea reformelor care sunt vizate de aceste procese. Dincolo de anumite supărări, dincolo de anumite tergiversări, eu privesc cu mare optimism viitorul, simţind şi observând că întreaga noastră societate se maturizează. Eu mă aflu în permanent contact cu cetăţenii. Sigur, sunt momente când aş vrea ca anumite procese să fie înţelese mai rapid sau mai în deplinătatea lor... Dar, în general, eu am acest sentiment că societatea noastră se maturizează şi acesta este exemplul cel mai relevant că ceea ce am făcut în aceşti 3 ani, ceea ce urmează să facem merită şi vom avea rezultatul pe care ni l-am propus.”

Europa Liberă: Domnule premier, la trei ani şi jumătate de la producerea evenimentelor din aprilie 2009, se constată că ele rămân a fi neelucidate, iar rapoartele, dosarele, dezvăluirile promise de autorităţi au încremenit la nivel de declaraţii electorale. Nu în zadar v-am întrebat despre depolitizarea instituţiilor statului: sunt voci care spun că motivul impasului justiţiar la care s-a ajuns în procesul de identificare şi pedepsire a celor au încălcat legea atunci, în 2009, rezidă în calitatea sistemului judecătoresc, dar şi în solidaritatea „corporativă” a organelor de drept.

Vlad Filat
: „Bine, la această întrebare eu trebuie să recunosc că am dificultate în a da un răspuns aşa, foarte tranşant. Noi avem instituţii în stat care au sarcina să investigheze, să adune probele şi să vină cu un dosar bazat pe probe, să-l prezinte. Eu cred că mai important este ca, atunci când va fi finalizat acest dosar, el să fie bazat, aşa cum spuneam, pe probe, pe fapte şi, pentru ca să punem punct... pe o perioada de timp pe care am parcurs-o deloc uşoară...”

Europa Liberă: Să vorbim despre dimensiunea economică. Dumneavoastră aţi spus că vă pare rău, când există şefi de subdiviziuni care au un salariu foarte disproporţionat, dacă ne referim la salariul unui angajat de rând. De ce se întâmplă aceasta?

Vlad Filat:
„Se întâmplă pentru că unii nu au executat indicaţiile pe care le-am dat pe parcursul timpului. Vom reveni la această temă, nu doar prin discuţii, dar prin modificarea legislaţiei. Dacă e să revenim la dimensiunea economică, atunci trebuie să spunem vorbind în cifre că, din septembrie 2009 până în prezent, noi am reuşit cumulativ să asigurăm o creştere economică în Republica Moldova cu peste 14%. Pe fundalul unei crize globale, am reuşit să menţinem deficitul bugetar. Republica Moldova are una din cele mai mici datorii publice din regiune. Noi am reuşit totuşi să asigurăm majorări de salarii la funcţionarii publici, să majorăm numărul celor care beneficiază de ajutor social: de la 30 00 de familii, în 2012 vor primi ajutor social peste 100 000 de familii. Majorarea salariilor la profesori cu 50%, majorarea salariilor la poliţişti şi ceilalţi colaboratori în organele de forţă. Sigur, acestea, pe de o parte, sunt realizări. Pe de altă parte, eu le calific ca şi datorii ale statului. Totodată vreau să spun că nu sunt suficiente. Obiectivul de viitor este ca să asigurăm condiţii bune pentru ca investiţiile locale sau investiţiile externe – eu nu fac diferenţă – să fie în creştere, pentru că aceasta înseamnă locuri de muncă, înseamnă venit la buget, înseamnă capacitatea statului de a-şi majora plăţile, inclusiv în salarii. Avem o comunicare foarte strânsă cu mediul de afaceri intern, dar şi cu potenţialii investitori străini. Vom lansa un şir de proiecte investiţionale, fie prin procesul de privatizare, fie prin lansarea parteneriatelor public-private, dar aşteptăm şi investiţii directe. Perioada următoare va fi determinantă şi aici noi vom investi foarte multă energie.”

Europa Liberă: Ce se poate privatiza şi ce aţi vrea să se mai privatizeze?

Vlad Filat:
„Orice investiţie este importantă. Nu doar banii care vin la buget, în urma acestor privatizări sunt importante. Atunci când vine un investitor serios, aduce management adecvat, capitalizarea întreprinderii şi foarte des pieţe, pentru ă aceste întreprinderi, odată fiind privatizate, produsele să fie şi comercializate. Este un proces important şi acele active care sunt acuma în activul statului, ele urmează să fie redate într-un mod firesc procesului economic şi factorului multiplicator. Să vină inclusiv sub aceste elemente pe care le-am enunţat.”

Europa Liberă: Atacurile de tip rider... Perioada lor s-a consumat?

Vlad Filat:
„Din păcate, nu. N-am să dau prea multe detalii acum. Din păcate, trebuie să recunosc, mai sunt încercări şi sistemul judecătoresc încă nu reacţionează adecvat la aceste încercări. Este o implicare directă a unor judecători, care prin deciziile pe care le iau afectează grav inclusiv acea atractivitate investiţională a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aceşti judecători ar avea acoperire politică?

Vlad Filat:
„Nu este obligatoriu să aibă acoperire politică. Est necesar ca noi să implementăm normele legale deja aprobate, pentru ca acei care încalcă legea, inclusiv judecătorii, să fie sancţionaţi.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor 3 ani, v-aţi propus să deblocaţi dialogul între Chişinău şi Tiraspol. Totuşi Moscova vrea să ducă Transnistria în Uniunea Euroasiatică. Cum se vor reintegra cele 2 maluri ale Nistrului? Se pare că Rusia ar vrea să ţină această carte de joc... Ce s-ar întâmpla, dacă Chişinăul nu ar reacţiona la vrerea Kremlinului şi Tiraspolului şi ar lăsa Transnistria să se ducă acolo unde îşi doreşte?

Vlad Filat:
„Regiunea transnistreană este teritoriu al Republicii Moldova. Pe mine sincer mai puţin mă interesează cine şi unde îi îndeamnă. Locul Transnistriei este în Republica Moldova. Şi noi vom face tot ce este posibil... Şi, dacă va fi necesar, imposibil, ca să readucem raioanele din estul ţării în hotarul firesc ale Republicii Moldova. Şi sub jurisdicţia Constituţiei ţării noastre. Eu înţeleg foarte bine că acest proces este unul complex, complicat şi aşa mai departe pe care îl tratez ca atare şi împreună cu colegii îl tratăm ca atare. Vom munci în continuare, vom insista la o comunicare permanentă, deschisă, sinceră şi vom oferi soluţiile la toate întrebările care vizează, în primă instanţă, drepturile oamenilor din stânga Nistrului şi din dreapta Nistrului. Pe mine nimenea n-o să mă convingă pentru ca să renunţ. Am spus, la începutul mandantului că dacă va fi necesar să zbor pe Lună şi, dacă acest zbor va ajuta procesul, eu voi zbura pe Lună. Nu contează unde, nu contează în ce mediu, eu voi insista şi voi continua dialogul, oferind soluţii pentru ca să apropiem, pas cu pas, momentul în care vom reglementa acest conflict transnistrean, pentru a reîntregi ţara şi acest lucru urmează să se întâmple în cadrul unei ţări independente, suverane şi integre sub aspect teritorial.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aveţi cunoştinţă de cauză ce discută, de exemplu, Evgheni Şevciuk la Moscova?

Vlad Filat:
„Vedeţi că şi în acest caz sunt foarte multe speculaţii. Este evident că domnul Şevciuk merge la Moscova, poartă anumite discuţii. Nu este secret că Moscova finanţează, în parte, direct, indirect, administraţia de la Tiraspol. Pentru noi nu este un secret, însă constatarea respectivă nu înseamnă că iarăşi trebuie să renunţăm la proces. Să nu uităm că procesul de negocieri nu ţine doar de Chişinău şi Tiraspol. Avem un format implicat cu participarea a 27 de state europene: este vorba de Statele Unite ale Americii, este vorba de Ucraina, este vorba de Federaţia Rusă şi este vorba de ţările membre OSCE. Deci, avem implicarea plenară a tot ce înseamnă factor de decizie la nivel global.”

Europa Liberă: Chişinăul ar putea astăzi pune condiţii Moscovei, aşa cum cer unii experţi, unii analişti şi să vedem cum reacţionează Moscova.

Vlad Filat:
„Eu am mai văzut politicieni care au încercat să-şi construiască cariera politică punând condiţii. Spun „carieră”, pentru că, dacă se gândeau la ţară, nu mergeau pe filiera pe care au mers care a dus până la urmă la blocaje, care a dus la întreruperea dialogului şi care a dus la pierderi enorme pentru ţară şi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Nu suntem în situaţia în care să punem condiţii. Noi suntem într-o situaţie în care trebuie să fim inteligenţi. Suntem în situaţia în care trebuie să fim consecvenţi. Şi în situaţia în care să fim capabili să realizăm un compromis, în numele Republicii Moldova, însă nu în detrimentul independenţei, suveranităţi şi integrităţii teritoriale a ţării noastre.”
XS
SM
MD
LG