Linkuri accesibilitate

Despre cererea de încheiere a monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei (Evenimentul Zilei)


Neliniști în legătură cu coagularea dreptei din România (România Liberă)



Un singur ziar de tiraj important, „Evenimentul zilei”, consemneaza întîlnirea de la Strasbourg, la reuniunea bienală a parlamentelor europene, dintre seful Parlamentului de la Chișinău, Marian Lupu, si vicepresedintele Senatului României, Petru Filip. Stirea noteaza ca cei doi au discutat despre intensificarea eforturilor de recunoaştere a progreselor Chişinăului în asimilarea standardelor europene, dar și despre adoptarea, cât mai curând, a unei decizii de închidere a monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei.

Presa evalueaza decizia Curtii Constitutionale de la Bucuresti de a invalida ordonanta prin care guvernul condus de Victor Ponta dadea autonomie Parlamentului pentru hotararile sale. Aceasta ordonanta a fost cheia suspendarii presedintelui Traian Basescu, intre timp esuata prin neatingerea cvorumului de participare la refendumul din 29 iulie. Cu o Curte care va analiza constitutionalitatea fiecarui act normativ, Uniunea Social Liberala pare sa fi pierdut partida. Este opinia lui Adrian Pătrușcă în „Evenimentul zilei”, a lui Mircea Cartarescu in acelasi cotidian si, deopotriva, a lui Cristian Câmpeanu in „România liberă”. „Alaltăieri, USL a ajuns la mâna Curţii Constituţionale. (...) Astfel, lovitura de stat este dovedită şi sancţionată şi din punct de vedere LEGAL”. (...) Suspendarea lui Băsescu va fi tratată drept ceea ce a fost în realitate: un act de gangsterism politic”, scrie Adrian Pătrușcă. Conspiratorilor le-a scapat insa, spune Mircea Cartarescu „solidaritatea internaţională, şi mai cu seamă europeană, împotriva tuturor derapărilor de la democratie”. Ei nu trebuie totusi subestimati. „Deocamdată au puterea şi au şi cele mai mari şanse în viitoarele alegeri. Pericolul roşu a fost doar amânat, nu şi înlăturat”, mai avertizeaza comentatorul.

În „România Liberă”, articolul lui Cristian Câmpeanu pune in pagina in modul cel mai acut tema procesului de coagulare a dreptei românești. Noua Alianta România Dreapta, formata in jurul Partidului Democrat Liberal este, de altfel, prilej de neliniste si pentru alti analisti. Câmpeanu se intreaba insa fara menajamente daca „nu cumva asistam la un blat”. Altminteri cum s-ar putea explica non-actiunea dreptei? Ea ar putea intra in campania electorala pentru parlamentare doar exploatînd gravele greseli ale USL. Ar fi datoare sa nu o scape din ochi pe Mona Pivniceru, controversatul ministru al justitiei. Ar trebui sa cheme expertii in economie, care sa masoare dezastrul produs de USL. In loc de toate astea, mai spune editorialistul „României libere”, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu nuanteaza pana la justificare traseismul (intr-un interviu din același ziar), iar liderul democrat-liberalilor Vasile Blaga tace, așa cum a tăcut când a pierdut alegerile pentru primăria Bucureștiului în 2008.
XS
SM
MD
LG