Linkuri accesibilitate

Guvernul moldovean va introduce vigniete pentru mașinile înregistrate în străinătate


Viceministrul Barbăneagră: cine vrea să meargă pe drumuri fără gropi să contribuie la repararea lor.



Guvernul a decis luna aceasta că șoferii mașinilor înmatriculate în străinătate vor trebui să plătească vigniete pentru folosirea drumurilor moldovene. Ele vor costa 7 euro pentru trei zile, 65 de euro pentru o lună și 380 de euro pentru o jumătate de an. Guvernul spune că astfel se repară nedreptatea făcută șoferilor autohtoni care plătesc vigniete, ca se suplimentează încasările la buget, încurajând în același timp proprietarii de mașini cumpărate peste hotare să le înregistreze în Moldova. La Chișinău, Alla Ceapai a încercat să afle cât de îndreptățite sunt aceste așteptări.


Şoferii moldoveni care au maşini cu plăcuţe de înmatriculare străine ar trebui să se grăbească să-şi înregistreze automobilul în Moldova până la 31 octombrie. În caz contrar pentru fiecare zi parcursă pe drumurile moldoveneşti vor scoate din buzunar în jur de 2 euro. Nu vor achita această taxă şoferii care conduc maşini înmatriculate în statele vecine, România şi Ucraina, pentru că există nişte acorduri bilaterale semnate în acest sens, spune viceministrul finanţelor Victor Barbăneagră. Parţial vor fi scutiţi şi cei care conduc maşini înmatriculate în Transnistria:

„Numai cei care au domiciliu în Transnistria, în partea stângă a Nistrului nu li se va aplica această taxă de vinietă. Dar cei care sunt pe teritoriu Republicii Moldova mă refer între Prut şi Nistru şi se deplasează cu numerele de înmatriculare transnistrene - aceia vor trebui să achite numaidecât.”

Anticipând nemulţumirile unor şoferi, viceministrul Barbăneagră spune că cine vrea să meargă pe drumuri fără gropi să contribuie la repararea lor. După estimările Ministerului Finanţelor, autorul acestui proiect de lege, în jur de 25 de milioane de lei vor fi colectaţi anual din aceste taxe, bani din care vor fi reparate drumurile, spune viceministrul Barbăneagră:

„Asta nu ar fi o sursă destul de semnificativă pentru că din start am spus că e în jur de 25-30 de milioane de lei anual, dar totuşi la acel fond rutier pe care noi îl avem, de acum peste 1 miliard de lei anual această sumă tot ar fi semnificativă.”

În UE mai multe state au introdus aceste taxe, în primul rând, pentru a pune pe picior de egalitate pe toţi şoferii obligându-i să achite impozitul rutier. Doar că taxele percepute în statele europene sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cele moldoveneşti. În opinia mai multor experţi aceste taxe exagerate sunt nejustificate şi ar afecta în primul rând gastarbaiterii moldoveni care vor veni să-şi viziteze rudele. De altă părere este expertul de la IDIS Viitorul Ion Tornea. În opinia lui majoritatea deţinătorilor de maşini cu plăcuţe de înmatriculare străine locuiesc permanent pe teritoriul Moldovei:

„Era o formă de evaziune din partea deţinătorilor de transport auto de plata taxelor pentru înmatricularea transporturilor Şi eu deţin maşină şi eu mă simt lezat că eu trebuie să plătesc o mulţime de taxe pentru a înregistra unitatea mea de transport, plătesc taxe anuale, iar cineva care locuieşte alături de mine şi se foloseşte de aceleași drumuri are numere străine şi nu plăteşte nici o taxă. Scopul este ca într-adevăr să facă o echitate în privinţa celor care plătesc impozit.”

Deputatul liberal Oleg Bodrug membru comisiei parlamentare care în curând va examina acest proiect de lege spune că taxele sunt prea exagerate:

„Cu preţul acesta care se vehiculează de 300 şi ceva este nu grav, dar foarte grav. Trebuie să ne uităm cel puţin la vecini. În România e 28 de euro pe an.

De ce credeţi că Guvernul insistă asupra acestor taxe?

„Pentru că e un mod uşor de a strânge bani. Ai intrat, ai achitat şi vin bani la buget.”

Liberal democratul Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisie economie, buget şi finanţe, spune că se va căuta o soluţie ca aceste taxe să nu împovăreze doar şoferii care intenţionează să stea mai mult de jumătate de an pe teritoriul Moldovei:

„Eu cred că va fi până în final găsită o formulă ca cei care sunt corecţi şi pur şi simplu vin în vizită la rude, părinţi şi apoi pleacă înapoi să nu fie afectaţi de această normă, iar cei care vor să evite aceste taxe să fie descurajaţi să o facă.”

Dacă deputaţii vor găsi consens şi vor vota acest proiect de lege, de la 1 noiembrie toţi şoferii vor fi obligaţi să achite taxa pentru drum.
Previous Next

XS
SM
MD
LG