Linkuri accesibilitate

Chișinău-Tiraspol: „Premisele pentru o interacţiune mai bună există...”


Lucinda Creighton și Iurie Leancă la conferința de presă de la Chișinău
Lucinda Creighton și Iurie Leancă la conferința de presă de la Chișinău

Lucida Creighton: „Mă bucură progresele care au fost înregistrate de la reînceperea negocierilor”.


Irlanda, președintă în exercițiu a OSCE, a promis să nu uite conflictul transnistrean nici după ce se va muta, la anul, la președinția Uniunii Europene. Dublinul susține că s-a implicat așa de mult în această chestiune inclusiv pentru că are propria istorie de conflict, din fericire în linii mari deja rezolvat. O idee reluată astăzi la Chișinău în prezența ministrului de externe Iurie Leancă de Lucinda Creighton, reprezentanta preşedintelui irlandez al OSCE. Relatează Alla Ceapai.

Ministrul irlandez pentru afaceri europene, Lucinda Creighton, a discutat cu autorităţile de la Chişinău, în timp ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi-a ţinut discursul în Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Lucinda Creighton a ţinut să se întâlnească la Chişinău cu ministrul de externe Iurie leancă şi cu premierul Vlad Filat. Iar în această după amiază a vizitat Tiraspolul unde s-a întîlnit cu şefa diplomaţiei de acolo Nina Ştanski.

Reprezentanta preşedinției irlandeze a OSCE, Lucida Creighton, a amintit că rolul acestui organism nu este de a propune soluţii pentru reglementarea acestui conflict, dar să sprijine Chişinăul şi Tiraspolul să ajungă la rezultate palpabile în formatul 5+2:

„Mă bucură progresele care au fost înregistrate de la reînceperea negocierilor: semnarea acordului cu privire la principiile şi procedurile negocierilor, dar şi reluarea traficului pe calea ferată. Am dori să se realizeze progrese şi la capitolul libertăţii de circulaţie a persoanelor, dar şi a şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Vrem să vedem întâlniri şi angajamente luate în mod regulat, acesta este lucrul cel mai important, şi cred că din experienţa conflictului nostru foarte dificil şi violent din Irlanda de Nord politica paşilor mici este cheia succesului.”

Ministrul de Externe Iurie Leancă a menţionat că, în condiţii de loc uşoare, Chişinăul a înregistrat progrese în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean şi asta pentru că există un dialog mai bun între Chişinău şi Tiraspol:

„Premisele pentru o interacţiune mai bună există, sperăm să putem construi rezultate durabile şi tangibile pe fundaţia acestui dialog îmbunătăţit instalat de prim-ministrul moldovean şi de liderul din regiune, dar şi prin intermediul grupurilor de lucru care şi-au reluat activitatea. Şi, desigur, sperăm foarte mult că această atmosferă îmbunătăţită dintre cele două tabere ne va permite să adresăm problema principală, care este, desigur, statutul acestei regiuni dinăuntrul statului nostru suveran şi integru teritorial.”

După întâlnirea ministrul irlandez pentru afaceri europene Lucinda Creighton cu Nina Ştanski comentatorii s-au lansat în presupuneri că şefa diplomaţiei de la Tiraspol ar fi discutat mai curând despre drepturile cetăţenilor ruşi din regiune, continuând într-un fel discursul liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, în faţa deputaţilor din Duma rusă cărora le-a cerut sprijin pentru deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol.

Şi la o întâlnire, cu consilierul ONU pentru drepturile omului Thomas Hammarberg, de la începutul acestei săptămâni, şefa diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, s-a plâns că autorităţile de la Chişinău ar restricţiona dreptul de circulaţie al locuitorilor din stânga Nistrului cu paşapoarte ruseşti şi ucrainiene, şi că ar împiedica întreprinderile transnistrene să-şi desfăşoare activitatea de comerţ extern.
Previous Next

XS
SM
MD
LG