Linkuri accesibilitate

Românii din Valea Timocului, România, Serbia și Uniunea Europeană


Noul președinte sârb Tomislav Nikolic și președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Bruxelles, iunie 2012.
Noul președinte sârb Tomislav Nikolic și președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Bruxelles, iunie 2012.

Bucureștiul ar putea condiționa apropierea Serbiei de UE de îmbunătățirea situației minorității românești din Valea Timocului.



În urmă cu câteva luni România a suprins Uniunea Europeană cu avertismentul că ar putea obstrucționa apropierea de clubul celor 27 a vecinei sale Serbia dacă Belgradul continuă să încalce drepturile minorității românești. Sârbii au reacționat atunci cu iritare, dar au promis să examineze chestiunea disputată. Acum ea a revenit în actualitate, cu ocazia vizitei la Belgrad a unei oficialități de la București. Detalii are Sabina Fati.


România insista pe linga oficialii sirbi pentru o intilnire tripartita intre cele doua parti plus Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE, care sa aiba loc luna viitoare la Haga pentru evaluarea situatiei romanilor care traiesc pe teritoriul Serbiei. Bogdan Aurescu, secretar de stat in cadrul Ministerului de Externe, le-a reamintit responsabililor sirbi, cu ocazia deplasarii sale la Belgrad, ca aderarea tarii lor la Uniunea Europeana este strins legata de respectarea drepturilor minioritatilor nationale.

O parte a românilor din Serbia se afla in Voivodina si se bucura de drepturi similare cu cele ale minoritatilor nationale din România, dar o alta, mult mai numeroasa, este total lipsita de drepturi si se afla in regiunea Valea Timocului, la sud-vest de România. Peste 150 de localitati din aceasta zona sint locuite preponderant de români, dar jumatate dintre ei se declara vlahi si nu se opun politicilor de asimilare practicate de guvernul de la Belgrad.

Din recensamintul populatiei Serbiei din 2002, fiindca datele celui din 2011 nu sint inca procesate, rezulta ca in Voivodina traiesc 30 de mii de romani, iar pe Valea Timocului 35 de mii plus inca 40 de mii de vlahi. Comunitatea româneasca din Timoc sustine insa ca românii din aceasta regiune ar ajunge la 300 de mii de persoane, in vreme ce ambasada României la Belgrad estimeaza numarul lor la 150 de mii. Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul Roman de Externe a spus la intilnirea cu omologul sau de la Belgrad, Vera Mavric, că spera ca noul statut de stat candidat la aderarea in Uniunea Europeana va fi pentru Serbia un stimulent pentru procesul intern de reforme, inclusiv in ceea ce priveste situatia minoritatii romane de pe teritoriul acestei tari.

La inceputul lunii martie România si Serbia au semnat la Bruxelles un protocol privind minoritatile prin care Belgradul isi asuma conexiunea dintre aderarea la Uniunea Europeana si rezolvarea problemea drepturilor omului si a protectiei comunitatii de limba romana.

De altfel România a conditionat astă-primavară incepererea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana de semnarea acestui protocol.

Presedintele Traian Băsescu a pregatit din timp actiunea, printr-o vizita pe Valea Timocului si prin declaratii de avertizare a inaltilor oficiali de la Belgrad. Potrivit unor surse diplomatice nu s-ar fi facut inca progrese vizibile pentru imbunatirea vietii românilor care traiesc pe Valea Timocului care nu au nici o scoala cu predare in limba româna si li s-a refuzat dreptul la o biserica in limba materna.
XS
SM
MD
LG