Linkuri accesibilitate

Școala muzicală din Chișinău este mai complexă...


Studentul Ion Storojenco la Academia Kronberg în Germania

Ion Storojenco: „Este un lucru foarte bun, pentru că elevii au posibilitatea să se dezvolte și în alte direcții, respectiv să devină dirijori sau compozitori...”


Tineri violonceliști români, patru la număr, doi originari din Moldova, iar ceilalți doi din Cluj și București, s-au aflat cu o săptămînă în urmă în Germania, la cursuri de perfecționare (masterclass). Victor Eskenasy a stat de vorbă la Kronberg im Taunus, cu Ion (Nelu pentru prieteni) Storojenco, originar din Chișinău, în vîrstă de 23 de ani, despre condiția și perspectivele tinerilor muzicieni, și a început prin a-l întreba cum a ajuns la aceste cursuri?

Ion Storojenco: „Din inițiativă proprie. Este visul oricărui violoncelist să
Cei mai valoroși tineri violonceliști, participanți la Concertul de închidere al sesiunii de masterclass de la Kronberg
Cei mai valoroși tineri violonceliști, participanți la Concertul de închidere al sesiunii de masterclass de la Kronberg
ajungă aici și pentru mine este prima dată. Este un vis realizat după mult timp. Impresiile sînt extraordinare, am avut atît impresii artistice cît și personale. Am cunoscut studenți din toată lumea. Și cred că voi pleca de aici un violoncelist puțin mai matur.”

Europa Liberă: Ai început să studiezi la Chișinău, cu cine?

Ion Storojenco:
„Am început să studiez cu tatăl meu, care este de altfel violoncelist și el; și după asta am început [studii] la Cluj. Am studiat [acolo] pînă în clasa a 12-a și am avut diferiți profesori, după care am plecat la Viena, la Universitate.”

Europa Liberă: De cîți ani ești la Viena?

Ion Storojenco:
„Sînt de patru ani acolo și mai am încă doi ani. Sper să fac și un schimb, adică să plec cu un program de exchange în altă parte. Aș prefera la Paris sau Berlin. Rămîne de văzut anul viitor.”

Europa Liberă: Mai ai colegi din Moldova? Cum este învățămîntul muzical în Moldova, de ce plecați în România, de ce plecați mai departe...?

Ion Storojenco:
„Plecăm la România să susținem frăția dintre cele două maluri ale Prutului (rîde). Invățămîntul este diferit. In Chișinău este bazat pe școala rusească. Este însă de învățat și de acolo și acolo. Eu, personal, consider că sînt un melange între aceste două școli...”

Europa Liberă: Care în ce ar consta, pentru cineva care nu cunoaște arta violoncelului?

Ion Storojenco:
„Școala de la Chișinău este oarecum mai complexă, adică se face pian din clasa întîi, spre deosebire de țările occidentale unde se începe mai tîrziu; în clasa a 5-a în România, de exemplu. Este un lucru, consider eu, foarte bun, pentru că elevii au posibilitatea să se dezvolte și în alte direcții, respectiv să devină dirijori sau compozitori dacă vor considera că acesta este drumul lor....

Europa Liberă: In timp ce în Occident...?

Ion Storojenco:
„... In timp ce în Occident, cred, că ești de mic orientat spre cariera de violoncelist sau într-o altă direcție anumită...”

Europa Liberă: Ce speranțe ai, cum vezi viitorul?

Ion Storojenco:
„Viitorul îmi este oarecum neclar, deși nu este bine pentru cei 23 de ani pe care îi am; deocamdată vreau să fac cît pot de mult studii ca violoncelist, dar mai tîrziu poate, vreau să mă orientez și spre management artistic, dirijat și ... Deci activități legate de muzică, dar, să spun așa, indirect.”

Europa Liberă: In clasa cui ești la Viena și cum vei absolvi, cu o diplomă de solist violocelist de concert?

Ion Storojenco:
„Da, la Viena, de fapt, sistemul este să te pregătească
Prof. Robert Nagy, prim violoncelist în Orchestra Filarmonică din Viena
Prof. Robert Nagy, prim violoncelist în Orchestra Filarmonică din Viena
mai mult pentru muzica de orchestră sau muzică de cameră. Ai posibilitatea să alegi după ce termini facultatea. Profesorul meu este prim-violoncelist la Filarmonica din Viena, Robert Nagy, și mai am doi ani de studiu, după care voi vedea pe ce drum voi merge.”

Europa Liberă: Intenționezi să faci un doctorat după aceea....?

Ion Storojenco:
„In orice caz îmi doresc să rămîn student cît pot de mult. Este o viață foarte, foarte plăcută, în sensul că nu ai responsabilitâți foarte mari și eu, cel puțin, nu mă văd încă în postura de angajat curînd.”Europa Liberă: Ce i-ai sfătui pe tinerii muzicieni din Moldova la ora actuală, să se îndrepte spre Moscova sau St. Petersburg, sau să se îndrepte spre școlile din Germania, Austria...

Ion Storojenco:
„Să se îndrepte spre Vest. Că acolo se învîrte pămîntul. In orice caz, majoritatea rușilor tind să emigreze spre Europa și nivelul de aici este, după mine, mai adecvat, mai actualizat. Se cîntă într-o manieră mai actualizată. In Moscova este o școală destul de conservatoare, ceea ce, de multe ori, se reflectă negativ asupra performanței.”
XS
SM
MD
LG