Linkuri accesibilitate

300 de automate bancare la 100.000 de locuitori, mai multe decît au Canada, Australia sau Spania...


De obicei, moldovenii sînt campioni la ceea ce nu prea le foloseşte, la chestii puerile sau ruşinoase. Bunăoară, sîntem campioni europeni la sărăcie. Sau ne numărăm printre liderii mondiali la consumul de alcool.

Iar acum, iată, graţie unui raport al FMI, aflăm că Republica Moldova are cea mai mare concentraţie de bancomate din lume. Avem aici, zice-se, 300 de automate bancare la 100.000 de locuitori, mai multe decît au Canada, Australia sau Spania. Numai că şi această performanţă nu e una care să ne umple pieptul de mîndrie. E ceva, dar nu e mare scofală.

Ce înseamnă, de fapt, această aglomerare de bancomate. Păi, în primul rînd faptul că avem bănci active, care încearcă să cîştige cît mai mulţi clienţi. Dar în acelaşi timp o ţară doldora de bancomate e una în care clienţii preferă banii cash, retragerea de numerar, nicidecum plăţile electronice. Proverbul „Ce-i în mînă – nu-i minciună!” e un fel de modus vivendi. Moldovenii nu au încredere încă în plăţile electronice şi preferă să utilizeze automatele bancare pentru a-şi umple buzunarele cu bancnote. Iar din acest punct de vedere, bancomatele nu mai sînt un atribut al modernizării, aşa cum par în raport cu ghişeul, ci al stagnării.

Aşadar, sîntem campioni la numărul de bancomate pe cap de locuitor. Nu e rău, dar nici mare lucru nu e. Iată dacă eram lideri la calitatea drumurilor sau la combaterea evaziunii fiscale era altă mîncare de peşte. Aşa însă rămînem cam la fel cum am fost. Mîine s-ar putea să devenim campioni la numărul de cutii poştale. Dar la ce ne va folosi asta?
XS
SM
MD
LG