Linkuri accesibilitate

Rusia: „precedentul Gudkov”


Ghenadi Gudkov la 15 septembrie adresîndu-se participanților la „Marșul milioanelor” de la Moscova
Ghenadi Gudkov la 15 septembrie adresîndu-se participanților la „Marșul milioanelor” de la Moscova

„Relațiile dintre Kremlin și întreaga clasă politică de pe teritoriul Federației Ruse se va schimba. Va fi un proces lung și dificil care schimbă paradigma puterii”.


Înlăturarea deputatului de opoziție, Ghenadi Gudkov din Duma de Stat a Rusiei pe motivul că se implică în afaceri pe perioada mandatului amenință cu destabilizarea Parlamentului rus. Aliații deputatului deposedat de mandat au adunat informații despre activitățile de afaceri ale deputaților din partidul Puterii, „Rusia Unită”, spunând că și aceștia ar trebui scoși din Dumă. Relatarea lui Tom Balmforth, corespondentul Europei Libere la Moscova este sintetizată de Alexandru Eftode:

Expulzarea deputatului incomod Ghenadi Gudkov din Duma de Stat trebuia să le fie de învățătură altor parlamentari de opoziție. Dar în loc de aceasta, lipsirea lui de mandat pare să fi creat un precedent care poate da bătăi de cap „Rusiei Unite”, partidul puterii.

Ales în decembrie trecut pe listele partidului de centru-stânga, „O Rusie Justă”, Gudkov a fost înlăturat din Dumă la 14 septembrie, pe motiv că ar fi încălcat legea, făcând parte din administrația unei companii care vinde materiale de construcție.

Colegii fostului deputat spun însă că adevăratul motiv ar fi altul – opoziția lui Gudkov față de președintele Vladimir Putin. Ei cer să fie cercetați și numeroși deputați ai puterii suspectați că ar practica activități comerciale. În mod neașteptat, Kremlinul chiar pare pregătit să facă asta pentru a demonta acuzația că expulzarea lui Gudkov s-ar fi făcut din motive politice.

Efectul poate fi instalarea haosului în Parlamentul rus, spun unii analiști între care sociologul de la Moscova, Olga Kriștanovskaia care monitorizează elita rusă:

„Conducerea de vârf nu mai poate garanta imunitatea celor care fac parte din elita politică, nu le-o poate garanta nici la alegeri nici după, când se vor face asemenea investigații. Din cauza asta, relațiile dintre Kremlin și întreaga clasă politică de pe teritoriul Federației Ruse se va schimba. Va fi un proces lung și dificil care schimbă paradigma puterii”.

După paradigma veche, justiția era aplicată selectiv. În timp ce aliații Kremlinului au avut voie să acționeze la limita legii sau chiar să o încalce, cei care au stat în calea puterii au fost aspru pedepsiți. Dar, în atmosfera superpolitizată a Rusiei de astăzi, acest „contract social din interiorul elitei” pare să se schime, spune Kriștanovskaia:

„Este posibil că au loc mișcări tectonice în interiorul puterii, autoritățile pomenindu-se în situația să schimbe regulile de joc inclusiv pentru ele însele și pentru oamenii loiali puterii, nu doar pentru opoziție”.

Comisia Dumei pentru venituri și proprietăți urmează să verifice afirmațiile că șase deputați ai Rusiei Unite practică în mod ilegal activități comerciale.

Câțiva comentatori din presa rusă au speculat, dând glas unor speranțe ale opoziției, că se poate ajunge la dizolvarea Dumei și organizarea alegerilor noi, dacă această tendință continuă.

Analistul politic apropiat Kremlinului, Serghei Markov care a fost în trecut deputat al Rusiei Unite spune că un asemenea rezultat este foarte improbabil. Dar Markov crede că „precedentul Gudkov" declanșează în politica rusă un nou „război al kompromat-ului” care n-ar fi pe placul deputaților Rusiei Unite:

„Văd în asta un lucru extrem de negativ, pentru că două treimi din ei au afaceri. Se simt amenințați și în nesiguranță din cauza acestui război al kompromat-ului despre care au impresia că li s-ar impun. Un război care poate face și victime întâmplătoare, oameni care nici nu fac business”.

Pentru mulți, chiar și traiectoria lui Gudkov este simptomatică și plină de premoniții. Fost colonel KGB în vârstă de 56 de ani, el era odinioară un loialist al Kremlinului. A trecut de partea opoziției moderate abia anul trecut, apoi a devenit pasionat de demonstrațiile de protest, iar acum a rămas fără mandat.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG