Linkuri accesibilitate

Vozrojdenie (în limba rusă) - Renaştere (în limba română)


Vasile Botnaru stă de vorbă cu Vasile Tarlev despre un nou partid politic în Moldova.



Europa Liberă: Veniţi pe un segment care este ocupat. Trebuie să vă faceţi loc într-o nişă unde nu prea există loc.

Vasile Tarlev:
„Formaţiunea politică nu este deocamdată înregistrată la Ministerul Justiţiei. Dar sper că autorităţile vor îndeplini legislaţia, conform Constituţiei în vigoare, şi vom fi în timpul apropiat înregistrați. Pe data de 15 septembrie, a avut loc şedinţa congresului de fondare, de constituire a unui partid nou, partid sub denumirea Renaştere. Actele sunt transmise în Ministerul Justiţiei şi, după înregistrare sau după obţinerea certificatului de înregistrare, ne vom încadra în activitatea politică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unii spun că e cam pretenţioasă denumirea...

Vasile Tarlev:
„Depinde pe cine-l asculţi şi care scopuri are. Noi nu mergem împotriva cuiva. Noi mergem pentru ceva: pentru a dezvolta ţara, pentru a o scoate din acest impas [în] care a ajuns, din această criză multilaterală. Şi noi spunem: oameni buni, nu vă place, v-a dezamăgit opoziţia sau fostul Partidul Comunist sau actualul Partid Comunist, fără seceră şi ciocan sau cum va fi... v-a dezamăgit? Nu-i respectaţi, nu-i mai susţineţi? V-a dezamăgit, sau nu vă place ce face actuala Alianţă cu componentele sale? Noi venim cu un partid nou de alternativă. La baza acestui partid avem câteva criterii: statalitatea Republicii Moldova, întărirea, dezvoltarea, menţinerea suveranităţii, independenţei ţării noastre şi integritatea teritorială.”

Europa Liberă: Dar toate partidele spun asta. Dumneavoastră nu spuneţi nimic nou.

Vasile Tarlev:
„Eu vorbesc despre drepturile fundamentale pe care noi le avem în vedere. Pentru alţii spunem: nou. Unele partide nu văd Republica Moldova ca stat, dar desfiinţarea şi alipirea, ba la unii, ba la altul. Noi categori sîntem împotriva unor astfel de formule. Suntem pentru ţara noastră, Republica Moldova.”

Europa Liberă: Prima persoană în partid este totuşi de etnie rusă şi abia pe poziţia a doua este un moldovean. E un semnal anume?

Vasile Tarlev:
„Nu, nu este un semnal nicicum. Dacă aţi observat sau dacă aţi făcut cunoştinţă cu platforma noastră, cu programul nostru, cu statutul nostru [pe] care l-am elaborat, sunt doar 2 persoane în conducere: eu fiind copreşedinte şi domnul Mişin fiind preşedinte. Deşi iniţial am avut înţelegerea de a fi 2 copreşedinţi. În principiu, suntem 2 fondatori, dar având practica nu atât bună la acest capitol, ce ţine de înregistrarea partidului şi aşa mai departe, eu doar am avut deja trista experienţă la acest lucru, noi am decis anume în aşa mod. Dumnealui este deputat, dumnealui are imunitatea respectivă, dumnealui este ales la această perioadă preşedinte al partidului, la care eu sunt copreşedinte, unde avem reglementat clar atribuţiile, dar împreună hotărâm toate chestiunile. Vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că nu este un mesaj doar în favoarea unor minorităţi. Noi vom apăra drepturile tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv [pe cele ale] minorităţilor naţionale. Noi avem experienţă nu doar prin declaraţii, dar prin acţiuni concrete cum să obţinem noi bunăstarea poporului, cum a scoate ţara din criză, cum a susţine şi a promova producătorul autohton, cum de a deveni dintr-o ţară care astăzi a nimerit în impas, de import şi de consum, s-o transformăm sau s-o renaştem, la ceea ce vorbim, la sensul renaşterii, să renaştem imaginea corectă a Moldovei de ţară producătoare şi exportatoare.”

Europa Liberă: Tocmai venind în acest punct, vreau să vă întreb pe dumneavoastră care aţi exercitat mult timp funcţia de prim-ministru, cum apreciaţi situaţia la zi cu problemele economice? În primul rând, cu preţul la gaz, cu modul în care s-a negociat cu ruşii. Cum aţi fi făcut altfel dumneavoastră?

Vasile Tarlev
: „Sper ca radio-ascultătorii să mă înţeleagă corect. Eu fiind în această funcţie de prim-ministru, mai mulţi ani, m-am străduit la maximul să fac ceea ce este necesar. Şi, cu părere de rău, dacă îmi permiteau sau mă susţineau, în toate reformele şi acţiunile pe care le-am preconizat, elita sau guvernanţii, sau partidul de guvernământ, să le realizez, astăzi noi aveam mult mai multe rezultate bune decât am avut în anii precedenţi. Deşi, comparativ cu ceea ce a fost, am avut rezultate, în unele domenii, însă evident că am avut restricţii şi nu am fost susţinut în toate ceea ce am vrut să fac. Am plecat, când am văzut deja că şi mai mult nu este susţinut acele reforme, acele pachete pe care le vedeam eu. Dacă aţi observat, eu m-am retras din toate acţiunile politice. Am permis ca lumea să înţeleagă că eu nu sunt bolnav de funcţii, nu mă ţin cu orice preţ de fotoliu. Şi doi: de a veni şi alţii în schimb, ca să demonstreze că pot face ceva mai bun sau mai mult ca mine. După o perioadă relativ scurtă, trei ani şi ceva, astăzi pot constata că situaţia în economia naţională, diplomatic vorbind, este catastrofală.”

Europa Liberă: Uite ce diplomatic aţi spus...

Vasile Tarlev:
„Este foarte complicat. Este nu dar numai opinia mea personală. Dar este opinia mai multor oameni de afaceri, cetăţeni ai Republicii Moldova şi nu numai, chiar şi investitori. În Moldova situaţia este foarte complicată. Este aproape imposibil cinstit, fără lobby, fără acoperiş, mă scuzaţi de expresie, de a promova un proiect eficient. Cunosc foarte mulţi oameni de afaceri, care au falimentat ei special întreprinderea, de a se debarasa de toate consecinţele nedorite sau au sistat activitatea, sau sunt pe cale de falimentare sau de sistare, şi au plecat sau vor pleca în alte ţări, cum [procedează] oamenii de afaceri.”

Europa Liberă: Asta pentru că nu au carnet de partid sau de ce?

Vasile Tarlev: „Nu. Condiţiile care sunt create în economia naţională practic nu le permit dezvoltarea business-ului, din mai multe puncte de vedere, inclusiv disciplina fiscală, Codul Fiscal, comportamentul diferitor inspecţii, organe de stat, politica fiscală a statului şi altele chestiuni.”

Europa Liberă: Vă întrebam de Gazprom şi de preţul gazului, pentru că asta, după mine, e hârtia de turnesol, care arată foarte bine cum se pot împăca politicul cu economicul, pragmatismul cu romantismul. Cum aţi fi făcut dumneavoastră?

Vasile Tarlev:
„ Ce ţine de Gazprom, evident că preţul astăzi la gaz sau pentru gaz, pe care-l plătesc astăzi oamenii de afaceri din Moldova, chiar şi persoanele fizice, consumatorii de rând, este unul foarte înalt şi nu atât mare, cât este insuportabil. Relaţiile cu Gazprom-ul, vorbesc de principalul şi unicul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova sunt tensionate, neconstructive. De altfel, cum putem lămuri că preţul este foarte înalt şi adică insuportabil, cum am vorbit pentru consumatori şi, pe de altă parte, contractul de bază a expirat la începutul anului curent şi până la ziua de astăzi nu a fost reîncheiat.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ştiţi mai bine ca oricine: poate condiţiile politice sunt atât de dure, încât trenează negocierile?

Vasile Tarlev:
„Atunci de ce procesul de tratative este atât de secret? De ce nu este mai public? De ce nu au lansat acei care negociază, sau care au mandatul de negociere, și sunt responsabili de acest proces, o iniţiativă de a aduna oameni ca mine sau ca alţii, care ştiu şi unde a bate la uşă, ştiu cum de a purta negocierile, cel puţin, în calitate de consultant, dacă nu în alte funcţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, pe parcursul carierei dumneavoastră, vi s-au pus condiţii politice: să cedaţi, de exemplu, CET-uri sau şi mai dur?

Vasile Tarlev
: „Nu, nu. Dacă vorbim de condiţii din partea Gazprom-ului, da, sau ale autorităţilor, la acest capitol nu. Eu astăzi mărturisesc clar: eu am avut condiţii politice, dar cu alt caracter şi mai mult de aici, din interior, decât din exterior.”

Europa Liberă: Dar aţi fost un prim-ministru exact în momentul în care Partidul Comuniştilor a luat direcţia europeană. Ori , dumneavoastră când mergeaţi în Est, la răsăriteni, eraţi între Scilla şi Caribda... Dar cum vă simţeaţi în această situaţie, negociind cu ruşii, cu CSI-ul?

Vasile Tarlev:
„Foarte dificil. E clar, când mergi la o negociere, la unele tratative şi ei înţeleg că s-a ajuns la o concluzie sau la o colaborare şi, în orice moment, poate fi o decizie politică inversă, în capitala ţării X, în cazul dat vorbim de Moldova, evident că este dificil. Şi îmi pare foarte rău, deoarece instabilitatea politică practic a dus multe lucruri nu acolo unde trebuie să fie.”

Europa Liberă: Acuma, dacă s-ar întoarce oiştea, aşa cum pledează Partidul Comuniştilor, să se renunţa la integrarea europeană, nu ar fi iarăşi dovada că ţara nu e serioasă?

Vasile Tarlev:
„Cred că a întoarce timpul înapoi este imposibil, practic. De aceste declaraţii multiple ale Partidului Comuniştilor că... uitaţi-vă această autoritate sau guvernare este proastă, este rea, este nu ştiu cum. Sau hai să ne dezicem de una, să începem alta – asta vorbeşte despre aceea că ei nu au poziţie clară şi Alianţa actuală a venit la guvernare doar în urma greşelilor lor. Dacă ei erau mai consecvenţi, mai responsabili, vorbesc de conducerea Partidului Comuniştilor, astăzi nu se ajungea la ceea ce s-a ajuns. Şi acuma, ştiind că ei-şi întorc, având clar poziţia integrare doar europeană şi acum se reîntorc înapoi, se vorbeşte despre aceea că, în interiorul Partidului Comuniştilor sau în conducerea acestui partid ceva nu este în ordine. Se face impresia că cineva din interior doreşte cu totul să-l lichideze. Are un program clar de lichidare, dar nu ştie cum. Dar cred eu că ei vor fi pedepsiţi şi mai tare. Vorbesc de Partidul Comuniştilor, de electorat, deoarece greşelile actualei guvernări evident că sunt pe seama responsabilităţii Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Domnule Tarlev, lămuriţi-mă totuşi: se poate rămâne şi în spaţiul CSI, eventual în spaţiul vamal euroasiatic, şi să continue vectorul pro-european?

Vasile Tarlev:
„În primul rând, cred că înţelegeţi dumneavoastră că nimeni nu ne-a propus nouă, Moldovei, de a fi membru al Uniunii Europene şi nici de a fi membru al ] aşa-numitei Uniuni Euroasiatice...”

Europa Liberă: Asta pentru că nu suntem gata, pentru că nu am îndeplinit anumite criterii.

Vasile Tarlev
: „Bine, dar noi nu suntem nici în anticamera uneia sau alteia. Şi având o aşezare geografică atractivă, între Est şi Vest, ştiind că noi depindem, viitorul ţării noastre depinde atât de Est, cât de Vest, la situaţia actuală, pur şi simplu de a încuia uşa, de a trânti uşa CSI-ului sau pieţei, inclusiv vorbim de Rusia, Ucraina şi aşa mai departe, va fi o greşeală poate fatală pentru Moldova. Pe de altă parte, doar declaraţii frumoase de integrare în Uniunea Europeană... nu avem perspectivă. Noi ştim cum suntem trataţi în spaţiul Uniunii Europene. Da, noi tindem spre valori, da, noi tindem spre democraţie, noi tindem spre o viaţă mai bună, dar Uniunea Europeană sau integrarea în Uniunea Europeană a devenit, pur şi simplu, ca un vis pentru noi. Dar declaraţiile prea optimiste din partea unor politicieni au adus prea multă speranţă şi oamenii s-au descurajat. De aceea, eu consider că, la această perioadă, de a ne dezice sau de a ne sfădi, de a anunţa război sau de a [ne] întoarce cu spatele spaţiului CSI sau a Uniunii Vamale, a Uniunii Economice Euroasiatice şi doar de a sta cu mâna întinsă sau de a vorbi frumos că mergem spre Uniunea Europeană... este incorect. Ca niciodată, este necesar să pătrundem în esenţa cuvintelor că ţările mari fac politică mare, iar celea mici trebuie să facă politică deşteaptă, corectă. Şi nu ne încurcă nimeni ca să consolidăm şi să întărim relaţiile cu Uniunea Europeană şi totodată să colaborăm şi să întărim relaţiile noastre cu Uniunea Euroasiatică sau viitoarea Uniune. În cazul dat, vorbim de CSI.”

Europa Liberă: Dar Kremlinul, prin gura ministrului de energetică, a spus foarte clar: ardeţi podurile cu Uniunea Europeană, deziceţi-vă de pachetul numărul trei, adică şi una, şi alta...n o să fie mai dificil.

Vasile Tarlev:
„Vedeţi... Eu am suficientă experienţă ca să fac unele concluzii sau tălmăciri de unele informaţii din presă. Nu întotdeauna în mass-media sunt reflectate anume acele gânduri corecte fie a unor sau altor politicieni. Pe de altă parte, declaraţiile domnului primului ministru Filat, venind în ţară, dumnealui a spus clar că nu a fost nicio condiţionare, forţare şi nu a fost nicio situaţie incomodă. Suntem parteneri, suntem în negocieri şi suntem satisfăcuţi. Eu am şi eu experienţă în purtarea negocierilor la nivel politic, atât înalt cât şi al business-ului şi nu numai şi consider că atunci, când tema de acasă este pregătită şi ai un scop clar, bine argumentat, se poate de găsit ieşire din situaţie. Absolut din toate situaţiile. Cu atât mai mult cu Federaţia Rusă. Eu sunt ferm convins că se poate de găsit punct de tangenţă de a fi bine cetăţenilor Republicii Moldova, nu în detrimentul vectorului pro-european care se declară, nu...”
XS
SM
MD
LG