Linkuri accesibilitate

„Teleguvernarea” ca metodă de activitate a guvernului Ponta (Adevărul)


Situația din justiție motiv de îngrijorare atît pentru premier cît și pentru președinte (România liberă).


Metodele actualei guvernari si problema justitiei sunt sunt principalele teme ale comentariilor din presa de azi. Liviu Avram scrie in Adevarul despre cum guverneaza Victor Ponta, in numele Uniunii Social-Liberale. Ar fi vorba despre „teleguvernare”. Seara de seara, pe posturile de televiziune apropiate puterii, ministri si comentatori vorbesc la nesfarsit despre mostenirea dezatruoasa lasata de guvernarea precedenta. Numai ca doar vorbesc!

La instalarea ca prim ministru, Victor Ponta anunta ca va dispune audit in fiecare minister al guvernului democrat-liberal si ca va dezvalui jaful de miliarde de euro. Rezultatele celebrelor auditari, constata jurnalistul de la Adevarul, arata cam asa: achizitia unui ceas de 1800 de euro la Ministerul economiei, niste vagoane date la taiat in mod nejustificat la transporturi, ambasade nezugravite la externe, servetele de nu stiu ce fel la resedinta premierului si alte asemenea. Din doua una, scrie Liviu Avram: ori ministrii USL chiar au descoperit fraude si le tin pentru mai tarziu, ori guvernele PDL conduse de Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu au fost neobisnuit de cinstite.

Dar coalitia aflata la guvernare are griji mult mai mari: situatia din justitie, de pilda. Noul ministru de justitie, Mona Pivniceru, este presata sa-i schimbe pe procurorul general si pe procurorul general anticoruptie cu oameni ai puterii, care sa-i protejezepe liderii aflati in ancheta. Asteapta cu sufletul la gura aceste numiri, care sa-i puna la adapost, liderul onorific al Partidului Conservator Dan Voiculescu, cu un proces tot mai greu de amanat de ani si ani de zile, apoi deputatul PSD Liviu Dragnea, pus sub acuzare pentru fraudarea refendumului privind suspendarea presedintelui tarii, din aceasta vara, dar si Relu Fenechiu, lider marcant al Partidului National Liberal.

Editorialul Romaniei libere, care etaleaza aceste cazuri, sub semnatura Sabinei Fati, arata insa ca se tem de deciziile Monei Pivniceru si premierul Victor Ponta, si presedintele Traian Basescu. Nu din motive personale. Daca noii procurori generali vor fi contestati la Comisiei Europeana, guvernul Ponta va pierde si mai mult teren la Bruxelles. Romania insa va pierde cel mai mult, daca se consfinteste ca a incalcat Tratatului european – si de acest aspect se preocupa presedintele Traian Basescu, mai arata acest articol.

Ministrul justitiei se misca pe un culoar tot mai ingust si mai incomod. Presata de interesele baronilor de partid, Mona Pivniceru a ales sa nu respecte recomandarile Comisiei Europene in ce priveste numirea noilor procurori generali. Detaliaza aceasta chestiune comentariul semnat de Silviu Sergiu in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG