Linkuri accesibilitate

Nu există şanse ca acest dosar să se reia până la sfârşitul anului, declară Europei Libere un înalt oficial român.


Cine se opune admiterii României şi, implicit, a Bulgariei în spaţiul Schengen: Germania, Olanda şi Belgia, susţin surse diplomatice citate de agenţia France Prese. Numai Germania, afirmă premierul roman Victor Ponta. Fapt este că discutarea acestui subiect a fost amânată cel puţin până în octombrie, mai relatează agenţia franceză. Din ce motive şi cum s-a reacţionat la Bucureşti aflaţi de la corespondenta Europei libere, Sabina Fati:

„Totul se discuta in termini politici” in legatura cu extinderea Spatiului de Libera Circulatie Schengen și nu exista sanse ca acest dosar sa se reia pina la sfirsitul anului, ne-a declarat un inalt oficial roman, care cunoaste bine felul in care se pozitioneaza statele europene. Pentru admiterea tarii in Schengen nu se mai ia in considerare faptul ca Romania a indeplinit conditiile tehnice si nici standardele privind securizarea frontierelor, ci doar raportul de monitorizare a justitiei, asa numitul MCV, Mecanismul de Cooperare si Verificare. Din cauza crizei politice de asta vara cind presedintele Traian Basescu a fost suspendat printr-un razboi fulger cu intentia de a fi demis, Comisia Europeana a decis o monitorizare suplimentara pentru anul acesta, pe care sa o faca experti ai Comisiei si nu experti din fiecare tara membra, asa cum se intimpla in mod uzual pina acum. Marea Britanie si Germania au insistat acum doua luni pentru aceasta noua verificare, potrivit unor surse demne de incredere.

Acum statele europene asteapta un raport pozitiv in ceea ce priveste justitia autohtona, dupa ce in criza de asta vara actuala coalitide de centru-stinga aflata la guvernare a incercat sa ia din prerogativele Curtii Constitutionale pentru a-l putea demite mai usor pe Traian Basescu. Marile puteri europene, in special Germania, asteapta asadar acest nou raport care va fi dat publicitatii in decembrie, inainte de a mai pune pe ordinea de zi extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria. Potrivit unui inalt oficial roman cu care am stat de vorba aceasta noua evaluare este esentiala pentru Comisia Europeana, unde se considera ca Romania a incalcat Tratatul european. Conform sursei citate, pentru ca Bucurestiul sa reintre pe agenda largirii Schengen are neaparata nevoie de un raport bun pe justitie, ceea ce inseamna ca numirile pentru procurorul general si seful Directiei Nationale Anticoruptie trebuie sa fie bine primite la Bruxelles. In plus Parlamentul de la Bucuresti nu ar trebui sa mai blocheze dosarele de coruptie ale unor deputati sau senatori, iar liderii partidelor din Romania sa elimine din discursurile lor retorica antieuropeana.

Inaltul oficial roman a mai declarat pentru Europa Libera ca Romania ar trebui sa obtina la inceputul anului viitor in lunile ianuarie-februarie un calendar pentru aderarea tarii la Schengen, fiindca fara un astfel de demers rapid e posibil ca lucrurile sa se amine din nou.

Asadar Romania ar urma sa demonstreze ca reformele sale juridice nu sint reversibile si ca politicul nu mai interfereaza cu puterea judecatoreasca, in conditiile in care Bulgaria ar vrea sa se decupleze de Romania in acest proces anevoios in care cele cele doua sint legate.

Pe de alta parte sursa citata mai argumenteaza ca Uniunea Europeana are suficiente motive sa amine extinderea Spatiului Schengen, dupa ce crizele de sistem din Ungaria, Romania sau Grecia au aratat ca aceste state nu-si pot indeplini rolurile lor nationale .
XS
SM
MD
LG