Linkuri accesibilitate

Cehia introduce norme mai severe pentru producția și distribuirea băuturilor tari


23 de morți și zeci de bolnavi din cauza consumului de băuturi alcoolice contrafăcute cu metanol.


Guvernul Cehiei a spus că ar putea anula în căteva săptămâni prohibiția la vânzările de băuturi tari, care a fost introdusă vinerea trecută pentru a opri valul de intoxicări cu alcool metilic ce a făcut 23 de victime. Dar când interdicția de comercializare a băuturilor de peste 20 de grade va fi anulată, vor putea fi puse în vânzare doar sticlele care vor primi un fel de certificat de naștere ca să se știe unde, când și mai ales cu ce au fost umplute. Relatează Alexandru Eftode:

Barurile, magazinele și producătorii cehi numără în milioane de coroane sau sute de mii de euro pe zi veniturile ratate din cauza prohibiției la băuturile tari. Ea a fost introdusă la 14 septembrie, când numărul deceselor se apropia de 20. Bilanțul este acum de 23 de morți și zeci de bolnavi din cauza consumului de băuturi contrafăcute cu conținut de metanol.

Prohibiția ar fi adus și statului ceh timp de o săptămână pierderi de peste 5 milioane de euro din taxe ratate, după estimările unui cotidianul ceh.

Premierul Petr Necas, care conduce un guvern de centru-dreapta, a spus că prohibiția a fost un pas necesar și corect și că va fi ridicată atunci când vor fi gata toate măsurile de siguranță necesare.

Între acestea – introducerea unui nou timbru de acciz care ar putea fi pus la dispoziția producătorilor până la sfârșitul săptămânii viitoare. Acest timbru aplicat pe sticle va acționa ca un certificat de calitate dat de guvern care să asigure consumatorii că băutura a fost verificată în laborator.

În afară de aceasta, premierul Necas a spus că va fi introdus un fel de certificat de naștere pentru fiecare sticlă ca să se știe de unde provine.

22 de milioane de sticle retrase din magazine și restaurante la introducerea prohibiției vor trebui să primească aceste certificate înainte de a reveni pe rafturi.

Poliția a pus sub acuzare aproximativ 30 de oameni în legătură cu otrăvirile cu alcool metilic, iar 13 se află în detenție provizorie.

Șeful adjunct al poliției naționale cehe, Vaclav Kucera a declarat presei că în spatele producției contrafăcute s-ar putea afla o grupare a crimei organizate, dar că nu au fost găsite deocamdată dovezi clare.

Cele mai multe cazuri de otrăvire s-au înregistrat inițial în estul Cehiei, dar băuturile contrafăcute conținând alcool metilic au fost semnalate și în alte regiuni, inclusiv în capitala țării, la Praga. Câteva cazuri de otrăvire cu băutură comandată pe internet s-au înregistrat în Slovacia. Polonia, unde au murit cinci oameni, deși nu a fost dovedită încă o legătură directă cu cazurile din Cehia, a interzis importul băuturilor cehești.

Este pentru prima dată când în Cehia s-a introdus prohibiția la băuturi alcoolice. Agențiile occidentale de știri care relatează despre această măsură reamintesc mereu un raport al Organizației Mondiale a Sănătății care spune că Cehia ar fi a doua țară din lume, după Moldova, cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG